Kamikaze-lennokit eivät ole uusia välineitä, vaan ne ovat oikeastaan vain yksi risteilyohjusten muunnoksista.
Kuva 1) Iranilainen lennokki Kiovan yllä. Huomaa siivissä olevat piikit, jotka voivat olla antenneja, joiden avulla drone voi myös ehkä kohdistaa itsensä radiolähteeseen. Eli onko FSB asentanut esimerkiksi paikantimia Ukrainan voimalaitoksiin?
Kamikaze-lennokki on oikeastaan vain yksi risteilyohjusten nimistä. Risteilyohjus on siis pieni kamikaze-lentokone, joka voidaan pudottaa lentokoneesta tai laukaista maasta. Se mitä nimeä tästä välineestä nyt sitten käytetään on aivan sama. Ja tuo ase on äärimmäisen vaarallinen, koska se on vaikeasti havaittava, joten jo alle 190 km/h lentävät lennokit tekevät erittäin suurta tuhoa varsinkin jos ne suunnataan esimerkiksi voimalaitoksia vastaan. Nykyaikainen teknologia tekee noista aseista erittäin vaarallisia, ja jo alle 60€ matkapuhelimesta voi modifioida tuollaisen lennokin ohjausyksikön. Eli GPS-laitteen avulla jo halpa lennokki voi aiheuttaa suurta vahinkoa.
Tietenkin lennokki on erittäin helppo tuhota jos se vain havaitaan. Eli jos lennokin nopeus on vajaa 190 km/h, niin sen saa kyllä helikopterilla kiinni, ja tuollaisen suoraan lentävän kapistuksen voi pudottaa vaikka ovikonekiväärillä tai käsiaseella kuten rynnäkkökiväärillä. Mutta ongelma sitten on noiden aseiden havaitseminen. Eli vaikka Ukraina on sijoittanut IT-aseita voimalaitosten lähelle, niin osa lennokeista pääsee kuitenkin läpi, ja tuloksena on kohteen tuhoutuminen
Kuva 2:) Myös risteilyohjus on yksi droneista. Kuvassa USA:n BGM-109 "Tomahawk"
Ukrainan lennokki-isku Venäjän rajojen takana sijaitseviin strategisten pommikoneiden tukikohtiin osoittaa sen, että nuo lennokit ovat hyvin vaarallisia aseita. Jos ajatellaan että vihollinen soluttaa pieniä kamikaze-lennokkeja esimerkiksi USA:n alueelle, ja noita drooneja ei havaita tarpeeksi ajoissa, niin ne voivat tuhota hyvin tehokkaasti ainakin muutamia strategisia pommikoneita.
Ukrainan iskut Venäjän tukikohtiin ovat siis joko lennokkien avulla tehtyjä. Tai Ukrainalla on joukkoja Venäjän selustassa. Isku voi olla myös hybridi-isku, jossa selustassa olevat joukot asentavat paikantimet kohteisiin, ja sitten dronet lentävät noiden paikanninten lähettämää signaalia kohti.
Jos dronet varustetaan samanlaisella tekoälyyn pohjautuvalla kohteentunnistusjärjestelmällä kuin mitä käytetään esimerkiksi Javelin ohjuksissa, niin ne voivat uhata yksittäisiä taloja tai jopa liikkuvia ajoneuvoja erittäin tehokkaasti. Tietenkin nuo kohteet voidaan varustaa sellaisilla paikantimilla mitä esimerkiksi poliisit käyttävät, ja ohjuksiin eli droneihin liittää järjestelmä, joka saa ne etsiytymään tuohon liikkuvaan kohteeseen.
Se mikä tekee noista droneista vaarallisia on se, että ne ovat halpoja, helposti kuljetettavia sekä myös ne voidaan laukaista vaikkapa improvisoidulta rampilta tai nostaa ilmapallolla ilmaan, ja sitten irrottuaan nuo välineet lähtevät suorittamaan tehtäväänsä. Periaatteessa kuka hyvänsä voi rakentaa oman kamikaze-dronen. Eli sen takia näitä välineitä voidaan pitää erittäin vaarallisina.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/britannia-ven%C3%A4j%C3%A4-n%C3%A4ytt%C3%A4isi-saaneen-taas-iranilaislennokkeja-iskuihin-ukrainassa/ar-AA154Xxs?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=d8acf9e9c9834068b91702b9f0bd4251
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/asiantuntija-ukraina-on-voinut-iskea-venajan-selustaan-pitkan-kantaman-droneilla-tai-sitten-silla-on-joukkoja-venajan-rajojen-sisapuolella/d195ef2f-fcbf-409e-94c6-88c6c60908ea
Kommentit
Lähetä kommentti