Millaisia osaajia maamme tarvitsee? Siis tarvitaanko täällä siivoojia vai insinöörejä? Termi työperäinen maahanmuutto kattaa nimittäin kaiken mahdollisen työvoiman siivoojista lääkäreihin sekä insinööreihin. Ja jos haluamme työperäistä maahanmuuttoa, niin silloin tietenkin pitää myös ulkomaalaisilla osaajilla olla halukkuutta tulla Suomeen. Mikäli sopivan koulutustason omaavia hakijoita ei ole, niin silloin esimerkiksi ICT- ja teknologiateollisuus liputetaan helposti ulos koko Suomesta. Tuolloin jäävät sitten noista yhtiöistä saatavat verotulot saamatta.
Jos haluamme korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia, niin silloin meidän olisi jotenkin markkinoitava Suomea noille henkilöille. Tietenkin me voimme luoda sellaisen markkinointikanavan, millä maahamme houkutellaan siivoojia. Ja se mikä sitten tekee asioista vähän hankalan on se, että Suomi on verraten pieni maa, jonka väestöntiheys on melko pieni. Mikäli nuori kouluttautuu esimerkiksi sairaanhoitajaksi tai lääkäriksi, niin silloin hän on poissa teknologiateollisuudesta. Jos taas nuori kouluttautuu taas insinööriksi, niin silloin hän ei ehkä tee enää siivoustyötä. Ja juuri tämä on se ongelmallinen asia.
Suomi on maa, jossa luonnonvaroja on rajallisesti. Siksi meidän pitää panostaa tuotteiden jalostamiseen sekä laatuun, jotta voimme saada tuloja. Me emme siis voi myydä samalla tavalla raakapuuta, raakaöljyä tai rautamalmia kuin Venäjä, USA tai Kanada. Ja jos haluamme panostaa tuotteisiin, joita myymällä me voimme saada tuloja, niin yksi parhaista tuotteista voisi olla esimerkiksi ICT-alan immateriaaliset tuotteet kuten esimerkiksi ohjelmistot. Mutta tuollaisten tuotteiden valmistajalla pitää olla korkea ammattitaito. Ja me voimme sanoa, että esimerkiksi cyber-turvallisuuden alalla meillä voisi olla hyvin paljon annettavaa sekä sotilas- että siviilipuolella.
Tuossa eilen näin twiitin, missä sanottiin että ulkomaalaisten nimi on muuttunut "osaajaksi". Tuo sana "osaaja" on uusi muotisana. Kaikkialla valitetaan erilaisista "osaajiin" liittyvistä asioista, joista yksi on tietenkin "osaajapula". Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Siis kukaan meistä ei ole niin sanotusti "yleisosaaja", eli kukaan ei koskaan osaa aivan kaikkia asioita.
Kun me puhumme siitä, miten ihmisten arvomaailma muuttuu, niin tietenkin huomaamme että esimerkiksi termi "nuorisojengi" on muuttunut muodikkaasti "katujengiksi". Samoin kaikkiin työpaikkailmoituksiin on tullut tuo paljon puhuttu "osaaja"-sana. Mutta sitten tietenkin voidaan samalla tavalla todeta, että esimerkiksi siivooja on osaaja, mutta haluammeko sitten ulkomaalaisia siivoamaan meidän rappujamme?
Tai siis toisaalta haluammeko me suomalaiset sitten itse tehdä noita siivous- tai muita vastaavia töitä? 1970-luvulla jolloin siirtolaisongelmia rakennettiin oli tuon ulkomailta pestattavan työvoiman tarkoitus tehdä töitä, jotka eivät niin sanotulle kotimaiselle työvoimalle kelvanneet. Mutta sitten tuli eteen se ongelma, että nuo ulkomailta tuodut työläiset tekivät lapsia Ruotsissa, ja noista 1980- ja sen jälkeen syntyneistä lähinnä kouluttamattomista nuorista on tullut ongelma sekä Ruotsissa että muualla.
Kun aikoinaan ulkomailta pestattiin matalapalkkaisia työläisiä, niin ajatus oli se, että noista henkilöistä pääsee helposti eroon. Mutta sitten nykyään olemme tilanteessa, missä monilla aloilla on pula "osaajista". Eli kuten ICT-alalla on ollut tapana sanoa, niin vaaditaan 20 vuoden ikää ja 15 vuoden työkokemusta. Eikä ihminen kehity osaajaksi millään alalla, jos hän ei saa koskaan harjoitella mitään tuohon alaan kuuluvaa työtä.
Kommentit
Lähetä kommentti