Siirry pääsisältöön

Asiantuntijat suhtautuvat vielä varauksella tekoälyyn.



Chat GPT tekoäly voi antaa hyvin vaikuttavan kuvan itsestään. Mutta sen suuri ongelma liittyy nimenomaan suurten abstraktien kokonaisuuksien hallintaan. Eli ainakaan itse en sille vielä antaisi opinnäytetyötä tehtäväksi. Se mikä tekee ihmisestä vielä toistaiseksi ylivoimaisen tekstipohjaisen abstraktion käsittelyssä on se, että ihminen osaa yhdistellä kuvia sekä sanoja tehokkaammin kuin tekoäly, Mutta meidän pitää muistaa että tekoäly kehittyy. Eli vaikka nyt emme ehkä kykene rakentamaan tekoäly, joka osaa tehdä esimerkiksi yliopistotasoisen gradun, niin esimerkiksi runoja tekoäly voi kyllä tehdä vaikkapa maalauksia tai muita vastaavia asioita. 

Tuolloin kuitenkin ihminen määrittelee parametrit, mitä tekoälyn pitää käyttää, ja esimerkiksi ihminen voidaan valita samantyyppisellä “saksi” työkalulla, mitä käytetään kuvan käsittelyssä, ja sitten vain tuo objekti nimetään vaikka ihmiseksi, ja sen jälkeen tekoälylle kerrotaan kuinka monta tällaista muotoa pitää taulusta löytyä. Toinen tapa on se että tekoäly tunnistaa itse avain muodot joukosta maalauksia, ja sitten vain yhdistää nuo muodot yhteen, ja se voi esimerkiksi laskea tietyn muotoisten objektien määrän keskiarvon, kun se luo kuvaa. 

Chat GPT on pilottikokeilu tekoälystä, joka etsii tietoja useista lähteistä, ja luo sitten kustomoidun kotisivun sille esitetystä hausta. Tietenkin tuo tekniikka on vielä lapsenkengissään. Mutta Chat GPT on rakennettu koekäyttöön. Sen tarkoitus on kartoittaa niitä ongelmia, joita tekoälyssä tällä hetkellä on. Ja Chat GPT on siis väline jonka avulla hankitaan tietoja siitä, mitä ohjelmoijien pitäisi tulevaisuudessa tehdä toisin, kun he kehittävät uusia parempia tehokkaampia tekoälyyn perustuvia sovelluksia. 

Kuitenkin Chat GPT:n ongelma on siinä, että ihminen on kerännyt tietoa koko elämänsä ajan. Chat GPT voi käyttää vain niitä tietokantoja, mitä käyttäjät tai ohjelmoijat ovat sille antaneet. Ihmisellä on paljon hiljaisia muistoja, joiden merkitystä hän itse ei tiedä, tai joista hän ei koskaan puhu. 

 Kun Chat GPT lähtee tekemään kotisivua annettujen parametrien mukaan, niin sillä ei ole mitään hiljaisia muistoja. Kun tekoäly rakentaa esimerkiksi esseen, niin se valitsee joukon kotisivuja, ja tuo valinta tapahtuu usein Google- tai muiden hakukoneiden antamien tulosten pohjalta, ja yksinkertainen tekoäly vain kopioi kappaleita eri sivuilta. 

Tuolloin ensimmäisestä hakutuloksesta tulee ensimmäinen kappale. Toisesta hakutuloksesta tulee toinen kappale, ja niin edelleen. Eli tekoäly vain sijoittaa kappaleita sopivalta näyttäviltä sivuilta peräkkäin. Ja se tekee sitten niistä välineistä epäluotettavia. Nimittäin tekoäly ei tiedä oikeasti mitä kappaleissa sanotaan, mikä sitten saa aikaan sen, että sivujen sisältö voi olla aivan jotain muuta, kuin mitä esseessä pitäisi olla. Saattaa olla että esimerkiksi tekoäly osaa tehdä abstrakteja eli ns. kuvitteellisia novelleja, mutta esimerkiksi tieteelliseen kirjoittamiseen siitä ei vielä ole. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...