Siirry pääsisältöön

Skotlanti ei saa järjestää uutta kansanäänestystä itsenäisyydestään. (Mutta mitä jos Ahvenanmaa vaatisi Suomessa itsenäisyyttä? Sallisiko Suomi kansanäänestyksen?)


Britannian korkein oikeus on päättänyt ettei Skotlanti saa järjestää uutta kansanäänestystä itsenäisyydestään. Mutta mitä jos Ahvenanmaan  ja Hailuodon asukkaat tekisivät samaa mitä, skotit tekevät Britanniassa. Mieleen tuli sellainen hypoteettinen kysymys, että jos nuo alueet eli Ahvenanmaa sekä Hailuoto vaatisivat kansanäänestystä itsenäisyydestä, niin järjestäisikö Suomi sitä? 

Skotlannin itsenäisyys on ollut asia, mikä on kiinnostanut  vähän kaikkia, eli viimeksi vuonna 2014 tuosta äänestyksestä revittiin valtavat otsikot. Ja aivan kuten Brexit-äänestyksessä on tuossa Skotlannin omassa versiossa Brexitistä nähty lähinnä niitä "skotlantilaisia miellyttäviä tai hyödyttäviä seikkoja". Ja varmasti esimerkiksi Skotlannin itsenäisyyttä ajava kansallismielinen puolue saa paljon huomiota sillä, että se vaatii jatkuvasti uusia kansanäänestyksiä tuon alueen itsenäisyydestä. Ja nyt Britannian korkein oikeus on estänyt tuon uuden äänestyksen. 

Mitä jos meillä Suomessa Ahvenanmaa sekä Hailuoto haluaisivat samalla tavalla itsenäisyyttä? Miten me suhtautuisimme asiaan?

Mutta vaikka me kuinka haluamme uskoa, että skoteilla on oikeus järjestää kansanäänestyksiä siitä, että he saavat itse päättää omista asioistaan, ja syytämme brittejä vanhoillisuudesta, konservatiivisuudesta sekä ahdasmielisyydestä, niin olisi muuten mukavaa tietää että miten Suomessa suhtauduttaisiin siihen, että esimerkiksi Ahvenanmaa päättäisi yllättäen ryhtyä täysin itsenäiseksi valtioksi? Mitä jos joku alkaisi esittää että ruotsinkieliset ovat meillä sorrettu vähemmistö, joka tarvitsee oman alueensa? Tuolloin perustettaisiin Ahvenanmaan tai Hailuodon vapautuspuolue, joka ilmoittaa tuon paikan tarvitsevan itsenäisyyttä, koska he ovat Suomessa nettomaksajia. 

En muuten tiedä että onko asia oikeasti näin, mutta käytän tätä nyt kuitenkin esimerkkinä. Sitten kysytään että miksi ahvenanmaalaisten tai hailuotolaisten pitäisi maksaa palveluista, mitä he eivät käytä. Ja koska heidän elintasonsa on vähän parempi kuin keskimäärin Suomessa, niin he ryhtyvät ajamaan omaa itsenäisyyttään. Mitä jos tästä fiktiivisestä esimerkistä tulisi totta? Miten meillä suhtauduttaisiin vaatimuksiin kansanäänestyksestä, jolla nuo alueet irrottautuvat Suomesta? Olisi meidän korkein oikeutemme suhtautunut yhtään niin positiivisesti alueiden itsenäisyyteen kuin Britannian korkein oikeus on tehnyt+ 

Oletteko koskaan muuten ajatelleet että esimerkiksi Venäjä voisi aivan hyvin polkaista pystyyn vastaavan liikkeen esimerkiksi Ahvenanmaalla. Tuolloin "Ahvenanmaan vapautuspuolue" voisi ryhtyä vaatimaan tuolle alueelle itsenäisyyttä, ja uskoisin että tuo vaatimus voisi saada jopa Vladimir Putinilta tukea. 

Kun Brexit saatiin päätökseen, ja kaiken pitäisi näyttää hyvältä, niin onko tuo Brexit tuonut sitten oikeastaan mitään hyvää tavallisille briteille. Eli tietenkin rajavartiosto sekä tulli ovat tuoneet noille ihmisille paljon uusia työpaikkoja, ja sitten varmaan myös esimerkiksi Pohjois-Irlannissa sekä kanaalin rannalla asuvat ihmiset ovat olleet tyytyväisiä tähän uuteen itsenäiseen Britanniaan, varsinkin jos he muutekin matkustavat paljon Ranskan sekä Irlannin tasavallan puolella. 

Eli kuten tiedämme, niin tietenkin populismiin kuuluvat sellaiset asiat kuin "vapaus, veljeys ja tasa-arvo". Ja sitten tietenkin korostetaan sitä, että kuinka oma alue kokee vääryyttä osana suurempaa kokonaisuutta. Se takaa mukavasti ääniä omaan parlamenttiin. Samalla se takaa myös uutisia sanomalehtiin, ja juuri noita uutisia esimerkiksi Vladimir Putin kaipaa, kun hän haluaa luoda eripuraa NATOoon sekä hajottaa Euroopan Unionin. 

Mutta kuten tiedämme, niin jokaisella kansalla on oikeus itsemääräämisoikeuteen sekä itsenäisyyteen, kuten eräs Venäjän aseteollisuuden video näyttää, mutta ongelma vain Venäjän kohdalla on se, että jos joku edes yrittää puhua jonkun Venäjän alueen itsenäistymisestä, niin silloin sisäministeriön erikoisjoukot varmasti tekevät selvää noista haluista. Mutta meidän pitää muistaa muutamia asioita siitä, mitä esimerkiksi lakikirja merkitsee Venäjällä. Lakikirja on tuossa maassa myös valjastettu osaksi valtiollista propagandaa. 

Siis Venäjä ei oman käsityksensä mukaan ole käymässä mitään laitonta hyökkäyssotaa, koska se on lain mukaan kiellettyä. Venäjän strategia on ollut sellainen, että esimerkiksi Ukrainaan polkastaan  pystyyn pari tasavaltaa, ja tietenkin kaikkia eroja valtaväestön sekä venäjänkielisen vähemmistön välillä korostetaan.  Eli ensin kadut täyttyvät mielenosoittajista. Sitten kun saadaan aikaan kaiken maailman katutappeluja, niin noiden tasavaltojen johto päättää ryhtyä itsenäiseksi. Tämän jälkeen nuo tasavallat vain pyytävät Venäjän joukkoja alueelleen. Ja lopuksi sitten järjestetään kansanäänestys, missä tasavalta liitetään Venäjään. 

Venäjän tahto varmaan olisi se, että esimerkiksi Skotlanti irtoaa Britanniasta, koska esimerkiksi Britannian ydinsukellusveneiden tukikohtia on tuolla alueella. Skotlannin itsenäisyyspuolue on yksi puolueista, joilla on tietenkin näennäisesti suuri kannatus. Samoin tuon puolueen ohjelma on kuitenkin suurelle yleisölle melko tuntematon, eli mitä muuta tuo puolue oikeastaan lupailee kuin vain skoteille itsenäisyyttä? 

https://yle.fi/a/3-12043017?utm_medium=social&utm_source=copy-link-share


https://ajatuksiakahvikupinaaressa.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara