Siirry pääsisältöön

Agentti ei välttämättä ole vakooja, vaan hän saattaa esimerkiksi tukea Venäjän informaatiosotaa.


Yllä on suomalainen propagandajuliste sodan ajalta. Nykyään tuo juliste on aivan yhtä ajankohtainen kuin tuolloin kauan sitten. Eli vakooja ohjaa pommit ihmisten koteihin, ja samalla hän saattaa levittää propagandaa sekä tukea informaatiosotaa. 

Kun puhutaan Venäjän vakoojista, jotka toimivat peite-identiteetin turvin, niin suurimmalle osalle ihmisistä tulee heti mieleen se, että tuo henkilö on oikeasti vakooja, eli hänen todellinen tehtävänsä ei ole ehkä hankkia tietoja puolustusvoimista tai teknologiasta, mitä maassamme kehitetään. Hän saattaa olla yksinkertaisesti mies tai nainen, jonka avulla Venäjän trollitehdas eli FSB yksinkertaisesti muuttaa maamme venäläisen kybervaikuttamisen alustaksi. 

Vakooja tai oikeammin sanottuna agentti voi olla myös esimerkiksi Venäjän yhteistoimintamies, jonka tehtävänä on hankkia puhelinliittymiä sekä availla Google- tai muita vastaavia tilejä, jotta Venäjän trollit voivat hyödyntää noita alustoja Pietarista. Jos tuo henkilö joka avaa noita tilejä on erillään propagandistista, niin silloin ei propagandan tekijä "saastu". Eli hän ei saa vaikutteita, jotka voivat vahingoittaa hänen suhdettaan esimerkiksi V. Putinin hallintoon. 

Tuolloin Suomessa oleskeleva agentti avaa sosiaalisen median tilin Suomessa, ja sitten lähettää tuon tilin tiedot suoraan Pietariin Venäjän trollitehtaaseen. Tuollainen toiminta saattaa vaikuttaa vielä negatiivisemmin maamme suhteisiin kuin joku vakooja, jonka Supo ehkä joskus nappaa kiinni. 

Jos ajatellaan agenttia, niin esimerkiksi yksikin henkilö, joka availee sosiaalisen median tilejä käyttäen ehkä hyväkseen Suomesta hankittuja SIM-kortteja sekä suomalaista osoitetta voi olla hyvin vahingollinen toimija. Trollaamisen sekä myös esimerkiksi puhtaan propagandan tarkoitus on hajottaa vastapuolen rivejä, ja siksi Venäjän hyväksi toimiva agentti voi olla hyvin vahingollinen toimija. Agentti voi myös ostella esimerkiksi läppäreitä sekä muita mobiilituotteita sekä toimittaa niitä GRU:n eli Venäjän sotilastiedustelun päämajan laboratorioon, missä niistä tehdään kopioita, joita sitten käytetään esimerkiksi Ukrainan rintamalla. 

Yksi NATOn suurimmista huolista ovat kyberhyökkäykset. Ja yksi kyberhyökkäysten muodoista on informaatiosodankäynti. Informaatiosodankäynti tarkoittaa yksinkertaisesti propagandaa, jonka tarkoitus on aiheuttaa skismaa vastapuolen riveissä. Informaatiosota on sikäli helposti estettävissä, että esimerkiksi Venäjältä estetään pääsy länsimaiseen sosiaaliseen mediaan, mutta ongelmia tulee sitten siitä, että jos nuo sosiaalisen median tilit on avattu suomeen tai suomalaiselle rekisteröidyllä puhelimella tai muulla datavälineellä. Tuolloin saattaa disinformaatiota päästä verkkoon, ja silloin tietenkin sen poissaaminen on todella vaikeaa. 

Mutta sosiaalinen media on sikäli vähän erikoinen vaikuttamisympäristö. Nimittäin sosiaalisen median "tykkää nappi" ei tarkoita sitä, että sitä painanut henkilö mitenkään pitää tuosta seuratusta henkilöstä. Eli esimerkiksi itse olen joskus painanut vahingossa tuota nappia, ja siksi olen myös ilmeisesti Donald Trumpin seuraaja. Mutta tuo ei tarkoita sitä, että Trumpin ajatusmaailma mitenkään kohtaisi omaani. Eli jos voisin, niin en varmaan tuota D. Trumpia äänestäisi, vaikka hänen seuraajansa olenkin. 


https://www.uusisuomi.fi/uutiset/amerikkalaiskenraali-varoittaa-isku-naton-heikkoon-kohtaan-voisi-jattaa-euroopan-oman-onnensa-nojaan/0a42107c-d182-4e8b-b877-ceea780ba6e3

https://yle.fi/a/3-12680256


https://ajatuksiakahvikupinaaressa.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara