Siirry pääsisältöön

Putinin strategia on kylmäävä.

Kartta: Wikipedia/ Itä-Ukrainan sota


Kun ajatellaan Venäjän intoa saattaa kaikki venäläiset Putinin vallan alle, niin tuota asiaa voidaan tarkastella siitä näkökulmasta, että joka kerran kun venäläinen on poissa Venäjän alueelta, niin FSB ei voi valvoa esimerkiksi hänen internetin käyttöään. Tuolloin tuo henkilö on vaarassa saada tietoa, mikä ei miellytä Kremlin herroja. Joten ehkä tämä osaltaan selittäisi sen, miksi Putin niin mieluusti haluaa saada kaikki venäläiset oman maansa rajojen sisälle. 

Ollessaan Venäjän rajojen sisällä, niin silloin tietenkin voidaan myös tietoa, mitä tuo venäläinen jakaa muille suodattaa tehokkaammin. Aina kun joku saa tietoa, mikä on suodatettua muulta väestöltä, niin saattaa käydä niin, että tuo henkilö alkaa levitellä noita tietoja. 

Brittien tiedustelun mukaan Venäjä oli jo viikkoja sitten valmistautunut hylkäämään Hersonin kaupungin, mikä tietenkin saa aikaan ajatuksia siitä, että oliko Putinin tarkoitus vain tapattaa ihmisiä, joista hän ei ole pitänyt. Sota tarjoaa nimittäin loistavan tilaisuuden tehdä muutamia poliittisia murhia, jotka voidaan panna vihollisen tulituksen tiliin. 

Siis se mitä Putin seuraavaksi aikoo tehdä on mysteeri. Tarkalleen ottaen koska sota on mennyt hiukan huonosti, niin Putinkaan ei oikeasti tiedä, mitä hän seuraavaksi voi tehdä. Hän on uhrannut suuren määrän kalustoa sekä erityisesti miehiä saadakseen Ukrainan. Samoin hänen asevoimiensa otteet eivät ole mitenkään erityisen mairittelevia. Samoin hän saattaa myös pelätä oman asemansa puolesta. Sodan pitkittyminen tietenkin on loistava keino kääntää oman median huomio Ukrainaan. 

Ehkä Putin myös toivoo, että jos hän voi muuttaa sodan niin sanotuksi valesodaksi, niin silloin saattaa maailma unohtaa pakotteet. Tuolloin hän saisi tilaisuuden vetää henkeä ja täytellä asevoimiensa kassaa, jotta hän voi hankkia lisää ulkomaisia palkkasotureita, maksaa Wagner-Groupin palkkasotilaiden palkkoja sekä täytellä asevarastoaan. 

Jos Venäjän asevoimat eivät kykene konventionaalisten aseiden avulla voittamaan sotaa, niin silloin Putinilla on jäljellä vain ydinpelote, mutta sitten voidaan kysyä, että missä kunnossa nuo aseet ovat? Onko niiden kantoraketteja sekä muita kuljetusvälineitä kuten pommikoneita huollettu tarpeeksi, ja onko niissä käytetyt mikropiirit paikallaan vai päätyneet jonkun upseerin kotitietokoneeseen? 

USA:n välivaaleissa Republikaanit menestyivät mukavasti, mutta presidentti Putinin ongelma on siinä, että hänelle mieluisat Trumpin tukijat eivät saaneet sitä odotettua voittoa, vaan voiton ainakin republikaanisessa puolueessa ovat ottamassa niin sanotut maltilliset republikaanit, jotka eivät ole niin paljon Putinille mieleen, kuin mitä avoimen populistinen Trump olisi ollut. 

Ukrainan vastahyökkäys on ollut menestys. Mutta se että Putin on ehkä jo viikkoja valmistellut vetäytymistä Hersonista voi johtaa myös muihin päätelmiin. Saattaa olla että Putin aikoo oman versionsa mukaan seuraavaksi vetäytyä luonnolliseen puolustusasemaan Dnepr-joen itäpuolelle, ja sitten hän saattaa yrittää sodan jähmettämistä samalla tavoin kuin Kim Il-sung toimi aikoinaan Korean Sodan päätteeksi. Eli Pohjois- ja Etelä-Koreat solmivat aselevon, ja tilanne jatkui- ja oikeastaan jatkuu edelleen valesotana, eli demarkaatio-linjaa pitkin rakennettiin maailman tarkimmin vartioitu raja. 

Eli aikooko Putin tehdä saman mitä Kim Il-sung eli pahamaineisen Kim Il-Jongin ja Pohjois-Korean nykyisen johtajan Kim Jong-unin isoisä toimi. Jos Putin vetää joukkonsa lopullisesti Dneprin itäiselle rannalle, niin hän voi ehkä yrittää saada aikaan aselepoa Venäjän ja Ukrainan välille, mutta sitten seuraa pieni kysymys siitä, että voiko Putiniin luottaa ollenkaan? Eli käyttääkö hän sitten aselepoa vain uuteen yhteenottoon tai sotaan valmistautumiseen?

Jos tilanne on se että Putin vain haluaa vetää henkeä ja valmistautua uuteen sotaan, niin vetäytyminen Dneprin toiselle puolen tarjoaa myös loistavan aseman tähän tarkoitukseen. Samoin se takaisi Venäjän pääsyn ainakin osittain valvomaan vaurioitunutta Nova Kahovkan patoa. Venäjä väittää Nova Kahovkan padon vaurioituneen HiMARS-iskussa, mutta jos pato tuhotaan, niin se vaikuttaa kyllä enemmän Ukrainaan kuin Venäjään. 

Kuten alussa kirjoitin, niin Venäjän johdon halu saattaa kaikki venäläiset Venäjän vallan alla saattaa selittyä sillä, että kun venäläiset ovat poissa Venäjältä, ei heitä voida valvoa. Eli he ovat vapaan tiedonvälityksen piirissä, mikä edesauttaa Kremlille kiusallisen tiedon leviämistä. 

Venäjän into perustaa Luhanskin ja Donetskin kansantasavallat sekä liittää ne itseensä voivat johtua siitä, että Putinille ulkomailla asuvat venäläiset ovat uhka hänen politiikalleen. Venäjän rajojen ulkopuolella ollessaan venäläiset voivat käyttää esimerkiksi internetiä täysin vapaasti, mikä sitten tietenkin näyttää myös sen mitä Venäjän johto ei halua ihmisten näkevän. Ja tuo ikävä tieto voi sitten valua suoraan Venäjän kaduille. Joten tietenkin Putinin sekä hänen lähipiirinsä kannalta olisi mukavaa, jos kaikki venäläiset olisivat sitten asumassa Venäjällä, missä heitä voidaan valvoa tarkemmin. 


https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000009197383.html


https://yle.fi/uutiset/3-12314941


https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4-Ukrainan_sota

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara