Siirry pääsisältöön

Länsimaiden ahneus sekä omahyväsyys nostivat Putinin valtaan, mutta olisiko tuo energiakiristys voitu ennakoida?

 
Martinlaakson voimala Vantaalla
(Kuva: Wikipedia)


Nord Stream kaasuputki on yksi osoitus siitä, kuinka länsimaat antoivat Putinin vedättää itseään. Mutta se mikä itseäni on jäänyt Nord Streamissa vaivaamaan on se, että kuinka Fortum aikoi saada taloudellista hyötyä tuosta putkesta? Eli aikoiko se saada ehkä jotain kauttakulkumaksuja tai kierrättää kaasua Saksan kautta? Mutta tuosta asiasta sitten lisää myöhemmin tässä tekstissä. Eli kuinka kummassa näin pääsi tapahtumaan?

Eikö kukaan oikeasti osannut ennustaa, että Putin hyökkäisi toiseen maahan, ja sitten vielä ottaisi nenilleen pahemman kerran? Eikö Putin näyttänyt kertaakaan varomerkkejä siitä, että hän saattaisi suorittaa vihamielisen aggression toiseen valtioon? Siis tapahtuiko hyökkäys Ukrainaan oikeasti aivan niin yllättäen kuin haluaisimme uskoa? 

Emmekö mitenkään olisi voineet mitenkään varautua siihen, että Venäjä ei enää toimita meille kaasua sekä öljyä kun sitä haluamme? Siis se että olemme purkaneet joukon voimaloita ei ole itsessään asia, mikä vaikuttaa energiapulaan. Vaan se että voimaloihin ei ole polttoainetta on suurempi ongelma. Siis miksi meidän pitää aina jättää kaikki asiat viimeiseen hetkeen. Ja sitten kun pitäisi tehdä päätöksiä, niin niitä tehdään pakon edessä suuressa paniikissa. Tuolloin ei tietenkään ole aikaa tai mahdollisuuksia tehdä sellaisia päätöksiä, että ne olisivat parhaita mahdollisia. 

Eli päätöksiä voisi tietenkin aina tehdä vähän aikaisemmin kuin aivan viime tipassa, jolloin niiden vaikutuksia voidaan vähän miettiä. Samoin tuolloin olisi ehkä myös mahdollista neuvotella myös siitä mahdollisuudesta, että tarvitaan jotain korvaavia energialähteitä tai että sähkön varastointia voidaan kehittää siltä varalta että esimerkiksi uudet tuulivoimalat aiheuttaisivat sähköverkkoon jännitepiikkejä.

Kuva: YLE



Miksi muuten esimerkiksi tuulivoimaloista ei tehdä sellaisia, että ne voisivat kääntyä makaavaan asentoon niin että niiden siivet olisivat pienessä kammiossa, joka on tehty maahan. Tuolloin ei esimerkiksi myrsky pääse liikuttamaan tuuliturbiinin siipiä liian suurella nopeudella. Ja myös tuulivoimalan energiantuottoa voidaan säätää paremmin. Samoin myös esimerkiksi kondensaattorilaisten kapasiteettia voitaisiin kasvattaa, jotta myös tuulivoimaloiden tuottamaa sähköä voidaan varastoida paremmin ja verkko olisi paremmin suojattu jännitepiikkejä vastaan. 

Länsimaiden johtajien omahyväisyys sekä ahneus ovat asioita, joiden avulla Putin nousi valtaan. Ja kuten varmaan tiedämme, niin hän ei ole vuosiin ollut enää mikään kunnioitettu valtiomies. Vaan hän on sisäpiirin lähteiden mukaan lähinnä pelätty. Pelko on siis Putinin tapa hallita, ja tuon tavan hän on ilmeisesti oppinut vanhemmiltaan. Venäjää on perinteisesti hallittu pelolla, ja pelko on ollut myös tapa, jolla Venäjään on opittu lännessä suhtautumaan. 

Länsimaiden johtajien tapa hankkia halpaa maakaasua sekä öljyä Venäjältä on ollut asia, mikä on sitten saanut aikaan tilanteen, missä me olemme ajautuneet riippuvuuteen Venäjän kaasusta sekä öljystä. Ja jostain syystä me emme ole mitenkään pystyneet varautumaan siihen, että Venäjän johto voisi hyökätä johonkin maahan. 

Se mikä sitten on varmasti huomattu myös tässä asiassa, että päätöksiä kaiken maailman tuulivoimaloista on lykätty hamaan tulevaisuuteen, ja nyt sitten paniikkitilanteessa ollaan jouduttu tekemään päätöksiä, jotka maksavat todella paljon. Se mikä ehkä on edesauttanut tätä energiariippuvuuden syntymistä on se, että jostain syystä kaikkia mahdollisia uusiutuvia luonnonvaroja on kritisoitu jostain niiden aiheuttamasta ympäristöhaitasta, kuten siitä että linnut lentävät tuulivoimaloiden siipiin tai että maalämpökaivo aiheuttaa maan vajoamista, mutta tuota maan vajoamista aiheuttaa myös tavallinen mökkikaivo.

Samoin myös öljyn ja maakaasun pumppaaminen romahduttaa maan pintaa sekä merenpohjaa, koska jos öljyesiintymästä otetaan öljyä sekä maakaasua, niin siellä oleva paine alenee, ja tuon kammion katto romahtaa. Teksasissa öljyteollisuus on aiheuttanut teiden päällystevaurioita sekä myös maanpinnan laskemista sekä myös maanjäristyksiä, mutta jostain syystä tätä ei ole Venäjällä tapahtunut. Mutta miksi emme ole valmistautuneet siihen, että meitä kiristetään energialla? 

Tässä mieleen muistuu se, että jos joku kehtasi ennen haukkua meidän maamme energiaratkaisuja, niin silloin vastattiin, että "päätös on tehty". Ja sitten vielä sanottiin, että "kuka sinulta mitään kysyi", kun joku koetti sanoa jotain siitä, että meidän pitäisi miettiä sitä, kuinka riippuvaisia olemme olleet ulkomailta tuodusta energiasta. 

Miten Fortum aikoi hyötyä Nord Stream-putkesta taloudellisesti? 

Maamme energia-yhtiö Fortum on pannut miljardeja Nord Stream-yhtiöön, joka sitten meni vähän metsään, ja nyt sitten tuli taas pieni  lasku veronmaksajille. Mutta toki Nesteen johto saa kaiken anteeksi. 

Se mikä sitten itseäni kummastuttaa suuresti on se, että mitä voittoja Fortum tuosta Nord Streamista oikeastaan ajatteli saada? Ajatteliko Fortumin johto ehkä että se saisi jotain kauttakulkumaksuja tuosta kaasusta, joka kulkee tai kulki tuossa putkessa, joka tuhoutui sabotaasin takia. Tai ajateltiinko Fortumin hallituksessa ehkä että ostamalla kaasua yhdessä saksalaisten kanssa, niin sitä saadaan vielä halvemmalla? Ja sitten tietenkin meidän pitää kysyä, että miten tuota kaasua olisi sitten saatu suomalaisen sähkölaitoksen kattilaan?

Oliko ehkä tarkoitus, että maamme energiaratkaisuista vastaavat henkilöt kierrättävät maakaasua Saksan kautta, kun he lähtivät suurella volyymillä tukemaan Nord Stream-kaasuputkea? Vai olivatko he ehkä vain ajatelleet tukea saksalaisia energia-asioissa? 

Olemmeko ehkä pelänneet että V. Putin sattuu suuttumaan jos emme sido omaa energian tuotantoamme Venäjään. Se että me olemme purkaneet esimerkiksi joukon hiili- ja muita fossiilisia polttoaineita polttavia voimaloita ei ehkä ole sikäli merkityksellistä, että noihin voimaloihin pitäisi saada polttoainetta. Polttoaine on siis se ongelma, jos ajatellaan että maakaasua käytetään jatkossakin. 

Ja tietenkin maakaasua voidaan puhdistaa esimerkiksi aktiivihiilen avulla. Tuolloin metaania tai muita hiilivetyjä voidaan ajaa hiilisuodattimen läpi, ja sen pitäisi ainakin poistaa hiili tuosta kaasusta. Mutta meidän pitäisi kyllä samalla pyrkiä pois fossiilisista polttoaineista, sekä korvaamaan ne jollain muulla energianlähteellä. 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helena-petaiston-kolumni-omahyvaisyys-ja-halu-tehda-kauppaa-sai-vallan-suomen-ja-koko-lannen-venajan-politiikan-kanssa/8532414#gs.ejz0ks


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sofi-oksanen-ja-viron-entinen-presidentti-arvostelevat-kovin-sanankaantein-paavo-lipposta-tulee-mieleen-lahinna-sana-maanpetturuus/8532670#gs.ejyy3w

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venajan-hallinnosta-avaudutaan-meduzalle-putinia-pelataan-mutta-ei-hanta-ole-kunnioitettu-vuosiin/8532490#gs.ek2h0h


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...