Siirry pääsisältöön

Ukrainan hakkerit onnistuivat murtamaan Gonets-viestintäsatelliittijärjestelmän.





Ukrainalaiset hakkerit saivat oman lausuntonsa mukaan murrettua Venäjän Gonets satelliittijärjestelmän melko helposti, eikä Venäjä ole heidän mukaansa tehnyt edes normaaleja verkon suojaamiseen liittyviä toimenpiteitä. Mitä tästä opimme? Tietoturvaa ei saa koskaan tehdä niin, että se perustuu johonkin voimaan tai valtiollisen viranomaisen kunnioitukseen. Venäjällä tietoturva on ilmeisesti käsitetty siten, että jos joku yrittää tehdä murron, niin silloin FSB tulee pidättämään tämän tekijän, ja pelkkä salaisen poliisin pelko riittää pitämään hakkerit poissa järjestelmästä. 

Gonets-jörjestelmä on kaupallinen versio sotilaalliseen käyttöön tarkoitetusta ilmeisesti käytöstä poistetusta Strela-järjestelmästä. Mutta uskoisin että myös Gonetsin tehtäviin kuuluu asevoimien jonkin tasoisten viestiyhteyksien varmistaminen. Nimittäin Venäjällä kaikki asiat liittyvät asevoimiin. Ja Gonetsin wikipedia-sivujen mukaan sen pääasiallinen toiminta liittyy viranomaistyöhön. 

Hakkerien kyky iskeä satelliitteihin tietenkin aiheuttaa sellaisia kysymysmerkkejä, että mitä jos joku hakkeri ottaa venäläisen satelliitin hallintaansa sekä törmää sillä toiseen satelliittiin? Tuolloin tällainen isku voidaan helposti panna Venäjän hallinnon syyksi. Eli tapausta voidaan väittää silloin helposti ASAT eli tappajasatelliittikokeeksi. Mutta jos hakkerit tekisivät saman esimerkiksi GPS-satelliiteille, eli he ottaisivat tuollaisen satelliitin hallintaansa, niin se varmasti häiritsisi NATO:n operaatioita. 

Jos Venäjä ei turvaa edes omia satelliittejaan, niin silloin herää kysymys, että mitä muita puutteita sen tietoturvassa on? Eli saamalla tiettyjä tietoja käsiinsä voi hakkeriryhmä saada käsiinsä esimerkiksi pansaarintorjunta-aseita. 

Se että Venäjä ei tee mitään turvatakseen omaa satelliittijärjestelmäänsä tai tietoverkkojaan merkitsee uhkaa monilla tavoin. Esimerkiksi tuon maiden ydinaseiden turvallisuus saattaa olla erittäin pahoin vaarantunut. Vaikka hakkerit eivät kykenisi suoraan laukaisemaan noita aseita, niin he voisivat ehkä saada komentojärjestelmän kautta tietoja esimerkiksi ydinkärkien kuljetuksesta tai jopa komentaa siirtämään jotain taktista asetta varastosta toiseen. 

Tuolloin voisi ylivoimainen ryhmä vihamielisiä toimijoita kaapata kärjen tai saada esimerkiksi ydinjätteitä haltuunsa. Eli esimerkiksi korkea-aktiivinen ydinjäte on väärissä käsissä aivan yhtä vaarallista kuin varsinainen ydinräjähde. Jos korkea-aktiivista ydinjätettä laitetaan esimerkiksi dynamiittipötkön ympärille, niin se muuttuu silloin likaiseksi pommiksi. 

https://www.talouselama.fi/uutiset/ukrainalaiset-hakkerit-iskivat-satelliittijarjestelmaan-venaja-ei-nahnyt-edes-keskimaaraista-vaivaa-tietoturvasta-huolehtimiseen/9e8100c7-fbe5-444b-95be-b4913ddaac65


Gonets ja Strela

https://fi.wikipedia.org/wiki/Gonets


https://fi.wikipedia.org/wiki/Strela_(satelliitti)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...