Itse äskeisessä kirjoituksessa kysyin, että miksi Venäjä ei kääntänyt kaasuputken venttiiliä kiinni, vaan räjäytti tuon putken. Ehkä tarkoitus oli lavastaa esimerkiksi Ukrainaa tukevat tahot syylliseksi tuohon tekoon. Venäjän johto ehkä uskoi että tämä teko saisi EUn lopettamaan aseavun Ukrainalle, sekä samalla myös saisi EUn taivuteltua siihen, että se päättäisi Venäjän vastaiset pakotteet. Mutta sitten kun me lähdemme pohtimaan esimerkiksi valtaa sekä sen problematiikkaa, niin meidän pitää muistaa että esimerkiksi vallankäyttö on venäjällä aivan erilaista, ja tuon valtion suhde valtaan on erilainen kuin EUssa ja länsimaissa on totuttu.
Saattaa olla niin, että jotkut venäläiset oikeasti uskovat, että Sauli Niinistö on aivan samanlainen presidentti kuin Vladimir Putin. Eli tämän mallin mukaan he uskoisivat siihen, että EUssa vain leikitään demokratiaa, ja kulissien takana on samanlainen poliisivaltio, joka tuo rikkautta vain harvoille ja valituille. Muistakaa että Venäjällä ei ole vaihtoehtoista mediaa, ja saattaa olla että FSB sekä muut viranomaiset ovat väärentäneet muiden maiden hallitusten ja valtiopäämiesten kotisivuja, jotta ne tukisivat paremmin Putinin agendaa.
Ydinaseiden käyttö on mahdollista aina jos noita aseita on olemassa.
Jos ydinaseita on olemassa, niin on olemassa riski että niitä käytetään. Kuten olen monesti kirjoittanut, niin monissa skenaarioissa ydinsota alkaa konventionaalisesta sodasta, jossa toinen osapuoli jää pahasti alakynteen. Silloin tuon alakynteen jääneen osapuolen johto saattaa nähdä ydinase-iskun ainoana keinona jolla se voi pelastaa tilanteen.
Mikäli toinen osapuoli on tehnyt sotarikoksia, eli kiduttanut sekä surmannut vankeja ja osoittanut julmuutta myös siviiliväestöä kohtaan, niin se tietenkin lisää kynnystä saada aikaan rauha. Ja jos valtiojohto on pitänyt valtaa käsissään kyseenalaisin keinoin, niin se saattaa peloissaan käyttää ydinaseita selvitäkseen tilanteesta voittajana.
Venäjän kohdalla ongelmia lisää se, että ydinaseita saatetaan käyttää myös oman kansan sekä asevoimien uhkailuun. Ja jos Putin päättää hyökätä ydinasein jotain kapinoivaa joukko-osastoa vastaan, niin hän saattaa silloin väittää ulkovaltojen tehneen tuon iskun.
Kapinan riskiä lisää se, että asevoimiin värvätään pakolla miehiä, joista osa saattaa vihata sekä pelätä Putinia. Mikäli nuo miehet muuttuvat epätoivoisiksi, niin he eivät ehkä näe muuta mahdollisuutta kuin jättää käskyt noudattamatta. Tai sitten he voivat jopa ampua omia upseereitaan, mikä tulkitaan varmasti Kremlissä kapinaksi.
Tietenkin me kaikki tiedämme että Venäjä on ydinasevalta. Me tiedämme että venäjän johto ei ajattele samalla tavalla asioista, kuin esimerkiksi Sauli Niinistö ajattelee. Joten sen takia meidän on aina otettava huomioon mahdollisuus siitä, että Venäjä iskee ydinaseilla.
Ydinaseet ovat aseita, vaikkakin hyvin tuhovoimaisia aseita. Se mikä tekee noista aseista vaarallisia sekä mahdollistaa niiden käytön ensi-iskussa on nimenomaan se, että noita aseita on olemassa. Jos ase on kaapissa, niin aina on riski siihen, että sitä käytetään väärin. Mutta aina on ajateltu, että ydinaseiden kohdalla tuo riski on aina ollut verraten pieni.
Mutta verraten pieni riski tarkoittaa että riski on olemassa. Jos Putinin armeija kokee valtavan suuria tappioita kaluston sekä miehistön osalta, niin silloin hän saattaa muuttua epätoivoiseksi. Epätoivoinen ihminen ei ehkä ajattele asioista, kuten me hänen toivoisimme ajattelevan. Putin saattaa ajatella ydinaseiden käytöstä kahdella tavalla. Toinen on se, että hän käyttää noita aseita Ukrainaa vastaan, ja toinen on se, että hän käyttää niitä "poliisivälineenä". Eli hän uhkaa tuolloin omaa kansaansa ydinaseilla, jotta saisi pitää vallankahvasta kiinni.
Jos Putin käyttää noita aseita esimerkiksi omia joukkojaan vastaan, niin hän saattaa silloin väittää että joku ulkovalta on tehnyt tuon hyökkäyksen. Ja sitten tuo mies voi lähteä hakemaan suuren luokan ydinsotaa.
https://ajatuksiakahvikupinaaressa.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti