Siirry pääsisältöön

Miksi verojen alennus hintojen nousun kompensoimiseksi on jotenkin utopistinen ajatus?



Verojen alennukset eli "vappusataset" ovat hyvältä vaikuttava tapa kompensoida hintojen rajua nousua esimerkiksi EU:ssa. Tuo verojen alennus tehdään esimerkiksi siten, että tiettyihin palkkaluokkiin kohdennetaan verojen alennusta, josta nuo taloudet voivat rahoittaa omaa elämistään. Mutta mistä sitten valtio saa nuo menettämänsä verorahat? Meillä Suomessa valtiolle maksettavista veroista rahoitetaan maanpuolustuksen lisäksi myös kaikki muut julkiset sekä valtion että kuntasektorin palvelut. Joten mistä sitten valtio ottaa korvaavat verot, tai miten se aikoo sitten järjestää tulonsa? Ehkä julkisia palveluita kuten kirjastoja voidaan aina vähän supistaa, mutta miten paljon niistä voidaan lopultakin tinkiä? 

Kun ajatellaan esimerkiksi maamme hallituksen toimia 1990-luvun laman kourissa olevassa Suomessa, niin silloin alettiin periä esimerkiksi terveyskeskus maksuja, joiden avulla ajateltiin korjata valtion kassavajetta. Tuo terveyskeskusmaksu sitten jäi elämään, koska sillä voitiin kerätä rahaa valtiolle, vaikka kyseessä oli maksu, jonka piti olla voimassa vain vähän aikaa. Siis tarkoittaako tämä vappusatanen nyt sitä, että nuo perheet kiikuttavat tämän satasen sitten esimerkiksi johonkin kunnalliseen palveluun, joka on ennen ollut ilmainen, mutta muuttuu nyt maksulliseksi. 

Tai maksaako tuo perhe ehkä nuo verojen alennukset takaisin ALV:n korotusten muodossa? Siis jostain valtion pitää nuo rahat saada, joten jos jotain veroja alennetaan, niin joitain veroja pitää korottaa. Tai sitten julkisia palveluita pitää leikata. 

Siis missään nimessä esimerkiksi sitä, miten paljon ihmiset maksavat muutenkin veroja, ja sitä miten vähän vastinetta he noista rahoista saavat ei juuri koskaan muisteta mainita. Siis meillä Suomessa kustannustaso on korkea. Meillä on korkeat palkat, koska täällä ihmisen täytyy ostaa kolme vaatekertaa, eli kesää, talvea sekä kevättä ja syksyä varten tarvitaan kolmet vaatteet, ja vaihteleva ilmasto tekee myös esimerkiksi teiden ylläpidosta kalliin. Nimittäin toistuvasti jäätyvä sekä sulava maa aiheuttaa routavaurioita, joita pitää korjata. 

Kun puhutaan esimerkiksi siitä, miten ilmastomuutos sekä Ukrainan sota ovat aiheuttaneet paniikin joissakin ihmisissä. Eli Venäjän tahto toimittaa halpaa energiaa maahamme on katkolla, ja ainoa tapa vaikuttaa tuohon asiaan on irrottautua Venäjän toimittamasta energiasta. Se mikä sitten aina unohtuu tuollaisissa asioissa, on se että uudet energianlähteet vaativat investointeja. Jos ihmiset siirtyvät suurin joukoin sähköautojen käyttäjiksi, niin silloin valtiolta jäävät polttoaine verot saamatta. 

Samoin jos öljy ei enää käy kaupaksi, niin se nostaa esimerkiksi laivoilla tapahuvan pitkän matkan kuljetusten hintoja, koska jos öljytuotteita ei myydä liikenteen polttoaineeksi, niin se nostaa myös laivoissa käytettävän dieselin tai polttoöljyn hintaa. Jos ihmiset siirtyvät julkisen liikenteen käyttäjiksi, niin silloin ei ole mahdollista saada aikaan myöskään sakkotuloja. Verojen alennus on tietenkin hienolta kuulostava ajatus, mutta mistä valtio saa korvaavat verotulot? Kas siinä vasta pulma. 


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ea930c1c-a02b-4952-9017-7d5d0ce0033e

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...