Verojen alennukset eli "vappusataset" ovat hyvältä vaikuttava tapa kompensoida hintojen rajua nousua esimerkiksi EU:ssa. Tuo verojen alennus tehdään esimerkiksi siten, että tiettyihin palkkaluokkiin kohdennetaan verojen alennusta, josta nuo taloudet voivat rahoittaa omaa elämistään. Mutta mistä sitten valtio saa nuo menettämänsä verorahat? Meillä Suomessa valtiolle maksettavista veroista rahoitetaan maanpuolustuksen lisäksi myös kaikki muut julkiset sekä valtion että kuntasektorin palvelut. Joten mistä sitten valtio ottaa korvaavat verot, tai miten se aikoo sitten järjestää tulonsa? Ehkä julkisia palveluita kuten kirjastoja voidaan aina vähän supistaa, mutta miten paljon niistä voidaan lopultakin tinkiä?
Kun ajatellaan esimerkiksi maamme hallituksen toimia 1990-luvun laman kourissa olevassa Suomessa, niin silloin alettiin periä esimerkiksi terveyskeskus maksuja, joiden avulla ajateltiin korjata valtion kassavajetta. Tuo terveyskeskusmaksu sitten jäi elämään, koska sillä voitiin kerätä rahaa valtiolle, vaikka kyseessä oli maksu, jonka piti olla voimassa vain vähän aikaa. Siis tarkoittaako tämä vappusatanen nyt sitä, että nuo perheet kiikuttavat tämän satasen sitten esimerkiksi johonkin kunnalliseen palveluun, joka on ennen ollut ilmainen, mutta muuttuu nyt maksulliseksi.
Tai maksaako tuo perhe ehkä nuo verojen alennukset takaisin ALV:n korotusten muodossa? Siis jostain valtion pitää nuo rahat saada, joten jos jotain veroja alennetaan, niin joitain veroja pitää korottaa. Tai sitten julkisia palveluita pitää leikata.
Siis missään nimessä esimerkiksi sitä, miten paljon ihmiset maksavat muutenkin veroja, ja sitä miten vähän vastinetta he noista rahoista saavat ei juuri koskaan muisteta mainita. Siis meillä Suomessa kustannustaso on korkea. Meillä on korkeat palkat, koska täällä ihmisen täytyy ostaa kolme vaatekertaa, eli kesää, talvea sekä kevättä ja syksyä varten tarvitaan kolmet vaatteet, ja vaihteleva ilmasto tekee myös esimerkiksi teiden ylläpidosta kalliin. Nimittäin toistuvasti jäätyvä sekä sulava maa aiheuttaa routavaurioita, joita pitää korjata.
Kun puhutaan esimerkiksi siitä, miten ilmastomuutos sekä Ukrainan sota ovat aiheuttaneet paniikin joissakin ihmisissä. Eli Venäjän tahto toimittaa halpaa energiaa maahamme on katkolla, ja ainoa tapa vaikuttaa tuohon asiaan on irrottautua Venäjän toimittamasta energiasta. Se mikä sitten aina unohtuu tuollaisissa asioissa, on se että uudet energianlähteet vaativat investointeja. Jos ihmiset siirtyvät suurin joukoin sähköautojen käyttäjiksi, niin silloin valtiolta jäävät polttoaine verot saamatta.
Samoin jos öljy ei enää käy kaupaksi, niin se nostaa esimerkiksi laivoilla tapahuvan pitkän matkan kuljetusten hintoja, koska jos öljytuotteita ei myydä liikenteen polttoaineeksi, niin se nostaa myös laivoissa käytettävän dieselin tai polttoöljyn hintaa. Jos ihmiset siirtyvät julkisen liikenteen käyttäjiksi, niin silloin ei ole mahdollista saada aikaan myöskään sakkotuloja. Verojen alennus on tietenkin hienolta kuulostava ajatus, mutta mistä valtio saa korvaavat verotulot? Kas siinä vasta pulma.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ea930c1c-a02b-4952-9017-7d5d0ce0033e
Kommentit
Lähetä kommentti