Konservatiivinen ja tiukan katolinen San Marino on vallinnut ensimmäisenä maana maailmassa julkisesti sateenkaarikansaan kuuluvan henkilön eli gay-miehen valtiopäämieheksi. Se kuvastaa erittäin hyvin sitä asennetta mikä meidän kaikkien on hyväksyttävä. Ihminen ei voi itse sille mitään, että pitääkö hän tytöistä vai pojista. Se mikä tekee tiettyihin vähemmistöihin kuuluvien diskriminoinnista ikävän asian on se, että kuka vain voidaan leimata gay-persoonaksi. Kun sitten yhtä ihmistä lähdetään syrjimään, niin silloin vaarana on se, että syrjiminen paitsi pilaa toisen elämän. Niin se myös myrkyttää koko yhteisön ilmapiirin.
Jos 2020-luvun ihminen ei tajua että tietty suuntautuminen ei ole ihmisestä itsestään kiinni, niin silloin kyseessä on äärimmäisen vanhoillinen tai ikävällä tavalla asioihin suhtautuva henkilö. Joskus kirjoituksista jotka käsittelevät esimerkiksi gay-kansaa on havaittavissa se, että henkilö tuomitsee helposti esimerkiksi amerikkalaisten konservatiivisuuden. Mutta samalla hän mielellään tuomitsee sekä syrjii esimerkiksi seksuaalisia vähemmistöjä.
Vaikka lainsäädännöstä on siivottu niin sanotut "gay-pykälät", niin silti meidän maassammekin tarvitaan jonkinlaista asennemuutosta. Siis se että joku asia hyväksytään laissa ei tarkoita, että ihmisten mielipiteet olisivat muuttuneet. Vielä nykyäänkin on ihmisiä, joiden mielestä mitään poikkeavaa ei edes voida yrittää sietää. Tuolla tavalla ajattelee esimerkiksi Vladimir Putin, joka on mielestään tehnyt upean teon kriminalisoidessaan kaikki vähemmistöt. Siis hänen mielestään on fiksua hakea tukea esimerkiksi enemmistöltä, joka ei voi ilmeisesti sietää vähemmistöjä ollenkaan. Syrjintä pelottaa ihmisiä. Se että syrjintä alkaa esimerkiksi vähemmistöihin kohdistuvana rasismina ei tarkoita sitä, että se ei voi siirtyä vaikkapa silmälasien käyttäjiin tai ihmisiin jotka ovat hiukan ylipainoisia.
Siis aina löytyy joku ihmisryhmä, johon muut voivat peilailla ylemmyyden tuntoaan. Tässä tekstissä rasismi tarkoittaa siis kaikenlaisiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää. Ja jos ei silmälasien käyttäjiä, ylipainoisia tai muuten epäsosiaalisia löydy haukuttavaksi, niin silloin varmaan löytyy joku lukemisesta pitävä rillipää, jota voidaan haukkua suoraan esimerkiksi lihavaksi tai henkilöksi, joka ajattelee olevansa toisten yläpuolella.
Koskaan ei sellainen kapakoiden nyrkkisankari edes voi ajatella että hän on toisen alapuolella, ja sitten jos toinen edes mainitsee sanan "kirja", niin johan omaa älykkyyttä esitellään sitten nyrkiniskujen muodossa, kun toinen nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Jos ei toinen ymmärrä että toinen on paria vuotta toista vanhempi, niin silloin saa "kloppi" tai "pentu" kuulla miten hän löytää itsensä Malmin hautausmaalta, kun ei muista vanhempaansa kunnioittaa.
Ja ehkä tämä asia, että konservatiivinen valtio valitsee valtiopäämieheksi henkilön, joka on niin sanokaamme gay auttaa poistamaan sitä ikävää ja vastenmielistä syrjintää, jonka jokainen gay mies tai nainen on joskus kokenut. Siis tässä vaiheessa meidän pitää tajuta yksi asia, nimittäin se että jos jotain ihmistä saa syrjiä siksi, että hän on erilainen kuin muut, niin silloin me kohtaamme tilanteen, missä syrjiminen laajenee ja muuttuu sellaiseksi, että kaikkien pitää olla jokaisessa asiassa samanlainen, pukeutua samalla tavalla, ja ajatella asioista samalla tavalla kuin muutkin.
Se tietenkin on yksi asia, mistä ei juurikaan olla puhuttu. Nimittäin esimerkiksi ihmisiä on painostettu ainakin joissakin tapauksissa osallistumaan syrjimiseen sekä nimittelyyn. Jos henkilö ei ole tähän osallistunut, niin hänet sitten määriteltiin suureen ääneen "sellaiseksi, jonka kanssa ei kannata olla". Itse olen sitä mieltä että valtiopäämiehen asemaan valittavan henkilön kohdalla ei muulla kuin diplomaattisilla taidoilla ole merkitystä. Mutta samalla meidän pitää ymmärtää sellainen asia, että jos ihminen itse ei ole johonkin vähemmistöön kuuluva, niin hän ei ehkä kohtaa koskaan tuohon vähemmistöön kohdistuvaa vihaa tai syrjintää.
Me kaikki olemme ehkä joskus istuneet paikassa, jossa haukutaan esimerkiksi juuri gay kansaa, emmekä me ole siihen koskaan kiinnittäneet mitään huomiota. Mutta samalla me unohdamme, että joku tuohon vähemmistöön kuuluva saattaa ottaa tuollaisista "hauskoista puheista" todella itseensä. Ja jos ajatellaan että henkilö koko elämänsä kuulee ikäviä asioita itsestään, niin se varmasti jättää hyvin ikävän jäljen ihmisen mieleen sekä muistoihin. Siis jos ajatellaan tuota pienen kääpiövaltion valintaa, niin itse olen sitä mieltä että sillä saattaa olla suurempi symbolinen arvo, kuin mitä edes voimme kuvitella. Se että me emme itse ehkä tee jotain asioita, ei tarkoita sitä että kaikki ne asiat mitä emme tee pitää kieltää. Siis meidän ei tarvitse kuulla muuta kuin sitä, mitä haluamme kuulla.
https://yle.fi/uutiset/3-12511489
https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti