Siirry pääsisältöön

Miksi Turkki alkoi panna vastaan NATO-asiassa?


Turkin presidentti Erdogan on ilmoittanut, että Turkki aikoo asettua poikkiteloin Suomen ja Ruotsin NATO-hakemuksia vastaan. Syy tähän voi löytyä lähihistoriasta, kun Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet vastaan Turkista tulleita poliittiseksi katsottuja pakolaisia. Samoin maidemme hallitukset ovat moittineet Turkkia sen ihmisoikeustilanteesta, joten sen takia Turkin hallitus tai presidentti ovat ehkä halunneet muistuttaa siitä, että niilläkin on mat intressinsä asioiden suhteen. Eli Suomelle ja Ruotsille asetetaan ehtoja, eli tarjotaan kaupankäyntimahdollisuutta esimerkiksi siitä, että mitä jos Suomi ja Ruotsi luovuttavat alueellaan asuvia kurdeja takaisin Turkkiin tuomittaviksi. 

Turkin presidentin mukaan monet noista kurdeista ovat terroristeja, joiden paikka on vankilassa. Ja tietenkin tuo asia saa aikaan sen, että kurdit pelkäävät kuollakseen paluuta Turkkiin. Turkin valtio samaistaa helposti kaikki kurdit PKKhon, joka on myös Suomessa kielletty järjestö, mikä luokitellaan terrosristi-organisaatioksi. Suomen kurdien YPG ei ole tuolla EU:n terrori-listalla, mutta tuon myös amerikkalaisten tukeman YPGn on ainakin Turkin hallituksen mukaan epäilty kanavoivan apua PKK:lle eli Kurdistanin työväenpuolueelle. 

Mutta takana voi olla myös turkin sisäpoliittinen kriisi. Mutta hyvin ei myöskään ole Erdoganilla mennyt ulkopolitiikan saralla.  Eli NATO-maat eivät ehkä hyväksy kaikkia Turkin hallituksen toimia, kuten S-300 ohjusten ostamista Putinilta, eli NATO ssa pelätään sitä, että Turkki sallii Venäjän testata omia IT-järjestelmiään F-35-hävittäjän häivetekniikkaa vastaan. Mutta sitten saattaa tilanne mutkistua, koska Ukraina käyttää turkkilaista "Bayraktar"-lennokkia taistelussa Venäjää vastaan. Eli Putin ei varmasti pidä siitä, että Turkissa valmistetut lennokit niittävät venäläisiä sotilaita Ukrainan rintamalla. 

Eikä myöskään esimerkiksi se, että Erdogan on saanut aikaan yltiöisänmaallisen  ilmapiirin populismillaan sekä tukemalla vanhoillisia islamilaisia piirejä varmaan lohduta tällä hetkellä, kun se tarkoittaa sitä, että nuoret lähtevät pois maasta. Erdoganin kaudella ihmisten tai ainakin miesten  suosio on taattu sillä, että "naisten paikka on kotona". Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yliopistojen opiskelupaikat on tämän logiikan mukaan varattu miehille. Eli kun naiset saadaan pois kilpailemasta opiskelupaikoista, niin se helpottaa pääsyä esimerkiksi yliopistoihin ja paremmin palkattuihin ammatteihin. Turkin hampaaton suhtautuminen Isisiin on myös aiheuttanut ongelmia turkin sekä muun maailman välillä. 

Populismiin kuuluu sellainen asia, jota kutsutaan militaristiseksi yltiöisänmaallisuudeksi. Tuolloin isänmaallisuutta korostetaan militarismilla, jossa esimerkiksi asevoimien työntekijöitä suojellaan lain voimalla, ja sensuuria pannaan toimeen kansalliseen etuun tai isänmaan etuun vedoten. Vladimir Putin on aikoinaan onnistunut kokoamaan ympärilleen edustavan joukon epädemokraattisia eli itsevaltiaita vallankäyttäjiä, jotka hallitsevat maataan rautaisella otteella. Ja tietenkin ihmiset hakeutuvat kaltaistensa seuraan. Joten ehkä myös Erdogan tuntee salaa sympatiaa Putinia kohtaan. Mutta kuten tiedämme, niin kaikki asiat eivät ole niin kamalan yksinkertaisia kuin niiden pitäisi olla. 


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d266b725-5e00-4f6d-8ec6-a6947d75979c


https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara