Turkin presidentin mukaan monet noista kurdeista ovat terroristeja, joiden paikka on vankilassa. Ja tietenkin tuo asia saa aikaan sen, että kurdit pelkäävät kuollakseen paluuta Turkkiin. Turkin valtio samaistaa helposti kaikki kurdit PKKhon, joka on myös Suomessa kielletty järjestö, mikä luokitellaan terrosristi-organisaatioksi. Suomen kurdien YPG ei ole tuolla EU:n terrori-listalla, mutta tuon myös amerikkalaisten tukeman YPGn on ainakin Turkin hallituksen mukaan epäilty kanavoivan apua PKK:lle eli Kurdistanin työväenpuolueelle.
Mutta takana voi olla myös turkin sisäpoliittinen kriisi. Mutta hyvin ei myöskään ole Erdoganilla mennyt ulkopolitiikan saralla. Eli NATO-maat eivät ehkä hyväksy kaikkia Turkin hallituksen toimia, kuten S-300 ohjusten ostamista Putinilta, eli NATO ssa pelätään sitä, että Turkki sallii Venäjän testata omia IT-järjestelmiään F-35-hävittäjän häivetekniikkaa vastaan. Mutta sitten saattaa tilanne mutkistua, koska Ukraina käyttää turkkilaista "Bayraktar"-lennokkia taistelussa Venäjää vastaan. Eli Putin ei varmasti pidä siitä, että Turkissa valmistetut lennokit niittävät venäläisiä sotilaita Ukrainan rintamalla.
Eikä myöskään esimerkiksi se, että Erdogan on saanut aikaan yltiöisänmaallisen ilmapiirin populismillaan sekä tukemalla vanhoillisia islamilaisia piirejä varmaan lohduta tällä hetkellä, kun se tarkoittaa sitä, että nuoret lähtevät pois maasta. Erdoganin kaudella ihmisten tai ainakin miesten suosio on taattu sillä, että "naisten paikka on kotona". Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yliopistojen opiskelupaikat on tämän logiikan mukaan varattu miehille. Eli kun naiset saadaan pois kilpailemasta opiskelupaikoista, niin se helpottaa pääsyä esimerkiksi yliopistoihin ja paremmin palkattuihin ammatteihin. Turkin hampaaton suhtautuminen Isisiin on myös aiheuttanut ongelmia turkin sekä muun maailman välillä.
Populismiin kuuluu sellainen asia, jota kutsutaan militaristiseksi yltiöisänmaallisuudeksi. Tuolloin isänmaallisuutta korostetaan militarismilla, jossa esimerkiksi asevoimien työntekijöitä suojellaan lain voimalla, ja sensuuria pannaan toimeen kansalliseen etuun tai isänmaan etuun vedoten. Vladimir Putin on aikoinaan onnistunut kokoamaan ympärilleen edustavan joukon epädemokraattisia eli itsevaltiaita vallankäyttäjiä, jotka hallitsevat maataan rautaisella otteella. Ja tietenkin ihmiset hakeutuvat kaltaistensa seuraan. Joten ehkä myös Erdogan tuntee salaa sympatiaa Putinia kohtaan. Mutta kuten tiedämme, niin kaikki asiat eivät ole niin kamalan yksinkertaisia kuin niiden pitäisi olla.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d266b725-5e00-4f6d-8ec6-a6947d75979c
https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti