Turkin ilmavoimien F-16 hävittäjiä |
Turkin presidentti Erdoganin voimakkaat puheet liittyvät sekä sisä- että ulkopolitiikkaan. Turkissa diplomatia käsitetään siten, että se on vaihtokauppaa. Erdogan ajattelee ilmeisesti, että kovat puheet sitten tuovat hänelle lisää pontta sisäpolitiikassa. Samoin hän saattaa ajatella että kovat puheet takaavat hänelle mahdollisuuden tehdä kauppaa erilaisissa asioissa.
En usko että Erdogan kovin ponnekkaasti uhkailee NATOsta lähtemisellä, koska hänen asevoimansa sekä erityisesti ilma-ase nojaavat pitkälti amerikkalaiseen teknologiaan. Eli Turkki varmaan odottaa, että joko länsimaat luovuttavat sen vaatimia kurdeja Turkkiin. Tai sitten Ankarassa saatetaan odottaa, että länsimaat eivät jatkuvasti syytä Turkkia siitä, että se loukkaa ihmisoikeuksia. Eli vastapalvelukseksi NATO-jäsenyyden kannattamisesta lehdistön pitäisi olla hiljaa siitä, miten Turkki vaikuttaa erilaisten vähemmistöjensä oikeuksiin.
Turkissa kurdien kohtelu on huonontunut. Ja tuo maa on sikäli erikoinen, että siellä on vallassa ilmeisesti melko demokraattisesti valittu presidentti. Eli kaikin puolin demokraattinen valtio sortaa omaa vähemmistöään. Tuota mallia voidaan kutsua myös demokratian diktatuuriksi. Tuolloin enemmistö sortaa vähemmistöä sillä mandaatilla, että koska enemmistö säätää lait, niin sen ei tarvitse kuunnella mitään mitä vähemmistöt sanovat. Erdoganin argumentti kurdeja vastaan varmaan on se, että miksi turkkilaisten pitää opetella kurdin kieltä? Riittää että kurdit opettelevat enemmistön kieltä, ja se riittää Turkissa.
Aivan kuten Putin, niin Erdogan luo mielellään kuvaa suuresta Turkista, jolla on takanaan suuri tulevaisuus ja edessä odottaa vielä suurempi huomen. Kuten kaikissa muissakin voimakkaan populistisissa sekä kansallismielisissä poliitikoissa myös Turkin presidentti on taitava yhdistelemään sekä sisä- että ulkopoliittisia päämääriään. Siis meille suomalaisille saattaa olla vähän outoa, että meidän kaikkia tavoitteitamme ei tueta, mutta uskoisin että lopulta Turkin johtaja Erdogan hyväksyy meidän maamme sekä Ruotsin NATO-jäsenyydet, eli olen samaa mieltä tänään MTV3:n kotisivuilla haastatellun tutkijan kanssa siitä, että lopulta Erdogan päästää maamme sekä Ruotsin NATOn jäseneksi.
Nimittäin Turkin halu päästä vähintään alueelliseksi suurvallaksi sekä tehostaa omaa painoarvoaan kansainvälisessä politiikassa tietenkin edellyttää sitä, että Turkkia pidetään vakavasti otettavana liittolaisena sekä tukijana. Tuo tarkoittaa sitä, että Turkin asevoimien iskukyvyn sekä laitteiden pitää olla sellaisia, että niitä pelätään sekä kunnioitetaan. Joten jos Erdogan käy liian hankalaksi, niin hän joutuu sitten ongelmiin sen kanssa, mitä hän esimerkiksi ilmavoimiensa kanssa tekee.
Jos Turkki haluaa modernisoida omat F-16 hävittäjänsä tai hankkia F-35 hävittäjiä, niin sen ei kannata lähteä liian kovalla volyymilla sanasotaan omia NATO-liittolaisiaan vastaan, vaikka tietenkin sen johto varmaan haluaisi, että tuo keskustelu olisi toisen sisältöistä. Turkin ongelma on siinä, että tietenkin sen Bayraktar- tappajalennokit varmaan menevät hyvin kaupaksi, mutta pelkkien Bayraktarien varaan ei kannata puolustusta laskea. Mutta kuten tiedämme, niin Bayraktar-lennokit jotka ovat eräänlaisia "köyhän miehen Predatoreja" varmaan ovat monen maan asevoimien hankintalistalla. Ja Turkissa ei noista asiakkaista sekä heidän tavoistaan toimia olla ehkä niin tarkkoja kuin Euroopassa.
Eli jos Turkissa mielitään vielä hankkia aseita, niin silloin tuon maan kannattaa tulla vastaan, kun muut NATO-maat suostuttelevat, tai saattaa tulla lunta tupaan. Mutta kuten tiedämme, niin Erdoganin ongelma ovat ne paljon puhutut ihmisoikeudet sekä muutenkin kovat otteet. Turkin ongelma on siinä, että se on ankkuroitunut NATOoon, eikä nykyään enää voida ongelmia vain tunkea maton alle, vaan esimerkiksi sosiaalinen media takaa sen, että esimerkiksi kidutus paljastuu hyvin nopeasti. Turkin kohdalla saattaa tilanne olla se, että Erdogan odottaa että muut NATO-maat sitten tulevat vastaan ja tyynnyttelevät häntä.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/turkki-on-tinkinyt-natossa-ennenkin-mutta-uusien-j%C3%A4senmaiden-est%C3%A4minen-on-kaikkein-radikaalein-veto-yhteys-l%C3%A4nteen-on-entist%C3%A4-v%C3%A4lineellisempi-arvioivat-tutkijat/ar-AAXvlLC?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=8460c0f0a9d640effe52592d489eec34
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/n%C3%A4m%C3%A4-ovat-hidastuvan-j%C3%A4senyysprosessin-riskit-suomelle-nato-maiden-rivej%C3%A4-voi-olla-vaikea-pit%C3%A4%C3%A4-suorassa-niin-kauan/ar-AAXuXDT?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=c03e51a0b0554c278922fb18201cc510
Kuva: https://en.protothema.gr/turkish-f-16-jets-fly-over-greek-islands/
Kommentit
Lähetä kommentti