Siirry pääsisältöön

Riippuvuus Venäjän öljystä on ilmeisesti saanut EU:n ja muut katselemaan sivusta Putinin toimia




Kuva 1) Yllä oleva malli kertoisi miten Venäjän toimittamasta energiasta päästään eroon. Samalla mallilla voidaan vähentää myös hiilidioksidipäästöjä. (Yle/ https://yle.fi/uutiset/3-12408673)


Riippuvuus Venäjän toimittamasta öljystä sekä kaasusta on yksi syy, miksi EU-johtajat eivät ennen ole suoraan tuominneet Venäjän toimintaa. Ja ehkä ilman nykyistä tiedonvälitystä olisi tilanne se, että meidän mediamme olisi aivan hiljaa asioista, tai sitten vain todettaisiin, että Ukrainassa olisi levottomuuksia. Mutta kuvat tuhotuista kaupungeista pistävät ihmiset miettimään suhdettaan siihen, miten heidän valitsemansa johtajat toimivat missäkin tilanteessa. Kaasu ja öljy ovat hyviä kiristysvälineitä, mutta jos Venäjä sitten alkaa kääntää kaasu sekä öljyhanoja kiinni, niin se sitten merkitsee sitä, että sen luotettavuuden rippeetkin ovat kadonneet.

Ja jos Venäjä alkaa uhkailla kaasutoimitusten katkaisemisella, niin se ajaa muut valtiot hakemaan korvaajaa tuolle energialle, jota on ennen ostettu Venäjältä. Yhdessä sodan tuhojen kanssa epävarma kaasun toimitus ovat asioita, jotka kannustavat länsimaiden johtajia hakemaan energiaa jostain muusta paikasta. Yleinen mielipide kääntyy hyvin helposti niitä vastaan, joiden politiikka ei miellytä. 

Venäjän vastaiset pakotteet ovat aivan uutta meidän politiikassamme, eikä myöskään ennen ole tapahtunut sitä, että jos Venäjä on konfliktin osapuolena, niin silloin ei juurikaan ole ollut halua lähettää avoimesti aseita vastapuolelle, tai muuten tukea tuota heikompana pidettyä osapuolta. Mutta nyt sitten ollaan toimittu aivan päinvastoin kuin ennen. Ja Venäjän toiminta ajaa sitä yhä enemmän umpikujaan. Talouspakotteet ovat asioita, joista aina silloin tällöin keskustellaan. Siis niiden teho perustuu siihen, että valtioon ei saa toimittaa tiettyjä tuotteita ja että sieltä ei enää osteta tiettyjä asioita.

Saattaa olla viisasta ettei amerikkalaisia joukkoja lähetetä Ukrainaan, koska se saattaisi merkitä USA:n ja Venäjän joutumista avoimeen konfliktiin. Mutta jostain syystä pakotteiden käyttöä Venäjää vastaan pidetään ilmeisesti vähän vaikeana asiana. Eli me emme saisi missään nimessä pyrkiä irti Venäjän energiasta, koska "aina ennenkin on käytetty tiettyjä energian tuotanto malleja". Eli mitään uutta ei saisi edes ajatella, ettemme vahingossa ärsyttäisi Venäjää tai pelota sitä, että sen maakaasu ja öljy eivät enää menisi kaupaksi. Mistä Putin sitten ottaisi rahat esimerkiksi palkkasotureiden palkkioihin, jos kukaan ei enää ostaisi hänen kaasuaan sekä öljyään. 


Venäjän ongelma on aina ollut tietoteknisten ratkaisujen puutteellinen toteutus. 



Jos ajatellaan että yllä luetellut toimintatavat vähentävät riippuvuutta Venäjän öljystä sekä kaasusta, niin samalla ne auttavat hillitsemään myös ilmastonmuutosta. Jos ajatellaan että on mahdollista, että Venäjä käyttää esimerkiksi sen SU-34 hävittäjissä länsimaisia mikropiirejä, niin silloin noiden piirien vienti Venäjälle tietenkin pitää kieltää. Siis en tiedä käyttääkö Venäjä lännestä hankittuja mikropiirejä esimerkiksi juuri omissa huippuhävittäjissään, mutta jos se ei käytä länsimaisia komponentteja, jotka on ehkä irrotettu jostain mikrotietokoneesta, niin valmistaako se itse nuo piirit, vai ostaako se ne Kiinasta? Mikäli esimerkiksi Venäläistä sekä Ukrainalaista S-300 järjestelmää verrataan toisiinsa, niin ukrainalaisessa versiossa käytetään varmaan länsimaisia mikropiirejä sekä ohjelmistoja. 

Yksi syy Venäjän ongelmiin Ukrainassa on se, että tuossa maassa ei taistelujärjestelmien tukijärjestelmiä ole paljon viitsitty kehittää. Tuo tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tulenkäytössä sekä erityisesti tarkkuutta vaativassa tulituksessa on aseiden kohdistamiseen liittyviä ongelmia. Mikäli esimerkiksi laser-hakuisia kranaatteja halutaan kohdentaa kohteeseen, niin silloin tietenkin tuo laserpiste pitää olla kohdistettuna kohteeseen koko ammuksen lennon ajan. 


Kun taas moderni GPS-hakeutuva kranaatti on sellainen "ammu ja unohda" tyyppinen ratkaisu. Eli jos panssarivaunu tai tykki on ampunut tällaisen kranaatin, niin se voi välittömästi siirtyä uuteen paikkaan. Samoin esimerkiksi länsimaisissa konetykeissä voidaan käyttää ohjautuvia sekä ohjelmoitavia ammuksia. Tuolloin tietokone-ohjattuun ammukseen voidaan ohjelmoida tarvittavat vertikaaliset sekä horisontaaliset pisteet, jotta sen räjähdyskohta on tarkasti halutussa pisteessä sekä halutulla korkeudella maan suhteen. Eli moderni GPS-ohjautuva kranaatti voi tuhota sekä ilma- että maakohteita. 


Uuden Suomen mukaan: "Uudempaa. Rynnäkkökone/hävittäjäpommittaja Suhoi Su-34 kuuluu Venäjän modernimpaan taistelukalustoon. Sen uusinta 34M-varianttia on tilattu 124 kappaletta, ja lisää on tulossa 76 kappaletta vuoteen 2027 mennessä. Konetyyppi on varustettu sisäisellä Platan-maalinosoitusjärjestelmällä, joka tosin on vielä osin rajoittunut. Konetyyppi kykenee kuitenkin tarkkuuspommien pudottamiseen. KUVA: SERGEI CHIRIKOV". Siis jos järjestelmä ei toimi, niin se ei ole ehkä aivan käyttökelpoinen. Ja jos se on tulossa käyttöön vuonna 2027, niin siitä ei ehkä ole ainakaan vielä kovin paljon iloa Ukrainassa oleville venäläisille joukoille. 

(https://www.uusisuomi.fi/uutiset/flightglobal-venajan-ilmavoimat-ollut-vaisu-ukrainassa-asiantuntijoilta-useita-mahdollisia-selityksia/034770a5-a695-45ef-afe8-4e2ae8ddb05c)

Siis kuinka monta Su-34M konetta Venäjällä on käytössään, onko sillä niitä tarkkuuspommeja, ja mistä se hankkii noiden välineiden komponentit? Älykkäiden asejärjestelmien keskeinen toimija on tekoäly, eli syy miksi länsimaissa on siirrytty GPS- tai kuvan perusteella kohteisiin hakeutuviin aseisiin on se, että jos käytetään laser-hakuisia aseita, niin silloin pitää laser täplä olla suunnattuna kohteeseen koko ajan. Tuolloin IT- voi saada koneen jyvälle sekä ampua sen alas. 

GPS-hakeutuva "ammu ja unohda" ase mahdollistaa sen, että kone voi aseen irrottamisen jälkeen välittömästi lähteä tekemään väistöliikettä tai kääntymään kohti uutta kohdetta. Tekoäly tietenkin mahdollistaa tuon toiminnan ilman GPS:ää. Tuolloin kohdetta korostetaan laserilla, jonka jälkeen järjestelmä ottaa siitä kuvan, ja suuntaa aseen tähän kohteeseen. Tällaisessa järjestelmässä ei kohdetta tarvitse valaista koko operaation ajan. Tällainen järjestelmä on ilmeisesti käytössä mm. Javelin ohjuksessa. 

Kun taas tarkastellaan että "kumpi on parempi ohjus, "Tomahawk vai Kalibr", niin paperilla "Kalibr" on paljon parempi. Mutta sitten tietenkin voidaan kysyä, että toimiiko "Kalibr" kuten sen pitäisi toimia? Jos esimerkiksi Venäjän muu kalusto toimisi kuten sen on odotettu toimivan, niin se varmaan olisi jo voittanut Ukrainan muutamassa tunnissa. Mutta jostain syystä tuota läpimurtoa ei ole vielä tullut eteen. Joten jos välineessä on ongelmia, niin silloin se ei ehkä ole sellainen, kuin sen pitäisi olla. Siis vaikka joku järjestelmä olisi paperilla loistava, niin sen pitäisi olla sitä myös käytännössä. Paperilla Venäjän asevoimat ovat iskukykyisiä. 

Mutta sitten pitää muistaa, että oman asevoiman iskukykyä pitää verrata muihin asevoimiin. Jos oman asevoiman iskukykyä ei verrata muihin asevoimiin, niin silloin voidaan vastustajasta tai seurauksena voi olla tuhoisa virhearvio. Eli jos vastustajan kyky vaikuttaa omiin joukkoihin aliarvioidaan, niin seurauksena voi olla vaikeuksia. Mutta jos oma iskukyky yliarvioidaan ja vastustajan kyky torjua hyökkäys aliarvioidaan, niin silloin tuloksena on katastrofi. Ja Venäjän tarve uhkailla ydinaseilla sekä kolmannella maailmansodalla ajaa sitä jatkuvasti suurempiin vaikeuksiin. 


https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/04/08/ukraine-is-losing-several-s-300-anti-air-launchers-per-week-but-it-still-has-hundreds-left/


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/ven%C3%A4j%C3%A4-ei-lopeta-kaasuntuontia-saksaan-ministeri-vakuuttaa-ukrainan-mukaan-ven%C3%A4j%C3%A4-hy%C3%B6dynt%C3%A4%C3%A4-transnistriaa-joukkojen-siirt%C3%A4miseen-ukrainaan-mtv-seuraa-sotaa/ar-AAWDgzn?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=c327bd781b9a425a959e97ac07aef4b8


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/maailma-pyristelee-irti-ven%C3%A4l%C3%A4isest%C3%A4-energiasta-asiantuntija-neuvoo-kuinka-asiaan-voi-vaikuttaa-arjessa/ar-AAWwTm8?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=0facbdc3e891425990c34c7b25c6496d


https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/saksasta-uusi-varoitus-pakotteiden-seurauksista-vaara-on-todellinen/ar-AAWxgdN?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=0facbdc3e891425990c34c7b25c6496d


https://www.uusisuomi.fi/uutiset/flightglobal-venajan-ilmavoimat-ollut-vaisu-ukrainassa-asiantuntijoilta-useita-mahdollisia-selityksia/034770a5-a695-45ef-afe8-4e2ae8ddb05c


https://yle.fi/uutiset/3-12408673


https://fi.wikipedia.org/wiki/S-300


https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara