Siirry pääsisältöön

Nuoliammuksista sekä niiden käytöstä


Yllä video FBI:n ballistisesta testistä, missä käytetään nuoliammusta. Filmi ei liity Butshan tapaukseen, mutta siinä demonstroidaan miten haulikolla ammuttavat nuoliammukset vaikuttavat kohteeseen. Eli nuo nuolet ammutaan ballistiseen geeliin, jossa niiden uppoamista voidaan helposti testata. 

Butshan kaupungissa on uhrien vartalosta löydetty nuoliammuksen nuolia, jotka läpäisevät myös kypäriä sekä luotiliivejä. Nuo nuolet ovat ilmeisesti ammuttu 122 mm tykillä, jossa on käytetty alla olevan lehtijutun mukaan erittäin harvinaista ammusta. Nuoli- eli flechette ammukset eivät ole varsinaisesti kiellettyjen ammusten listalla, mutta niiden käyttö siviilialueella ei ole mitenkään suositeltavaa, tai ainakin Amnestyn mukaan noiden sirpaloituvien ammusten käyttö muualla kuin taistelualueella pitäisi kieltää. 

Siis lain mukaan nuoliammuksia käyttävät kranaatit ovat yksi sirpaleammusten alatyypeistä, joita on kehitelty jo pitkän aikaa. Ja tykistön käyttö siviilien asuma-alueella aiheuttaa lähes aina siviili-uhreja. Nopeasti etenevät nuoliammukset lävistävät seiniä tehokkaasti. Ja juuri nuoliammusten läpäisyvoima saa aikaan sen, että niitä kehitellään jatkuvasti. Nuoliammuksen läpäisyteho johtuu sen pienestä läpimitasta, ja sen avulla voidaan lisätä monien aseiden tuli- tai läpäisyvoimaa. 

Nuoliammuksia voidaan ampua tykistöllä tai niitä voidaan asentaa esimerkiksi rakettien kärkeen, niin että ne joko kaikki suuntautuvat eteenpäin. Tai sitten nuolet voidaan suunnata kärjessä niin, että ne leviävät ympäriinsä kuten muissakin sirpaleammuksissa. Mutta myös kivääreillä sekä pistooleilla sekä konepistooleilla voidaan ampua noita alikaliiberisia luoteja. Tuolloin nuoliammus on asetettu eräänlaiseen tukirakenteeseen, joka muistuttaa lyijytäytekynässä käytettävää tukea, jonka läpi lyijy syötetään. Nuoliammuksissa tuo tuki pysyy paikallaan sekä vakauttaa ammusta sen kulkiessa läpi aseen piipun. Kun ammus on tullut ulos putkesta, niin tukirakenne irtoaa. 

Nuoliammuksia on käytössä monissa eri kaliiberin aseissa, ja esimerkiksi 9mm. sekä 7,63 mm. aseista voidaan tehdä tehokkaammin luodinkestäviä liivejä läpäiseviä, jos niissä käytetään näitä flachette ammuksia. Saattaa olla että myös venäläisillä sekä ukrainalaisilla joukoilla on käytössään näitä kivääriin sekä vaikkapa Makarov-pistooliin sopivia ammuksia, joilla lisätään näiden ehkä hiukan vanhentuneita kaliibereja käyttävien aseiden tehoa, ja vaikuttavuutta esimerkiksi luodinkestäviä liivejä käyttäviin vihollisiin. 

Suurikaliiberisissa tarkkuuskivääreissä sekä esimerkiksi 20mm konetykeissä käytettävät nuoliammukset lisäävät noiden aseiden läpäisytehoa. Yhdessä pienten onteloammusten kanssa voidaan myös esimerkiksi 20mm. konetykkeihin sekä 50 kaliiberin Barrett-kivääriin lisätä panssarintorjunta-kapasiteettia. Tuolloin voidaan käyttää kaksoisammusta, jossa onteloammuksen takana on nuoliammus. Ja jos tällaisia ammuksia joutuu vääriin käsiin, niin ne voivat olla todella kuolettavia. Näiden ammusten päätyminen esimerkiksi terroristien käsiin on erittäin vakava asia. 


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/video-n%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4-millaisia-luotiliivinkin-l%C3%A4vist%C3%A4vi%C3%A4-pieni%C3%A4-nuoliammuksia-ven%C3%A4j%C3%A4-k%C3%A4ytti-siviileihin-butshassa-yksi-ammus-sinkoaa-ymp%C3%A4rilleen-8000-nuolta/ar-AAWzNvG?ocid=msedgntp&cvid=6587b74603474e07a2ff93d09d2d1d94


https://fi.wikipedia.org/wiki/Flechette


https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...