sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Ainoa mikä on muuttumatonta on muutos

 


Yllä on kuva söötistä robotista, joka hakee ihmisille ruokaa marketista. Tuo robotti on uutta ja innostavaa, ja osoitus siitä, miten muutoksen tuulet puhaltavat työelämässä. Muutoksen tuulet tuovat monia uusia asioita, mutta ne poistavat monia asioita, joihin olemme tottuneet. Yksi asia mitä esimerkiksi tuo robotti poistaa ehkä hyvinkin pian ovat pienipalkkaiset ruokalähetit. Hampurilaispalkalla raatavat lähetit eivät ole hyvää mainosta millekään yhtiölle, joten sen takia robottien käyttöä noilla aloilla voidaan pitää myös ainakin osittain eettisenä valintana. Ja mitä enemmän tekoälyä käytetään, sitä enemmän sitä kehitetään. 

Tiedättekö muuten että esimerkiksi elokuvista tuttu röntgen-näkö on mahdollinen? Tuossa laitteessa kannettava tai esimerkiksi headsettiin liitetty röntgenlaite lähettää röntgensäteen kohteen takana olevassa dronessa olevaan röntgenkameraan. Tuon jälkeen drone lähettää tuon läpivalaisukuvan tuon henkilön älylaseihin. Eli tällaisia laitteita voidaan helposti rakentaa yhdistelemällä tuotteita toisiinsa. 

Siis tekoäly on tulevaisuuden ratkaisu niin hyvässä kuin pahassa, kuten minulla on ollut tapana sanoa. Tekoäly on  asia, mikä auttaa voittamaan tulevaisuudessa sodat, mutta sillä on myös monia muita toiminta-alueita. Eli sen avulla voidaan kaupungin liikenne synkronisoida tai sähkövatkaimen nopeutta säätää, niin että se on optimaalinen. Tuolloin vatkain tekee juuri sitä oikealla kuohkeus-asteella varustettua vanukasta. Mutta kuten tiedämme, niin samaa teknologiaa mitä käytetään esimerkiksi kuvan söötissä lähettirobotissa voidaan käyttää myös Mars-planeetalla liikkuvien ajoneuvojen tai automaattisten taisteluvaunujen ohjaamiseen.  

Me emme voi olla jatkossakaan riippuvaisia muualta tuodusta teknologiasta, sanoo Sanna Marin. Ja itse olen myös samaa mieltä. Teknologian kehitys tuo esiin tietenkin monia ongelmia, joista tärkein on muutosvastaisuus. Muutosta vastustetaan aina. Mutta aina on muutos kuitenkin tapahtunut. Se mitä tekoäly tuo esimerkiksi 3D printtaukseen on automaattinen laaduntarkastus. Eli 3D-printteriin liitetty röntgenkone tekee mahdolliseksi esimerkiksi korkealaatuisten metallituotteiden valmistamisen. Eli se että joskus ennen ei voitu valmistaa moottoreita tai muita koneen osia 3D printtauksella on taakse jäänyttä elämää. 

Nykyään esimerkiksi rakettimoottoreita valmistetaan myös 3D printterillä. Eli tyhjiön tai suojakaasun käyttö sekä niihin yhdistetty röntgen-laitteisto noissa laitteissa mullistaa monen ennen niin vaikeasti valmistettavan tuotteen valmistuksen. Tuon takia esimerkiksi meidän tulee miettiä myös esimerkiksi aseiden laittoman valmistamisen synnyttämää uhkaa. Vaikka joku asia oli muutamia vuosia sitten mahdotonta, niin nykyään asia ei ole niin. 


https://theconversation.com/3d-printed-rocket-engines-the-technology-driving-the-private-sector-space-race-168146


https://www.designnews.com/design-hardware-software/spacex-reveals-3d-printed-rocket-engine-parts#:~:text=SpaceX%27s%20first%203D-printed%20rocket%20engine%20part%20already%20launched,liquid%20oxygen%2C%20withstanding%20high%20vibration%20and%20cryogenic%20temperatures.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...