Siirry pääsisältöön

Pakotteita seuraa aina vastapakotteita


Tänään pääministeri Sanna Marin sanoi, että Venäjän vastaiset pakotteet tulevat näkymään myös tavallisille kuluttajille. Jos EU määrää pakotteita, niin silloin Venäjä vastaa niihin omilla pakotteillaan. Eli kyse voi olla Aasian lentoreitin käytön kieltäminen tai kaasun hinnan korottaminen, mikä nostaa energian hintaa. Samoin voidaan kysyä, että kannattaako esimerkiksi henkilön, joka pelkää Putinia ylipäätään lähteä lentämään Aasiaan lennolla, joka lentää Venäjän yli? Siis mitä jos koneeseen tulee esimerkiksi moottorivika? Tai mitä jos Venäjän agentit pakottavat koneen alas? 

Tuoreessa muistissa on tapaus, missä Valko-Venäjän turvallisuuspoliisit soittivat pommiuhan koneeseen joka laskeutui Minskin kentälle, ja se aiheutti sitten sen, että eräs toisinajattelija pidätettiin tuossa maassa. Ainakin itse olen sitä mieltä, että noita idän lentoreittejä kannattaa välttää, jos sattuu olemaan riidoissa joko Putinin itsensä tai jonkun hänen toverinsa kuten Lukashenkan kanssa. Nimittäin nuo viranomaiset käyttävät mielellään likaisia keinoja esimerkiksi tunnettujen toisinajattelijoiden pidättämiseksi. 

Mutta emme voi mitään sille, että meidän pitää tällä kertaa valita puolemme, eli jos emme lähde pakotteisiin mukaan, niin silloin meidän toimintamme katsotaan Putinin myötäilyksi. Ja sitä ei kukaan halua. Jos joku lähtee tällaisessa tilanteessa myötäilemään valtiota, joka pelolla haluaa hallita, niin silloin se kostautuu kaikilla mahdollisilla sektoreilla. Siis kukaan ei varmaan halua lähteä samaan kelkkaan sellaisten maiden kanssa, jotka aloittavat sodan Euroopassa. 

Kun sitten ajatellaan Venäjän taktiikkaa, niin varmaan heidän aikomuksensa on kaapata kartalla värillisellä merkityt alueet nopealla operaatiolla, sekä sen jälkeen suorittaa etninen puhdistus alueen rauhoittamiseksi. Tämän jälkeen Venäjä toivoo että media kääntää huomion muualle, ja lähtee tarjoamaan halpaa kaasua ja öljyä Eurooppaan. Jotta tuo operaatio onnistuisi eivät Venäjän tappiot saa olla kovin suuria, mutta nämä ohjusiskut ovat aiheuttaneet vihaa Venäjää kohtaan. Samoin puhutaan että myös Venäjällä tuhansia on pidätetty sodan vastaisissa mielenosoituksissa, joten se saattaa tarkoittaa että tästä marssista Kiovaan on tulossa hyvin ikävä asia myös Venäjälle sekä taloudellisesti että poliittisesti. 





Kuva 2) Kaksi 9K720 Iskander (SS-26 "Stone") ohjusta yhdistetyssä kuljetus- ja laukaisuajoneuvossa. (Wikipedia/9K720 Iskander)

Nimittäin kysymys on siitä, että voiko Venäjään enää luottaa, tai onko ehkä mahdollista että Venäjälle sijoitetut varat vain takavarikoidaan jollain tekosyyllä? Jos sijoittaja ajattelee että hän ei saa rahojaan sitten ulos, niin uskoisin että hän ei silloin tuonne alueelle sijoita. Ja varsinkin tässä tapauksessa saattaa olla viisasta, ettei rahoja siirretä Venäjälle, koska se vaikuttaa silloin Putinin tukemiselta. Ja en oikein usko että kukaan haluaa tehdä bisnestä ihmisten kanssa, jotka tukevat tai ovat jotenkin sidoksissa Vladimir Putinin tai hänen hallintonsa kanssa. Samoin jos Venäjän kanssa tulee kiistoja, niin silloin tietenkin voi käydä niin, että kaasun ja öljyn toimitukset katkeavat. Ja sitä tuskin kukaan haluaa. 

Mutta maailma on ihmeellinen paikka elää. Venäjän operaatio saattaa olla joidenkin valtioiden kuten Kiinan sekä Pohjois-Korean johdon mielestä loistava asia, koska se kääntää hyvin tehokkaasti huomion pois noiden valtioiden surkeasta ihmisoikeustilanteesta sekä esimerkiksi Etelä-Kiinan meren tilanteesta, joten varmasti sen vuoksi noissa maissa ollaan kovin hiljaa tästä Venäjän sotaretkestä. Siis varmaan on mukavaa katsella, kun TV:ssä komeilee vaihteeksi Venäläistä kalustoa ja uutiset täyttyvät Venäjän iskuista. Näin sitten voidaan vähäksi aikaa unohtaa kaiken maailman uiguurit, ja keskittyä olennaiseen, eli seuraamaan Iskander-ohjusten iskuja Ukrainan sotilas- ja siviilikohteisiin. 

Jos ajatellaan nimenomaan ohjusiskuja sekä niiden kohdentamista, niin voidaan kysyä että onko noita iskuja suunnattu siviilikohteisiin tahallisesti, vai onko kyseessä niin sanottu "huti". Eli onko niin että Iskaderin tarkkuus ei riitä kohteiden täsmälliseen tuhoamiseen. Ja onko kyse tuolloin siitä, että niiden paikannin tai suunnistusjärjestelmä ei ole riittävän tarkka, vai siitä että noiden ohjusten käyttäjät ovat hutiloineet aseen suuntaamisessa? Vai onko kyse tarkoituksellisesta terrorista? Voidaan kyllä sanoa, että niin suurta ihmettä ei maailma tule kohtaamaan, että Vladimir Putin joutuisi oikeuteen. 


Mutta tuhansien ihmisten pidättäminen Venäjällä osoittaa se, että hän ei ehkä enää ole niin suosittu, kuin mitä hän ehkä uskoo olevansa. Ja Venäjällä osallistuminen protesteihin, joissa vastustetaan hallituksen toimia vaatii enemmän rohkeutta kuin lännessä. 


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/6feb8776-4ed1-4594-aac8-7bd298615246


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/risto-e-j-penttil%C3%A4-mtv-lle-jos-pakotteet-eiv%C3%A4t-pure-voi-suomelle-tulla-kutsu-natoon/ar-AAUhDWA?ocid=BingHPC

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/sotilasprofessori-pelk%C3%A4%C3%A4-nyt-kiovan-puolesta-isompaa-on-luvassa/ar-AAUhqxm?ocid=msedgntp


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/ven%C3%A4j%C3%A4ll%C3%A4-pid%C3%A4tetty-tuhansia-sodan-vastaisissa-mielenosoituksissa/vi-AAUgzdM?ocid=msedgntp


https://sk.wikipedia.org/wiki/9K720_Iskander


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...