Siirry pääsisältöön

Mitä Venäjä toivoo saavuttavansa?


Saattaa olla niin, että Venäjä haluaa vain esittää demonstraation asevoimiensa iskukyvystä. Ja siitä että entisen Neuvostoliiton alueelta ei löydy mitään, mikä kiinnostaa länttä tai mitään mitä ei hyödynnetä ilman Kremlin suostumusta. Se mikä sitten on Ukrainan kohtalo ratkaistaan lähipäivinä. Siis jos kokemukset esimerkiksi siitä, mitä tapahtuu jos valtio miehitetään toistuvat Ukrainassa, niin vaikka sota päättyisi, niin edessä olisi varmaan raskas miehitys, jossa saattavat toistua Irakin sekä Afganistanin tapahtumat. 

Putinin aikomus lienee estää Kaukasukselta poratun kaasun toimittaminen Ukrainan läpi. Näin Venäjä voisi varmistua siitä, että sen kaasu menee kaupaksi. Ja sitten tietenkin Sevastopolin alue vaatii suojavyöhykkeen, koska Venäjä varmaan haluaa tuoda sinne jatkossakin ydinaseita. Ongelma on sitten jos tuo sotatoimi aiheuttaa esimerkiksi sissisotaa, joka voi vahingoittaa Putinin aikeita. Mutta uskoisin että sodan pääsuunnitelma on valloittaa kartalla värillisellä merkitty alue. 

Tuo alue sitten ehkä on tarkoitus puhdistaa etnisesti. Mutta onko se oikeastaan Venäjän etu? Tuo asia varmaan aiheuttaa sitten myöhemmin vihaa sekä kaunaa. Samoin pelko Venäjää kohtaan saattaa kasvaa. Ja se varmasti panee länsimaat miettimään suhtautumistaan Venäjään myös kauppakumppanina. 

Valtion miehittäminen ei ole koskaan mikään helppo prosessi. Venäjän kohdalla se, että länsimaat ovat hyssytelleet Putinia on rohkaissut häntä toimimaan päättäväisesti ajaessaan Venäjän etua. Mutta sitten kun kysytään, että palveleeko tämä sota oikeasti Putinin etua, niin se varmasti saa kaikki länsimaat miettimään tarkemmin sitä, mistä energian hankkivat. 

Ja se ei varmasti ole Putinin edun mukaista, koska tuolloin jäävät miljardit eurot saamatta. Tietenkin pelottelulla sekä uhkailulla on aina aluksi edullinen vaikutus. Mutta sitten kun ajatellaan pitkä tähtäimen ratkaisuja, niin silloin saattaa tilanne muuttua hyvin rajusti. Eli kaikella on hintansa, ja lopulta jonkin ratkaisun hyöty ajaa ohi kustannusten. Eli tietenkin esimerkiksi fuusiotutkimuksesta odotetaan paljon. Ja myös muita mahdollisia ratkaisuja täytyy tutkia ja kehittää kuin vain fuusiota. Tuo tutkimus tietenkin syö perinteisiltä maakaasun ja öljyn toimittajilta asemaa maailmanpolitiikassa. 

Eli monen maakaasusta sekä öljystä tuloja saavan valtion asema maailmanpolitiikassa perustuu energian eli joko sähkön tai polttoaineen toimittamiseen. Jos sitten löytyy vaihtoehtoinen malli, niin silloin esimerkiksi OPEC:in valta alkaa murtua. Syy miksi länsimaat ovat lähteneet ostamaan Venäjän toimittamaa kaasua sekä öljyä on Irakin sodassa. 

Tuolloin pelättiin että OPEC(Organization of the Petroleum Exporting Countries) laittaa kaasu ja öljyhanat kiinni, kuten se teki vuonna 1973 painostaakseen USA:aa ja muita länsimaita lopettamaan Israelin tukemisen. Myöhemmin samaa pelättiin Persianlahden sotien aikaan vuosina 1990-1991 jolloin Irak miehitti Kuwaitin  ja 2003 jolloin Saddam Hussein saatiin syrjäytettyä. 

Tuolloin oli kaksi vaihtoehtoa öljyn sekä kaasun toimittajaksi. Joko länsimaat valitsevat OPEC:in tai Venäjän. Tuolloin Venäjä oli parempi vaihtoehto, koska pelättiin että muslimit lopettavat öljyn sekä kaasun toimittamisen länsimaille. Siten voidaan sanoa, että länsimaat ostivat Venäjälle sen uudet asevoimat, joita Putin haluaa mielellään esitellä. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/OPEC


https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin_sota


https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuwaitin_miehitys


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara