Saattaa olla niin, että Venäjä haluaa vain esittää demonstraation asevoimiensa iskukyvystä. Ja siitä että entisen Neuvostoliiton alueelta ei löydy mitään, mikä kiinnostaa länttä tai mitään mitä ei hyödynnetä ilman Kremlin suostumusta. Se mikä sitten on Ukrainan kohtalo ratkaistaan lähipäivinä. Siis jos kokemukset esimerkiksi siitä, mitä tapahtuu jos valtio miehitetään toistuvat Ukrainassa, niin vaikka sota päättyisi, niin edessä olisi varmaan raskas miehitys, jossa saattavat toistua Irakin sekä Afganistanin tapahtumat.
Putinin aikomus lienee estää Kaukasukselta poratun kaasun toimittaminen Ukrainan läpi. Näin Venäjä voisi varmistua siitä, että sen kaasu menee kaupaksi. Ja sitten tietenkin Sevastopolin alue vaatii suojavyöhykkeen, koska Venäjä varmaan haluaa tuoda sinne jatkossakin ydinaseita. Ongelma on sitten jos tuo sotatoimi aiheuttaa esimerkiksi sissisotaa, joka voi vahingoittaa Putinin aikeita. Mutta uskoisin että sodan pääsuunnitelma on valloittaa kartalla värillisellä merkitty alue.
Tuo alue sitten ehkä on tarkoitus puhdistaa etnisesti. Mutta onko se oikeastaan Venäjän etu? Tuo asia varmaan aiheuttaa sitten myöhemmin vihaa sekä kaunaa. Samoin pelko Venäjää kohtaan saattaa kasvaa. Ja se varmasti panee länsimaat miettimään suhtautumistaan Venäjään myös kauppakumppanina.
Valtion miehittäminen ei ole koskaan mikään helppo prosessi. Venäjän kohdalla se, että länsimaat ovat hyssytelleet Putinia on rohkaissut häntä toimimaan päättäväisesti ajaessaan Venäjän etua. Mutta sitten kun kysytään, että palveleeko tämä sota oikeasti Putinin etua, niin se varmasti saa kaikki länsimaat miettimään tarkemmin sitä, mistä energian hankkivat.
Ja se ei varmasti ole Putinin edun mukaista, koska tuolloin jäävät miljardit eurot saamatta. Tietenkin pelottelulla sekä uhkailulla on aina aluksi edullinen vaikutus. Mutta sitten kun ajatellaan pitkä tähtäimen ratkaisuja, niin silloin saattaa tilanne muuttua hyvin rajusti. Eli kaikella on hintansa, ja lopulta jonkin ratkaisun hyöty ajaa ohi kustannusten. Eli tietenkin esimerkiksi fuusiotutkimuksesta odotetaan paljon. Ja myös muita mahdollisia ratkaisuja täytyy tutkia ja kehittää kuin vain fuusiota. Tuo tutkimus tietenkin syö perinteisiltä maakaasun ja öljyn toimittajilta asemaa maailmanpolitiikassa.
Eli monen maakaasusta sekä öljystä tuloja saavan valtion asema maailmanpolitiikassa perustuu energian eli joko sähkön tai polttoaineen toimittamiseen. Jos sitten löytyy vaihtoehtoinen malli, niin silloin esimerkiksi OPEC:in valta alkaa murtua. Syy miksi länsimaat ovat lähteneet ostamaan Venäjän toimittamaa kaasua sekä öljyä on Irakin sodassa.
Tuolloin pelättiin että OPEC(Organization of the Petroleum Exporting Countries) laittaa kaasu ja öljyhanat kiinni, kuten se teki vuonna 1973 painostaakseen USA:aa ja muita länsimaita lopettamaan Israelin tukemisen. Myöhemmin samaa pelättiin Persianlahden sotien aikaan vuosina 1990-1991 jolloin Irak miehitti Kuwaitin ja 2003 jolloin Saddam Hussein saatiin syrjäytettyä.
Tuolloin oli kaksi vaihtoehtoa öljyn sekä kaasun toimittajaksi. Joko länsimaat valitsevat OPEC:in tai Venäjän. Tuolloin Venäjä oli parempi vaihtoehto, koska pelättiin että muslimit lopettavat öljyn sekä kaasun toimittamisen länsimaille. Siten voidaan sanoa, että länsimaat ostivat Venäjälle sen uudet asevoimat, joita Putin haluaa mielellään esitellä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/OPEC
https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin_sota
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuwaitin_miehitys
Kommentit
Lähetä kommentti