Siirry pääsisältöön

Miksi Putin ei voi vetäytyä?



Yllä: Tu-95 "Bear-H" pommikone, jota käytetään paljon ilmasta laukaistavien risteilyohjusten laukaisualustana.  (Wikipedia/Tupolev Tu-95)


Vladimir Putin on tavallaan oman propagandansa uhri. Hän on asettanut paljon asioita vaakakuppiin, ja Ukraina on hänelle kunniakysymys. Venäjän virallinen propaganda toistelee jatkuvasti sitä, kuinka sen asevoima on voittamaton, ja kuinka länsimaat vapisevat Venäjän ydinaseiden edessä. Joten sen takia Putinin on niin vaikea perääntyä. Jos hän perääntyy tilanteesta, niin se on sitten tietenkin suuri sisä- ja ulkopoliittinen arvovaltatappio sekä hänelle itselleen että myös Venäjälle. 

Venäjän propaganda on jatkuvasti hokenut sitä, kuinka heikko lännen hallinto on, ja kuinka vahvan johtajan ympärille rakennettu voimakas tai voimakkaalta vaikuttava asevoima on. Tietenkin Putinilla on autoritaariseen malliin perustuvan johtajuuden antama auktoriteetti tukenaan, mutta jos sitten ajatellaan että ehkä hyökkäyksessä tuleekin tappioita, niin silloin hän saattaa olla vaikeuksissa. Venäjän asevoimien doktriini perustuu pitkälti ydinaseiden käyttöön, ja konventionaaliset joukot ovat lähinnä tukemassa tuota keskiössä olevaa strategista iskuvoimaa. Eli vaikka Venäjän pommikoneet sekä muut varusteet ovat näyttäviä, niin voidaan kysyä, että mikä on niiden todellinen iskuvoima. 

Tietenkin esimerkiksi Tos- eli entisten "Stalinin-Urku" heitinten käyttö alueellisia kohteita vastaan on tehokasta, mutta jos sitten noita aseita käytetään esimerkiksi hajasijoituksessa olevia joukkoja vastaan, niin silloin saatetaan tarvita todella suuria määriä ampumatarvikkeita. Katjushka-heitinten käyttö perustuu pitkälti siihen, että aluetta tulitetaan raketinheitinten avulla käyttäen suurta määrää raketteja, ja siellä sitten toivotaan olevan myös kohteita. Samoin voidaan kysyä, että onko Venäjällä sellaisia aseita, joiden avulla se voi suorittaa esimerkiksi IT-ohjusten lamaamista hyökkäämällä niitä vastaan nopeilla taktisilla koneilla.

Vaikka Ukrainan ilmapuolustus ei ole kovin kovassa maineessa, niin esimerkiksi potkuriturbiineja käyttäviä vanhempia Tu-94 "Bear"-luokan pommikonetta vastaan voidaan myös vanhemmilla ohjuksilla olettaa olevan jonkinlaista vaikutusta. Siis kysymys kuuluu, että miten käy jos esimerkiksi Venäläisiä pommikoneita ammutaan alas? Tai mitä jos esimerkiksi tulistus sattuu osumaan johonkin raskaaseen kuljetuskoneeseen? Siis jos joku pääsee soluttautumaan esimerkiksi lentotukikohdan lähelle, ja ampuu alas raskaan kuljetuskoneen, niin silloin saattaa seurauksena olla merkittäviä tappioita. 

Jos ajatellaan että esimerkiksi Putinin asevoimat menettää ydinaseita kuljettavan pommikoneen, niin silloin tuollainen kuten ilmasta laukaistava risteilyohjus sekä sen sisällä oleva radioaktiivinen materiaali saattaa joutua vääriin käsiin. Ja vaikka sen vetypommia ei saada laukaistua, niin on vaara että tuota plutoniumia käytetään esimerkiksi luotien valmistuksessa. Plutonium-luodit ovat vaarallisia siksi, että niitä voidaan käyttää esimerkiksi salamurhatehtävissä. 

Vaikka Putin on ehkä ehdoton auktoriteetti, niin jos sitten ei sota lähde käyntiin tai etene luvatusti, niin silloin saattaa edessä olla ongelmia. Siis kestääkö Venäjän armeija esimerkiksi Raatteen tien kaltaista tilannetta, jossa se saattaa menettää ehkä 1000 miestä  hyvin lyhyessä ajassa? Tai mitä jos isku kilpistyy vastarintaan? Se saattaisi vaikuttaa negatiivisesti Venäjän auktoriteettiin myös muualla. 


https://yle.fi/uutiset/3-12325951 


https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-95



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara