Kun NHL-tähti Aleksandr Ovetshkin sanoo, että Putin on hänen presidenttinsä, ja sitten myöhemmin korjaa väitettään siten, että hän sanoo ettei halua sotaa, niin tullaan tilanteeseen, mitä kaikki eivät välttämättä tajua. Nimittäin siihen, että nimenomaan nuoriso-idolit ovat tärkeässä asemassa, kun taistellaan ihmisten mielestä sekä siitä, ketä tässä tilanteessa tuetaan. Kun ajatellaan että Ovetshkinin lausunnot ovat jotenkin ristiriidassa sen kanssa, mitä hän myöhemmin sanoo, niin voidaan kysyä, että tekeekö tuo mies sitten itse omat some-päivityksensä?
Venäjälle on tulossa todella kovia pakotteita, ja niiden vaikutusta ei vielä kukaan tiedä. Venäläisten omistama Teboil on myös joutunut kansainvälisen boikotin kohteeksi, ja itse muistuttaisin siitä, että Lukoil on Venäjän valtiollinen yhtiö, joten ehkä toistaiseksi kannattaa auto tankata muualta. Nimittäin nuo rahat tai ainakin osa niistä menevät melko varmasti sodan rahoittamiseen.
Standard&Poors varoittaa tietenkin EU:ta pakotteiden seurauksista, eli Venäjän pakotteet saattavat vaikuttaa hyvin ikävällä tavalla polttoaineen sekä energian hintoihin. Toisaalta esimerkiksi kuvat pommitetusta Kiovasta saavat aikaan sen, että ihmiset tuntevat tällä hetkellä antipatiaa erityisesti Vladimir Putinia sekä Venäjää kohtaan. Eli nuo kuvat eivät varmaan ketään ainakaan toivottavasti kannusta sijoittamaan rahojaan Venäjään.
Me kaikki tiedämme, että jos pakotteita ei määrätä, niin silloin Putin katsoo saavansa tehdä mitä huvittaa. Ja jos sitten lähdetään pohtimaan pakotteiden seurauksia, sekä sitä että miten ne sattuvat vaikuttamaan esimerkiksi sähkön hintaan, niin tietenkin tuolla asialla on negatiivinen vaikutus talouteen. Mutta talouteen vaikuttaa myös esimerkiksi psykologinen aspekti. Eli jos valtiolla on huono maine, niin silloin se karkottaa sijoittajat. Ja uskoisin että olisi hyvä, että pakotteita jatketaan ainakin toistaiseksi, ja ehkä niitä olisi pitänyt määrätä jo vähän aikaisemmin.
Mutta meidän pitää muistaa se, että talous on asia, mikä on sidoksissa muuhun toimintaan. Eli kyse ei ole irrallisesta asiasta, joka vain on olemassa. Talous on asia, mikä ruokkii esimerkiksi asevoimia sekä infrastruktuurin kehittämistä. Jos valtiolla on hyvin vahva talous, mutta sen hallintomalli on diktatorinen, niin silloin tietenkin tuo hallintomalli pitää huomioida kun esimerkiksi annetaan luottoluokituksia eri valtioille. Ja tällä hetkellä Venäjä on roskalainaluokassa. Myös valtion maine toimijana vaikuttaa sen taloudelliseen toimintakykyyn sekä ihmisten haluun lähteä sijoittamaan sinne varojaan. Jos valtion maine on sellainen, että siellä viranomaisten mielivalta sekä korruptio rehottavat, niin silloin sinne ei kyllä kannata lähteä rahojaan sijoittamaan.
Siis autoritarinen valtio voi olla hyvin arvaamaton toimija, ja se voi esimerkiksi takavarikoida sinne tehdyt sijoitukset vedoten johonkin tekosyyhyn. Ja sitten jos esimerkiksi sotatoimia jotka kohdistuvat pienempään naapuriin ei tuomita, niin se vaikuttaa myös negatiivisesti maan maineeseen. Eli jos esimerkiksi Suomi jättäytyisi pois pakotteista, niin silloin se tulkitaan välittömästi Putinin tukemiseksi, ja sillä on myös hyvin negatiivinen vaikutus tuohon toimijaan.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/aleksandr-ovetshkin-ei-halua-sotaa-mutta-miehen-sometilej%C3%A4-katsomalla-sit%C3%A4-on-hyvin-vaikea-uskoa/ar-AAUjFIP?ocid=msedgdhp&pc=U531
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/nyt-tuli-kova-isku-ven%C3%A4j%C3%A4n-talouteen-luottoluokittajalta-karu-varoitus-my%C3%B6s-eu-lle/ar-AAUkHc2?ocid=msedgdhp&pc=U531
Kommentit
Lähetä kommentti