Siirry pääsisältöön

Miten Venäjä reagoi, jos maamme liittyy NATOoon?




NATO: lippu (Wikipedia/NATO)


Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Venäjä kunnioittaa naapureidensa NATO-optiota. Mutta sitten varmaan kaikki ymmärtävät, että Venäjä ei ole tuosta päätöksestä mielissään, jos sitten käy niin, että maamme integroi puolustuksensa NATOoon. Suomen ulkoministeri Haavisto on sanonut, että  on sanonut, että maamme on liittymässä NATOoon vain jos emme luota omaan puolustukseen. Sitten tietenkin USA:n ulkoministeri tuo oman osansa tähän soppaan kertomalla, että maamme on hakemassa NATOn jäsenyyttä. Ja sitten taas pitää muistaa se, että NATO on periaatteessa koko hallituksen sekä Eduskunnan asia. 

Jos Suomi liittyy NATO:oon, niin se merkitsee sitä että kaikki muut optiot ovat silloin käyttämättä. Ja sitten varmaan kaikki ymmärtävät, että Venäjä varmaan silloin aloittaa operaatiot kuten kyber-iskut, trollaamisen sekä mahdollisesti myös sotilaallisen väliintulon estääkseen tämän liittymisen toteuttamisen. 

Kun taas ajatellaan supervaltojen neuvotteluja Genevessä, niin historia on opettanut että suurvallat marssivat mielellään pienten valtioiden yli. Ja Putin on hehkuttanut samanlaista etupiirijakoa kuin Kylmän Sodan aikana. Putin on tilanteessa vahvoilla, koska hänen ei tarvitse välittää mistään yleisestä mielipiteestä. Eikä hänen tarvitse myöskään pelätä seurauksia, jos hän sitten alkaa korottaa panoksia Ukrainassa. Ja Venäjän asevoimien iskukyky on niin kova, että EU ei ainakaan kykene vastaamaan sen ydinaseiden voimaan, jos Putin päättää käyttää ydinaseita. 

Ja suurin osa skenaarioista missä konventionaalinen sota muuttuu ydinasein käytäväksi globaaliksi murhenäytelmäksi alkaa siitä, kun ydinaseita omistava valtio tai sen joukot joutuvat alakynteen konventionaalisessa sodassa. Silloin tuo asevoimien johto saattaa päättää käyttää ydinaseita vaikka sitä vastaan ei olisi ensin ydinaseita käytetty. Eli ydinaseen ensikäyttö perustuu ajatukseen että sillä voidaan taistelukentällä olevat vastustajan konventionaaliset joukot pyyhkäistä olemattomiin. Tuolloin seurauksena on kosto iskujen sarja, joka johtaa miljoonien  tai miljardien ihmisten kuolemaan. 

Jos taas emme tee yhteistyötä rauhan aikana, niin emme ehkä voi odottaa apua myöskään kriisissä, eli jos emme lähde mukaan yhteistyöhön NATOn kanssa rauhan aikana, niin silloin meidät on helpompi torjua myös kriisin aikana. Se miksi Lavrov on esittänyt poikkeuksellisen pehmeän lausunnon saattaa johtua siitä, että Venäjä ei halua missään nimessä nyt ajaa maatamme kohti NATOa. Mutta sitten kun tilannetta lähdetään tarkastelemaan Venäjän johdon näkökulmasta, niin siellä voidaan vetää erilaisia johtopäätöksiä siitä, miten maamme asevoimia ollaan liittämässä NATOoon. 

Siis tilannetta vielä mutkistaa se, että Venäjä on osoittanut halua sekä kykyä puuttua muiden maiden sisäiseen tilanteeseen. Kazakstan sekä Valko-Venäjä ja Ukraina ovat osoitus siitä, miten Venäjä suhtautuu naapuriensa itsenäisyyteen. Kremlissä on ihmisiä jotka haluavat palauttaa Neuvostoliiton. Ja Venäjän johdolla ei ole ongelmia yleisen mielipiteen kanssa. Siis venäläisen komentajan ei tarvitse välittää muusta kuin siitä, että hän vie tehtävän maaliinsa, ja mikään yleinen mielipide ei tuota tehtävää horjuta. Jos tehtävässä nyt sitten jyrätään muutamia kyliä, niin venäläisten komentajien ei tarvitse pelätä oikeudenkäyntejä. 




Vympel-ryhmän vaakuna (Wikipedia/Vympel)


Venäjällä on tarjolla monia tapoja houkutella naapureitaan noudattamaan sen “ohjeita”. Yksi näistä keinoista ovat kovan luokan ydinaseet, joiden tarjoama turva takaa sen, että Venäjän ei tarvitse pelätä ilmahyökkäyksiä. Samoin Venäjä tietenkin tarjoaa myös esimerkiksi halpaa sähköä sekä edullisia kaasun toimitusta koskevia sopimuksia niille, jotka ovat “kilttejä” eli suhtautuvat kriittisesti NATOoon. Tuo termi tarkoittaa sitä, että Venäjä voi palkita runsaskätisesti niitä, jotka myötäilevät sen politiikkaa. 

Ja jos sitten Venäjän politiikkaa ei myötäillä, niin kaasu ja sähkö katkaistaan. Noiden Gazprom-yhtiön kautta tulevien lahjojen avulla valtioita pyritään sitomaan Venäjään sekä sen toimittamaan energiaan. Vaikka Gazprom on virallisesti vain yhtiö, jonka omistaa Venäjän valtio, niin tuon yhtiön asema Venäjällä on melko keskeinen. Tuo yhtiö tuo Venäjälle länsi valuuttaa sekä samalla sen kautta rahoitetaan Venäjän turvallisuus- ja tiedustelu operaatioita ulkomailla. 

Yksi tärkeä osa Venäjän valtion kepissä ovat sen turvallisuuspalvelun käytössä olevat erikoisjoukot. Nuo Spetsnaz:in nimellä toimivat joukot tai ainakin jotkut tuonjoukon jäsenet on koulutettu erityisesti sabotaasi ja salamurhaan liittyviin tehtäviin. Osa noista miehistä toimii pahamaineisen “Osasto V”: palveluksessa. Tuo kyseinen osasto oli kylmän sodan aikaan turvallisuuspoliisin ryhmä, joka suoritti Neuvostoliiton vihollisten eliminointi tehtäviä ulkomailla. 

Todellisuudessa tuon “erikoisosaston” “Vympel-ryhmän” (Spetsgruppa Vympel) tai “Morkje Dela” ryhmän nimellä perustetun osaston perusti ilmeisesti jo Tshekan päällikkö Feliks Dzeržinski (1877-1926) joskus vallankumouksen aikana. Stalin hyödynsi tuota hyvin pelättyä osastoa menestyksellisesti. Ja esimerkiksi Trotskin salamurhan tiedetään sekä unkarilaisen toisinajattelija Gerogi Markovin (1929-1978)  murhan eli kuuluisan sateenvarjomurhan epäillään olevan “Osasto V”n käsialaa. 

Tai jälkimmäisessä tuota osastoa epäillään siitä, että se luovutti välineitä tuon murhan suorittamiseksi. Markovin kohtaloksi koitui risiiniä sisältänyt iridiumista tehty hauli, joka oli ilmeisesti ammuttu hänen jalkaansa sateenvarjoksi naamioidulla aseella. Kylmän Sodan jälkeen “Osasto V”:tä väitettiin lakkautetuksi, mutta jostain syystä sen on uskottu palanneen toimintaan. Siis onko KGB lakkautettu. Vastaus on se, että se on vain muuttanut nimensä, kuten tuo järjestö on useita kertoja ennenkin tehnyt. Eli vaikka KGB:n nimi muuttui FSB:ksi, niin ketään ei ilmeisesti tuosta järjestöstä erotettu. 

Eli Venäjän taktiikkaan saattaa kuulua noiden kommandojen soluttaminen maahan ennen sotilaallisten toimien alkamista. Näiden joukkojen tarkoitus on asentaa räjähteitä sekä merkitä tärkeitä kohteita. Tuolloin kohteisiin asennetaan joko räjähteitä tai ohjainlaitteita, joiden tarkoitus on auttaa pommittajia kohdistamaan ohjuksia noihin kohteisiin. Samoin esimerkiksi “anti-vip” komennuskunnat suorittavat operaation, missä joukko valtion avainhenkilöitä eliminoidaan. Ja saattaa olla että Novitšok sekä polonium-iskujen tarkoitus on ollut lähettää viesti, että kukaan ei ole turvassa noilta erikois yksiköiltä. 



https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/miten-ven%C3%A4j%C3%A4-suhtautuisi-jos-suomi-haluaisi-liitty%C3%A4-natoon-tutkija-he-pyrkisiv%C3%A4t-est%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n-sen/ar-AASMWQo


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016012120993328


Feliks Dzeržinski: https://fi.wikipedia.org/wiki/Feliks_Dzer%C5%BEinski


FSB: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_turvallisuuspalvelu


KGB: https://fi.wikipedia.org/wiki/KGB


Georgi Markov: https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov_(toisinajattelija)


Novitšok: https://fi.wikipedia.org/wiki/Novit%C5%A1ok


Polonium: https://fi.wikipedia.org/wiki/Polonium


Lev Trotski: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lev_Trotski


“Vympel”: https://en.wikipedia.org/wiki/Vympel



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...