Siirry pääsisältöön

Kiina sortaa vähemmistöjään, mutta olympialaisissa on kyse "vain urheilusta".

Taivaallisen rauhan portti, Taivaallisen rauhan aukiolla
(Wikipedia, Taivaallisen rauhan aukio)

Kiina on tyypillinen autoritaarinen yhteiskunta, jossa valtio on määräävässä asemassa kaikessa. Ja autoritaaristen yhteiskuntien tapa käsitellä vähemmistöjä on usein hyvin yksiselitteinen. Virallisen politiikan mukaan kaikki etniset vähemmistöt vain odottavat sitä, että ne "saavat sulautua" suureen kansojen perheeseen, joksi etnistä enemmistöä kutsutaan. 

Tuo väkisin tapahtuva sulauttaminen enemmistöön merkitsee sitä, että lapsia otetaan säälittä huostaan, heitä rangaistaan esimerkiksi oman kielensä käytöstä. Sekä heiltä evätään mm. pääsy korkeampiin virkoihin sekä muuten syrjitään työelämässä. Muutenkin ihmisoikeudet Kiinassa ovat kääntyneet hälyttävään suuntaan. Eli tuon valtion kehitys ei ole niin sanotusti "toivottavaa". 

Ja jokainen joka ei syrjintään suhtaudu velvollisuutena kohtaa valtion vihan. Mutta kuitenkin joku aina kysyy sitä, että mitä varten esimerkiksi olympialaisia ei saisi noihin maihin silti viedä, koska olympiakisoissa on kyse "vain" urheilusta. Surullinen asia on se, että Kiinan kansantasavallassa sekä muissa vastaavissa valtioissa kaikki asiat muuttuvat poliittisiksi. 

Meidän maamme tiede- ja kulttuuriministeri matkustaa Kiinaan seuraamaan olympialaisia, jotka ovat hänen mielestään "vain urheilua". Tanska ja Ruotsi eivät valtiollisia edustajia olympialaisiin aio lähettää. Ja ehkä tiede ja kulttuuriministeri matkustaa Kiinaan yksityishenkilönä. Mutta Kiina varmaan hänet esittää valtiollisena edustajana. Itse olen joskus miettinyt, että mitä eroa on ministerillä joka matkustaa yksityishenkilönä ministeriin joka matkustaa viran tai aseman puolesta? Tai ehkä näillä asioilla on merkitystä. 

Samalla tavalla kuin esimerkiksi Kiinan kansantasavallassa myös Valko-Venäjällä urheilu muuttuu poliittiseksi toiminnaksi, ja sen avulla sitten valtio osoittaa kansalaisilleen, että muut maat hyväksyvät sen politiikan. Ja tietenkin esimerkiksi sellaiset asiat kuin valtion poliittiset vangit ja muut asiat kuten sensuuri sekä opposition kohdistuva tukahduttaminen on tapana sysätä syrjään olympialaisten avulla. Tuolloin on aina pelko siitä, että urheilijat joutuvat vaikeuksiin, jos joku onneton sitten päättää kirjoittaa jotain sellaista, mikä ei miellytä tuon maan johtoa.

Kiina on kaukana idässä, Venäjän takana oleva valtio. Sen suurin ongelma ovat poliittiset vangit, joiden epäillään osallistuvan länsimaisten yhtiöiden tuotteiden valmistamiseen. Miksi Kiinassa voidaan toimia kuten siellä toimitaan? Vastaus on se, että tuo maa on kaukana idässä. Ja kukaan ei varmasti pääse sitten näkemään mitään, mitä Kiinalaiset eivät halua näyttää. Joten sitä mitä ihmiset eivät tiedä ei ole olemassakaan. 

Eli kun ajatellaan että Kiina sekä muutamat muut maat käyttävät poliittisia vankeja esimerkiksi vaatteiden sekä kännyköiden valmistamiseen, niin se tietenkin takaa noille maille hintakilpailuedun valmistamisen suhteen. Jos tuotetta valmistavat henkilöt eivät saa työstään palkkaa, niin se varmasti sitten auttaa tuotantokustannusten pitämisessä matalina. Ja matalat tuotantokustannukset houkuttelevat länsimaisia toimijoita valmistamaan tuotteitaan Kiinassa sekä muissa vastaavissa maissa. 

https://areena.yle.fi/audio/1-61037882


Kuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/Taivaallisen_rauhan_aukio

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...