Taivaallisen rauhan portti, Taivaallisen rauhan aukiolla (Wikipedia, Taivaallisen rauhan aukio) |
Kiina on tyypillinen autoritaarinen yhteiskunta, jossa valtio on määräävässä asemassa kaikessa. Ja autoritaaristen yhteiskuntien tapa käsitellä vähemmistöjä on usein hyvin yksiselitteinen. Virallisen politiikan mukaan kaikki etniset vähemmistöt vain odottavat sitä, että ne "saavat sulautua" suureen kansojen perheeseen, joksi etnistä enemmistöä kutsutaan.
Tuo väkisin tapahtuva sulauttaminen enemmistöön merkitsee sitä, että lapsia otetaan säälittä huostaan, heitä rangaistaan esimerkiksi oman kielensä käytöstä. Sekä heiltä evätään mm. pääsy korkeampiin virkoihin sekä muuten syrjitään työelämässä. Muutenkin ihmisoikeudet Kiinassa ovat kääntyneet hälyttävään suuntaan. Eli tuon valtion kehitys ei ole niin sanotusti "toivottavaa".
Ja jokainen joka ei syrjintään suhtaudu velvollisuutena kohtaa valtion vihan. Mutta kuitenkin joku aina kysyy sitä, että mitä varten esimerkiksi olympialaisia ei saisi noihin maihin silti viedä, koska olympiakisoissa on kyse "vain" urheilusta. Surullinen asia on se, että Kiinan kansantasavallassa sekä muissa vastaavissa valtioissa kaikki asiat muuttuvat poliittisiksi.
Meidän maamme tiede- ja kulttuuriministeri matkustaa Kiinaan seuraamaan olympialaisia, jotka ovat hänen mielestään "vain urheilua". Tanska ja Ruotsi eivät valtiollisia edustajia olympialaisiin aio lähettää. Ja ehkä tiede ja kulttuuriministeri matkustaa Kiinaan yksityishenkilönä. Mutta Kiina varmaan hänet esittää valtiollisena edustajana. Itse olen joskus miettinyt, että mitä eroa on ministerillä joka matkustaa yksityishenkilönä ministeriin joka matkustaa viran tai aseman puolesta? Tai ehkä näillä asioilla on merkitystä.
Samalla tavalla kuin esimerkiksi Kiinan kansantasavallassa myös Valko-Venäjällä urheilu muuttuu poliittiseksi toiminnaksi, ja sen avulla sitten valtio osoittaa kansalaisilleen, että muut maat hyväksyvät sen politiikan. Ja tietenkin esimerkiksi sellaiset asiat kuin valtion poliittiset vangit ja muut asiat kuten sensuuri sekä opposition kohdistuva tukahduttaminen on tapana sysätä syrjään olympialaisten avulla. Tuolloin on aina pelko siitä, että urheilijat joutuvat vaikeuksiin, jos joku onneton sitten päättää kirjoittaa jotain sellaista, mikä ei miellytä tuon maan johtoa.
Kiina on kaukana idässä, Venäjän takana oleva valtio. Sen suurin ongelma ovat poliittiset vangit, joiden epäillään osallistuvan länsimaisten yhtiöiden tuotteiden valmistamiseen. Miksi Kiinassa voidaan toimia kuten siellä toimitaan? Vastaus on se, että tuo maa on kaukana idässä. Ja kukaan ei varmasti pääse sitten näkemään mitään, mitä Kiinalaiset eivät halua näyttää. Joten sitä mitä ihmiset eivät tiedä ei ole olemassakaan.
Eli kun ajatellaan että Kiina sekä muutamat muut maat käyttävät poliittisia vankeja esimerkiksi vaatteiden sekä kännyköiden valmistamiseen, niin se tietenkin takaa noille maille hintakilpailuedun valmistamisen suhteen. Jos tuotetta valmistavat henkilöt eivät saa työstään palkkaa, niin se varmasti sitten auttaa tuotantokustannusten pitämisessä matalina. Ja matalat tuotantokustannukset houkuttelevat länsimaisia toimijoita valmistamaan tuotteitaan Kiinassa sekä muissa vastaavissa maissa.
https://areena.yle.fi/audio/1-61037882
Kuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/Taivaallisen_rauhan_aukio
Kommentit
Lähetä kommentti