Voiko Putin hyökätä Ahvenanmaalle?
Venäläinen "Iskander"-ohjus (SS-26 "Stone")
Venäjä on ilmoittanut ettei se halua NATOn laajenevan. Venäjällä on oikeus tuo asia ilmoittaa, enkä itsekään oikein usko, että se pitäisi muutamasta tiedustelulaitteiden ja taistelujoukkojen sijoittamisesta sen toiseksi suurimman kaupungin läheisyyteen. Se että Venäjä ilmoittaa neuvottelujen ehdoksi sen, että NATO tai USA antaa takuut sille, ettei NATO laajene on puuttumista muiden maiden asioihin. Samoin se että Venäjä ilmoittaa ettei esimerkiksi Puolaan saisi sijoittaa ohjustorjuntatutkia on myös arka asia sekä USAlle että muulle NATOlle.
Kun Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen osa sen entisistä osatasavalloista on liittynyt NATOoon, niin ne ovat halunneet sen kautta turvatakuita. Jos USA ja NATO perääntyvät, niin se antaa Putinille suunnattoman tehokkaan propaganda-aseen. Ja jos ei noita luvattuja järjestelmiä sijoiteta Puolaan tai muualle NATO-maihin, niin silloin se tarkoittaa sitä, että nuo maat kokevat tulleensa petetyksi. Ja se hajottaa varmasti NATOa. Toisaalta taas ABM (Anti-Ballistic Missile) tutkat jotka ovat lähellä Venäjän rajaa voidaan tuhota esimerkiksi taktisilla ohjuksilla. Ja noiden nopeasti liikuteltavien ohjusten kantama on noin 100-500 kilometriä. Venäläisten SS-23 "Spider" sekä SS-26 "Stone" ohjusten kantama liikkuu tuossa haarukassa, ja noita nopeasti liikuteltavia aseita voidaan käyttää raivaamaan ABM-tutkat pois suurempien mannertenvälisten ohjusten tieltä.
Siis Venäjä on ehtonsa sanellut, ja meidän pitää muistaa ettei kyseessä ole valtio, joka ei ole poliittiselta kulttuuriltaan samanlainen kuin Suomi. Eli sen takia esimerkiksi pakotteiden tehoa Venäjään ei voida aina varmistaa.
Venäjän maakaasu ja öljy kelpaavat moniin maihin, ja myös Venäjän aseteollisuuden tuotteet varmasti ovat kovaa valuuttaa, jos maa hakee ystäviä esimerkiksi kolmannesta maailmasta sekä myös maista, joissa on samanlainen poliittinen kulttuuri kuin Venäjällä. Noiden maiden kautta voisi Venäjä myös myydä tuotteitaan muihin maihin, jos sitä vastaan kohdistetaan esimerkiksi talouspakotteita. Venäjän laaja aseteollisuus takaa sen, ettei esimerkiksi aseiden vientikiellolla ole mitään vaikutusta tuohon valtioon.
Sitä voiko kukaan maa luottaa sodassa, mikä käydään Venäjän kanssa toisten maiden apuun ei voida myöskään varmistaa. Venäjän raskaat ydinaseet takaavat sen, että sen toimia ymmärretään paljon paremmin kuin esimerkiksi Irakin toimia.
Voiko Putin hyökätä Suomeen? Totta kai hän voi tehdä näin? Tai siis toisaalta Putin voi varmaan tehdä monia muitakin ratkaisuja, ja se mitä tietenkään ei kukaan voi ennakoida on se, että tuleeko kukaan oikeasti kenenkään avuksi, mikäli Putin päättää tehdä niin. Siis Suomi on maa, jolla on edessään joka tapauksessa vaikeat ajat, koska jos maamme liittyy NATOoon niin se on sitten sitä mukaan selvä. Eli tuo vaihtoehto sitten sitoo maatamme, ja se sitten taas aiheuttaa geopoliittisen tilanteen muuttumisen. Siis joka tapauksessa jos NATO ja Venäjä ryhtyvät sotaan, niin se sota käydään ainakin osittain maamme rajojen sisäpuolella.
Tai siis globaali ydinsota käydään kyllä vähän jokaisessa maassa. Eikä missään ole paikkaa mihin kukaan voi paeta. Joten jos tilannetta ajatellaan Putinin kannalta, niin tietenkin suuritehoiset lämpöydinaseet ovat asia, jonka avulla saa varmasti ymmärtämystä koko maailmalta. Joten jos sitten lähdetään siitä, että hienonhieno geopoliittinen tasapaino jotenkin heilahtelee, niin se sitten saattaa vaikuttaa niin, että se Suomen oma GPS-piuha napsahtaa poikki.
Nimittäin tietenkin meidän pitää ymmärtää se, että jos maamme ei nyt sitten satu olemaan Amerikalle mieleen, niin miksi he sitten myyvät meille aseita, joiden käyttöä he voivat valvoa. Siis varmaan kaikki ymmärtävät myös sen, että esimerkiksi nationalistit sekä muut EU:ta sekä NATOa hajottavat voimat, joiden mielestä maiden pitää ajaa nimenomaan omaa etuaan ovat Putinille mieleen. Se että NATO lakkaa olemasta on asia, mikä varmasti tuo etua hänen asevoimilleen, jos hän päättää lähteä sitten suoraan marssille kohti Oulua. Tietenkin meidän pitää huomioida omaa asemaamme, ja pitää omaa etuamme ylitse muiden.
Mutta kuten olen monta kertaa kirjoittanut, että Suomi on tilanteessa missä se tekee päätöksen integroitumisesta NATOoon, ja sitten seuraus saattaisi olla esimerkiksi se, että Suomi joutuu keskelle konfliktia, missä se ei muuten olisi. Tai sitten jos jäämme NATOn ulkopuolelle, niin saattaa myös käydä niin, että meidän asejärjestelmiemme käyttö ei sitten todellisessa tilanteessa onnistukaan, ja verukkeena käytetään tuolloin Venäjän ydinaseiden aiheuttamaa uhkaa.
Se mitä politiikassa sanotaan saattaa kuitenkin poiketa siitä, miten esimerkiksi Putinin esikunta näkee maamme tilanteen. Vaikka emme kuulu NATOoon, ja osaamme varmaan pysyä aivan oikeasti puolueettomina, niin kuitenkin Putin varmaan näkee tilanteen siten, että NATO joukot harjoittelevat maassamme, ja myös maamme ilmavoimat ovat valinneet hävittäjä-pommittajan, jonka jokaista liikettä voi sen toimittaja seurata oman huoltovarmuusjärjestelmänsä kautta.
Joten ehkä Putin sitten uskoo kaikkia tyynnyttelyjä siitä, kuinka maamme kansa vastustaa NATOa emmekä siihen edes ole menossa. Tai sitten hän voi päätellä että F-35 hävittäjän osto on osa projektia, jonka tarkoitus on taata se, että noille koneille löytyy myös huoltojärjestelmä sitten jos syntyy se paljon puhuttu konflikti. Ja jos sitten sattuu käymään niin, että Venäjä nyt päättää aloittaa talvisodan Ukrainaa vastaan, niin pääministerimme on sanonut, että EU ei voi katsella sivusta tällaista operaatiota.
No jos Putin päättää hyökätä, niin silloin meidän pitää sitten kysyä, että mitä EU oikeasti tekee siinä tilanteessa? Lähteekö EU sitten pommittamaan Venäjää vai ryhdytänkö taas johonkin pakotteisiin? Tai ehkä joku tie tuossakin tilanteessa on avoin. Venäjän ydinaseet varmaan kuitenkin jonkin verran jarrutavat tätä intoilua.
Lännen ongelma Putinin kanssa on se, että se voi lähteä tekemään myönnytyksiä. Mutta noiden myönnytysten vaikutus voi olla se, että ne rohkaisevat Venäjää uusiin toimiin sen naapureita vastaan. Ja saattaa olla niin, että Putin haluaa salaa palauttaa Neuvostoliiton. Siis jos länsi antaa aina periksi, niin silloin seuraava uhittelun kohde voi olla Suomi. Eli Venäjä saattaa muistella vanhaa kunnon YYA- sopimusta tai Pariisin rauhansopimusta, ja pyytää sitten pääsyä tarkastamaan noita F-35 hävittäjiä. Tuo signaali varmaan sitten tulkitaan jollain tietyllä tavalla siinä maassa, joka noita aseita meille on myynyt.
https://yle.fi/uutiset/3-12243599
https://fi.wikipedia.org/wiki/OTR-23_Oka
https://fi.wikipedia.org/wiki/Iskander_(ohjus)
https://fi.wikipedia.org/wiki/R-36
https://fi.wikipedia.org/wiki/RS-28_Sarmat
https://fi.wikipedia.org/wiki/RT-2PM_Topol
Kuva: https://www.azernews.az/region/137766.html
Kommentit
Lähetä kommentti