Niin sillä on eroa, mitä Venäjä on, ja mitä siitä olisi voinut tulla.
Miksi länsi katsoi sivusta, kun Vladimir Putin (s. 1952) kahmi itselleen ja lähipiirilleen valtaa? Kas tätä kysymystä voidaan sitten jälkiviisaasti lähteä pohtimaan. Syy siihen miksi Venäjä on nykyään kaukana demokratiasta johtuu yksinkertaisesti siitä, että Venäjälle halutiin "vakautta". Eli kadut ovat siistit ja ihmiset ovat rauhallisia, eikä näkyvissä ole mitään anarkismiin viittaavaa on asia, joka kertoo ihmisille "vakaudesta", joka on asia, mikä pitää Vladimir Putinia vallassa.
Putin pelasi pelinsä täydellisesti, ja ilman muutamia tapauksia eli Moskovan panttivankidraamaa, Beslanin koulukaappausta sekä USA:ssa tapahtunutta WTC tai 9/11 iskua, mikä tapahtui 11.Syyskuuta vuonna 2001 ei Vladimir Putin ehkä olisi vallassa. WTC tai Syyskuun 11. päivän terrori-iskut takasivat sen, että lännessä vallitsi lynkkausmieliala. Ja sitten kun tsetseenit tekivät Moskovan sekä Beslanin veriset terrori-iskut, niin muuta keinoa ei edes voitu ajatella kuin islamistien murskaamista. Ehkä ilman noita kolmea tekoa ei Putin olisi saanut tukea omille valtapyrkimyksineen.
Tai hän ei ehkä olisi käyttänyt niin kovia otteita. Aikoinaan läsi tuki tuota entistä KGB:n miestä sekä FSB:n päällikköä, koska hän lupasi lopettaa itärikollisuuden. No hän puhdisti Venäjän kadut sekä takasi mukavan elämän omalle lähipiirilleen. Mutta hänen toimensa saivat aikaan sen, että Venäjä kehittyi siihen suuntaan, missä se nyt on.
Putin tietenkin puhdisti kadut ja lähetti katutason toimijat vankilaan, mutta isot pomot eivät koskaan saaneet rangaistuksia. Eli kun julkinen kuva saatiin siistiksi, niin muusta ei sitten ollut niin väliä, ja kähmintä jatkui kulisseissa. Myös esimerkiksi halpa kaasu on taannut Putinille suosion länsimaisten silmissä, ja hän on joskus markkinoinut Venäjää ja sen maakaasua ja öljyä vaihtoehtona arabien luonnonvaroille. Mutta sitten Georgian sota sekä Ukrainan kriisi ja jatkuva puuttuminen naapurimaiden sisäisiin asioihin ovat saaneet aikaan sen, että Putiniin on alettu suhtautua varauksellisemmin.
Samoin Putinin valtaa varjostaa joukko murhia, kuten Anna Politkovskajan murha, sekä Britanniassa sattuneet Polonium murha (Aleksadr Litvinenkon tapaus) ja Salisburyn myrkytys-iskut (Sergei ja Julija Skribalin tapaus), jotka oli suunnattu entisiä KGB:n työntekijöitä vastaan. Kysymys kuuluu edelleen miksi noissa tapauksissa käytettiin juuri niitä välineitä, eli korkeasti radioaktiivista Polonium 210 (Litvinenko) sekä Novitšok-hermomyrkkyä (Skripalit)? Noiden aineiden käyttö liitti murhat ja murha-yritykset suoraan Putinin hallintoon. Siis tässä pitää huomauttaa että tuossa Skripaleihin suunnatussa iskussa kuoli yksi sivullinen sekä neljä muuta joutui sairaalaan.
Ja miksi Venäjälle haluttiin vakautta? Syynä ovat olleet Neuvostoliiton aikaiset ydinaseet. Kun aikoinaan puhuttiin esimerkiksi Putinin edeltäjän Boris Jeltsinin (1931-2007) alkoholiongelmista, niin silloin tietenkin lännelle annettiin signaali siitä, että nuo paljon puhutut ydinaseet ovat joutumassa vääriin käsiin. Tuolloin kauan sitten Venäjällä tapahtui kaksi suuren luokan terrori-iskuua vuonna 2002 sattunut Nord-Ost elokuvateatterin isku, sekä vuonna 2004 tapahtunut Beslanin koulukaappaus joissa Venäjän erikoisjoukot käyttivät kaasua, ja noissa iskuissa kuoli useita siviilejä.
Nuo tapaukset liittyivät Tšetšenian sotaan, jossa Venäjän asevoimat kukistivat tuon alueen kapinalliset eli separatistit, joiden tavoitteena oli irrottaa tuo tasavalta Venäjän yhteydestä. Nord-Ost-elokuvateatterin (eli Moskovan teatterikaappauksen) ja Beslanin koulukaappausten kaltaisten terrori-iskujen aiheuttama viha sai aikaan sen, että Moskovan hallitus sai tukahduttaa Tšetšenian kapinallisten toimia lähes vapaasti, eli kuten muistamme niin vuonna 2007 Boris Jeltsin sai sydänkohtauksen, ja hänen tilalleen astui Vladimir Putin.
Sanotaan että ilman noita Moskovan sekä Beslanin panttivankitapauksia ei Putin olisi ehkä saanut kansaa kannattamaan kovia otteita, eli käytännössä murskaamaan Tšetšenian tasavallan, jolla ei tuolloin ollut kansainvälistä tunnustusta. Tšetšeniassa on käyty kaksi sotaa Ensimmäinen Tšetšenian sota, joka kesti vuodesta 1994 vuoteen 1997. Sitä seurasi Toinen Tšetšenian sota kahden vuoden "välirauhan" jälkeen vuosina 1999-2009, jolloin Venäjä katsoi terrorismin vastaisen operaationsa päättyneen.
Syy miksi Putin sai ottaa vallan itselleen oli se, että Jeltsinin katsottiin olevan liian "pehmo" tuolla eteläisessä tasavallassa, ja Putin lupasi Jeltsinin kuoleman jälkeen käyttää päättäväisiä sekä kovia otteita Tšetšenian palauttamisessa ruotuun. Jos noita vuosia katsellaan jälkeenpäin, niin voidaan todeta että ilman kolmea tapausta voisi tilanne olla hiukan toinen tuolla Venäjällä. Moskovan kaappaus sekä Beslanin koulukaappaus ovat asioita, jotka herättivät vihaa tšetšeenejä kohtaan, ja antoivat Putinille oikeutuksen käyttää erittäin kovia otteita tuon kapinana pidetyn toiminnan murskaamiseen. Eli kuten rumasti sanotaan, niin nuo tšetšeenikapinalliset söivät omat eväänsä, kun ryhtyivät ottamaan lapsia panttivangeikseen.
Samoin USA:ssa tapahtui vuonna 2001 kuuluisa World Trade Centerin isku, jossa kaapatuilla lentokoneilla lennettiin päin WTC-taloja. Isku aiheutti sen, että länsimaissa islamiin suhtauduttiin hyvin kriittisesti tai kielteisesti. Iskuissa kuoli tuhansia ihmisiä, ja nuo iskut sitten sinetöivät myös Putinin valtaannousun. Samoin tuon iskun jälkeen islam nähtiin myös länsimaissa erittäin huonossa valossa. Siis kun läntisten toimijoiden katseet kääntyivät Afganistaniin sekä Irakiin, niin Putin sai rauhassa rakennella omaa valtakuntaansa. Kun Putin antoi tukensa lännelle, niin hänen ei enää kiinnitetty huomiota. Ketään ei kiinnostanut Venäjän lainsäädäntöön tulevat muutokset, jotka keskittivät vallan Vladimir Putinin käsiin.
https://yle.fi/uutiset/3-12241653
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Litvinenko
https://fi.wikipedia.org/wiki/Beslanin_koulukaappaus
https://fi.wikipedia.org/wiki/Boris_Jeltsin
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimm%C3%A4inen_T%C5%A1et%C5%A1enian_sota
https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_teatterikaappaus
https://fi.wikipedia.org/wiki/Novit%C5%A1ok
https://fi.wikipedia.org/wiki/Polonium
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sergei_ja_Julija_Skripalin_myrkytystapaus
https://fi.wikipedia.org/wiki/Syyskuun_11._p%C3%A4iv%C3%A4n_terroriteot
https://fi.wikipedia.org/wiki/Toinen_T%C5%A1et%C5%A1enian_sota
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin
Kommentit
Lähetä kommentti