Siirry pääsisältöön

Niin sillä on eroa, mitä Venäjä on, ja mitä siitä olisi voinut tulla

 Niin sillä on eroa, mitä Venäjä on, ja mitä siitä olisi voinut tulla.


Miksi länsi katsoi sivusta, kun Vladimir Putin (s. 1952) kahmi itselleen ja lähipiirilleen valtaa? Kas tätä kysymystä voidaan sitten jälkiviisaasti lähteä pohtimaan. Syy siihen miksi Venäjä on nykyään kaukana demokratiasta johtuu yksinkertaisesti siitä, että Venäjälle halutiin "vakautta". Eli kadut ovat siistit ja ihmiset ovat rauhallisia, eikä näkyvissä ole mitään anarkismiin viittaavaa on asia, joka kertoo ihmisille "vakaudesta", joka on asia, mikä pitää Vladimir Putinia vallassa. 

Putin pelasi pelinsä täydellisesti, ja ilman muutamia tapauksia eli Moskovan panttivankidraamaa, Beslanin koulukaappausta sekä USA:ssa tapahtunutta WTC tai 9/11 iskua, mikä tapahtui 11.Syyskuuta vuonna 2001 ei Vladimir Putin ehkä olisi vallassa. WTC tai Syyskuun 11. päivän terrori-iskut takasivat sen, että lännessä vallitsi lynkkausmieliala. Ja sitten kun tsetseenit tekivät Moskovan sekä Beslanin veriset terrori-iskut, niin muuta keinoa ei edes voitu ajatella kuin islamistien murskaamista. Ehkä ilman noita kolmea tekoa ei Putin olisi saanut tukea omille valtapyrkimyksineen. 

Tai hän ei ehkä olisi käyttänyt niin kovia otteita. Aikoinaan läsi tuki tuota entistä KGB:n miestä sekä FSB:n päällikköä, koska hän lupasi lopettaa itärikollisuuden. No hän puhdisti Venäjän kadut sekä takasi mukavan elämän omalle lähipiirilleen. Mutta hänen toimensa saivat aikaan sen, että Venäjä kehittyi siihen suuntaan, missä se nyt on. 

Putin tietenkin puhdisti kadut ja lähetti katutason toimijat vankilaan, mutta isot pomot eivät koskaan saaneet rangaistuksia. Eli kun julkinen kuva saatiin siistiksi, niin muusta ei sitten ollut niin väliä, ja kähmintä jatkui kulisseissa. Myös esimerkiksi halpa kaasu on taannut Putinille suosion länsimaisten silmissä, ja hän on joskus markkinoinut Venäjää ja sen maakaasua ja öljyä vaihtoehtona arabien luonnonvaroille. Mutta sitten Georgian sota sekä Ukrainan kriisi ja jatkuva puuttuminen naapurimaiden  sisäisiin asioihin ovat saaneet aikaan sen, että Putiniin on alettu suhtautua varauksellisemmin. 

Samoin Putinin valtaa varjostaa joukko murhia, kuten Anna Politkovskajan murha, sekä Britanniassa sattuneet Polonium murha (Aleksadr Litvinenkon tapaus) ja Salisburyn myrkytys-iskut (Sergei ja Julija Skribalin tapaus), jotka oli suunnattu entisiä KGB:n työntekijöitä vastaan. Kysymys kuuluu edelleen miksi noissa tapauksissa käytettiin juuri niitä välineitä, eli korkeasti radioaktiivista Polonium 210 (Litvinenko) sekä Novitšok-hermomyrkkyä (Skripalit)? Noiden aineiden käyttö liitti murhat ja murha-yritykset suoraan Putinin hallintoon. Siis tässä pitää huomauttaa että tuossa Skripaleihin suunnatussa iskussa kuoli yksi sivullinen sekä neljä muuta joutui sairaalaan. 

Ja miksi Venäjälle haluttiin vakautta? Syynä ovat olleet Neuvostoliiton aikaiset ydinaseet. Kun aikoinaan puhuttiin esimerkiksi Putinin edeltäjän Boris Jeltsinin (1931-2007) alkoholiongelmista, niin silloin tietenkin lännelle annettiin signaali siitä, että nuo paljon puhutut ydinaseet ovat joutumassa vääriin käsiin. Tuolloin kauan sitten Venäjällä tapahtui kaksi suuren luokan terrori-iskuua vuonna 2002 sattunut Nord-Ost elokuvateatterin isku, sekä vuonna 2004 tapahtunut Beslanin koulukaappaus joissa Venäjän erikoisjoukot käyttivät kaasua, ja noissa iskuissa kuoli useita siviilejä. 

Nuo tapaukset liittyivät Tšetšenian sotaan, jossa Venäjän asevoimat kukistivat tuon alueen kapinalliset eli separatistit, joiden tavoitteena oli irrottaa tuo tasavalta Venäjän yhteydestä. Nord-Ost-elokuvateatterin (eli Moskovan teatterikaappauksen) ja Beslanin koulukaappausten kaltaisten terrori-iskujen aiheuttama viha sai aikaan sen, että Moskovan hallitus sai tukahduttaa Tšetšenian kapinallisten toimia lähes vapaasti, eli  kuten muistamme niin vuonna 2007 Boris Jeltsin sai sydänkohtauksen, ja hänen tilalleen astui Vladimir Putin. 

Sanotaan että ilman noita Moskovan sekä Beslanin panttivankitapauksia ei Putin olisi ehkä saanut kansaa kannattamaan kovia otteita, eli käytännössä murskaamaan Tšetšenian tasavallan, jolla ei tuolloin ollut kansainvälistä tunnustusta. Tšetšeniassa on käyty kaksi sotaa Ensimmäinen Tšetšenian sota, joka kesti vuodesta 1994 vuoteen 1997. Sitä seurasi Toinen Tšetšenian sota kahden vuoden "välirauhan" jälkeen vuosina 1999-2009, jolloin Venäjä katsoi terrorismin vastaisen operaationsa päättyneen. 

Syy miksi Putin sai ottaa vallan itselleen oli se, että Jeltsinin katsottiin olevan liian "pehmo" tuolla eteläisessä tasavallassa, ja Putin lupasi Jeltsinin kuoleman jälkeen käyttää päättäväisiä sekä kovia otteita Tšetšenian palauttamisessa ruotuun. Jos noita vuosia katsellaan jälkeenpäin, niin voidaan todeta että ilman kolmea tapausta voisi tilanne olla hiukan toinen tuolla Venäjällä. Moskovan kaappaus sekä Beslanin koulukaappaus ovat asioita, jotka herättivät vihaa tšetšeenejä kohtaan, ja antoivat Putinille oikeutuksen käyttää erittäin kovia otteita tuon kapinana pidetyn toiminnan murskaamiseen. Eli kuten rumasti sanotaan, niin nuo tšetšeenikapinalliset söivät omat eväänsä, kun ryhtyivät ottamaan lapsia panttivangeikseen. 

Samoin USA:ssa tapahtui vuonna 2001 kuuluisa World Trade Centerin isku, jossa kaapatuilla lentokoneilla lennettiin päin WTC-taloja. Isku aiheutti sen, että länsimaissa islamiin suhtauduttiin hyvin kriittisesti tai kielteisesti.  Iskuissa kuoli tuhansia ihmisiä, ja nuo iskut sitten sinetöivät myös Putinin valtaannousun. Samoin tuon iskun jälkeen islam nähtiin myös länsimaissa erittäin huonossa valossa.  Siis kun läntisten toimijoiden katseet kääntyivät Afganistaniin sekä Irakiin, niin Putin sai rauhassa rakennella omaa valtakuntaansa. Kun Putin antoi tukensa lännelle, niin hänen ei enää kiinnitetty huomiota. Ketään ei kiinnostanut Venäjän lainsäädäntöön tulevat muutokset, jotka keskittivät vallan Vladimir Putinin käsiin. 




https://yle.fi/uutiset/3-12241653

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Litvinenko

https://fi.wikipedia.org/wiki/Beslanin_koulukaappaus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Boris_Jeltsin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimm%C3%A4inen_T%C5%A1et%C5%A1enian_sota

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_teatterikaappaus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Novit%C5%A1ok

https://fi.wikipedia.org/wiki/Polonium

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sergei_ja_Julija_Skripalin_myrkytystapaus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syyskuun_11._p%C3%A4iv%C3%A4n_terroriteot

https://fi.wikipedia.org/wiki/Toinen_T%C5%A1et%C5%A1enian_sota

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara