Siirry pääsisältöön

Niin onko Joulupukki olemassa?

 Niin onko Joulupukki olemassa?

(c) Disney


Kun tutkitaan myyttiä, niin tietenkin meidän pitää miettiä sitä, miten se on syntynyt? Kysymykset mitä, missä, milloin, miten ja miksi ovat niitä kysymyksiä, joita pitää esittää. Eli ketä tarina on hyödyttänyt, ketä se on alentanut ja mihin sitä on käytetty? Saattaa olla että Joulupukki on tarina, joka on kerrottu siksi, että se on motivoinut lapsia olemaan kilttejä. Eli kun lapsi on kiltti, niin Joulupukki tulee sitten tuomaan paljon kivoja lahjoja. 

Nykyään voidaan sanoa, että Joulupukki on hahmo, joka on kehitetty pitämään lapset aisoissa. Eli se on olemassa lasten mielissä. Jos lapsi on kiltti, niin silloin Jouluna saa lahjoja. Mutt ehkä sitten Joulupukin tarinaa voidaan katsoa siltä kannalta, että siihen on olemassa niin sanottu "vinha perä". Tuo tarina punatakkisesta lahjoja jakavasta hahmosta liittyy "Pyhään Clausiin", joka oli merimiesten ja muiden vastaavien henkilöiden suojelupyhimys. Hänen nimensä siis on "Santa Claus", joka on Joulupukin englannin kielinen nimi.

 Kauan sitten merimiehiltä jäi jälkeen paljon lapsia, joilla ei ollut virallista isää. Ja tarina Joulupukista saattaa pohjautua aikaan, jolloin meriltä ei ehkä palattu hengissä kotiin. Tietenkin lasten isä oli heitä velvollinen kasvattamaan, mutta myös esimerkiksi tilanne, missä joku pahantahtoinen henkilö esiintyy pojan tai tytön isänä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen. Eli tuo lapsi saattoi joutua pedofiilin uhriksi, mutta myös esimerkiksi kokemattomuuttaan avata esimerkiksi kaupungin portin jollekin saraseeneille. Ja siksi haluttiin tietää, että onko joku esiintynyt esimerkiksi orpolapsen isänä. 

Ehkä ennen papit tai virkailijat kokeilivat, että onko lapsen isä, joka oli lähtenyt merille tullut kylään. Eli he saattoivat jättää jonnekin orpokodin lapselle lahjan, ja sitten kysyä että onko joku väittänyt lahjan tulleen lapsen isältä. Tai ehkä esiintynyt tuollaisen orpolapsen isänä. 

Tuohon tarinaan sitten voi jokainen tutustua alla olevan linkin kautta. Mutta Joulupukin tarinaan saattaa sisältyä aivan oikeita salattuja asioita. Eli jos ajatellaan että perhe ostaa tai tekee lahjoja toisilleen, niin jos perheen hankkimien joululahjojen sekaan alkaa ilmaantua vieraita paketteja, niin se kertoo siitä, että joku on ollut jollekin mieliksi oikein kunnolla. Ennen joululahjat ainakin joskus laitettiin säkkiin, joka jätettiin pois talonväen näköpiiristä, ja jos sitten sinne säkkiin tuli jotain ylimääräistä, niin seurauksena oli kysymys siitä, että mitä on toisten hyväksi tehty, koska lahjat eivät ilmasta aineellistu. 

No Joulupukki on tarina, jota varmaan kaikki ovat ainakin näennäisesti uskoneet. Eli totta kai jo ala-asteen alussa oleva saattaa tietää että pukki on oikeasti oma setä tai muuta vastaavaa. Mutta hän saattaa ihan kohteliaisuudesta näytellä sitä, että uskoo Joulupukkiin. Ja ehkä se että on kiltti kaikkia kohtaan tuo pakettiin sen toivotun lahjan. 

Ja joskus aina tietenkin puhutaan siitä, että onko palkitseminen tärkeää? Jos lapsi saa positiivista palautetta siitä, että hän siivoaa huoneensa sekä tekee läksynsä, niin silloin hän myös huomaa miten mukavaa on olla kiltti. Yleensä kasvatuksessa nimittäin korostetaan liikaa sitä negatiivista puolta. Myös positiivinen onnistuminen pitäisi voida huomioida. Eli kaiken palauteen ei tarvitse olla negatiivista. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulupukki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...