keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Itämeren suojelun tärkeydestä

Itämeren suojelun tärkeydestä



Yllä on kuva Begtskärin majakasta. Kävin tuolla saarella viime kesänä, ja saaren ranta oli ikävän levän peitossa. Tuosta levästä johtuen uiminen ei ehkä olisi niin kovin miellyttävä kokemus, kuin se voisi olla. Eli Itämeren rehevöityminen näkyy myös tuolla saarella. Vaikka Itämereen lasketun ravinteen määrä on pudonnut, niin kestää aikansa ennen kuin rehevöityminen saadaan pysäytettyä. Siis itse joskus ihmettelen että ovatko kaikki Itämeren alueen valtiot oikeasti antaneet lukuja siitä paljonko niiden alueelta pääsee ravinteita veteen vai onko nuo ravinnepäästöt mitattu jostain avomereltä?

Itämeren suojelun tarpeista ei ole varmaan mitään eriäviä mielipiteitä. Mutta siis ketä varten Itämerta suojellaan on oikeastaan sellainen peruskysymys, mihin pitäisi löytää vastaus? Siis suojellaanko Itämerta esimerkiksi kalastus alusten kipparien, virkistyskäytön, tieteen vai minkä muun asian takia? Itämeren suojelun pitää lähteä siitä, että puhdasta Itämerta voivat kaikki ihmisryhmät hyödyntää. Eli se tuo taloudellista, sosiaalista sekä tieteellistä hyötyä.

 Itämeri on kautta historian tarjonnut sekä taloudellista että muuta hyötyä. Ja jos sitten Itämeri sattuu pahasti saastumaan, niin silloin sen arvo sekä taloudellisessa, yhteisöllisessä sekä kulttuurillisessa mielessä romahtaa. Itämeren rikas historia tekee siitä yhden maailman mielenkiintoisimmista alueista, jossa on paljon nähtävää sekä veden pinnalla että pinnan alla. 

Saastuneesta Itämerestä ei voi saada kalaa, siellä ei voida tarkkailla esimerkiksi kaloja tai kotiloita. Tai sitten saastuneessa Itämeressä ei voida sukellella ainulaatuisessa vedenalaisessa hylkypuistossa. Eikä saastuneen Itämeren rantoja voida käyttää esimerkiksi virkistystoiminnassa. Eli puhdas Itämeri on kaikkien toimijoiden etu. 

Ja mitä laajempi yhteisö saadaan käsittämään, että Itämeri on arvokas osa luontoa, niin sitä paremmin saadaan aikaan sellaisia sopimuksia, joita voidaan noudattaa ja joka tuo etua koko kansalle. Esimerkiksi jos Itämerta sattuu uhkaamaan happikato, niin silloin ei varmasti myöskään kalaa tule. Ja mitä iloa muutenkaan on esimerkiksi siitä, että oma uimaranta muuttuu leväpuuroksi, joka ei varmaan ketään houkuttele uimaan. 

Jos ajatellaan että Itämeri on melko pieni murtovesiallas jossa vesi on melko lämmintä ainakin kesäisin, niin Itämerta voidaan hyödyntää myös juuri virkistys- sekä matkailualan näkökulmasta. Ja jos sitten ajatellaan että Itämeren tulevaisuus on joku levälammikko, niin silloin varmasti ainakin ne ihmiset kärsivät, jotka asuvat Itämeren rannoilla. 

Itämeren suojelun ongelma on siinä, että sen pitäisi olla kokonaisvaltaista. Samoin pitää käsittää sellainen asia, että Itämeren suojelu ei ole pelkästään Itämerta koskettava asia. Itämeri on yhteydessä Atlantin valtamereen, ja ennen pitkään saasteet sitten päätyvät myös maailmanlaajuiseen ravintoketjuun, ja jos esimerkiksi kaloihin tulee ympäristömyrkkyjä, niin silloin nuo ympäristömyrkyt päätyvät varmasti myös ennemmin tai myöhemmin meidän kaikkien lautasille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...