Siirry pääsisältöön

Työnantajien ongelmista


Työnantajien ongelma on siinä, että bisneksen pitää aina olla kannattavaa. Ja jos bisnes ei toimi, niin silloin seuraava vaihe on se, että yhtiö ajautuu konkurssiin. Mutta kuten me kaikki tiedämme, niin asia mistä työnantajat eivät juurikaan muista mainita, on se että samalla kun he neuvottelevat työelämän neuvottelupöydässä, niin he edustavat paitsi yhtiöitään, niin myös noiden yhtiöiden omistajia. Yhtiöiden ainoa tarkoitus on tuoda voittoa omistajiensa tileille. 

Työntekijöiden tehtävä on tehdä työtä, mistä he saavat palkkaa. Siis tämä asia on kirjoitettu työnantajien näkökulmasta. Ja se mikä sitten tekee työnantajien asemasta erikoisen, on se että neuvottelupöydän takana ei ole esimerkiksi sellaista työnantaja-tahoa, joka edustaisi tai ajaisi PiKe eli pienten ja keskisuurten yritysten sekä yrittäjien etua. Tässä vai muistelin mitä esimerkiksi sairauslomien 1+9 päivän mallista on sanottu. 

Eli tuo malli missä työnantaja kustantaa työntekijän 10 ensimmäistä sairauspäivää täydellä palkalla varmasti rasittaa erityisesti PiKe-sektorin yrityksiä. PiKe sektorilla toimivat yritykset varmasti kärsivät tuosta säännöstä, joten itse olen joskus miettinyt, miksi tuolla sektorilla ei ole omaa edunvalvojaa? Jos ajatellaan sitä että esimerkiksi työntekijöiden värvääminen ulkomailta on hyvin helppoa, ja esimerkiksi ohjelmistoja kehittävä yhtiö voi palkata Intialaisen koodaajan, joka työskentelee etänä esimerkiksi Intiasta käsin, ja hänen kanssaan voidaan neuvotella Zoomin tai Teamsin kautta aivan kuin hän olisi viereisessä toimistossa. 

Ulkomaisten työntekijöiden rekrytoinnissa on sellainen ongelma, että vaikka kaiken maailman Teams-palaverit yleistyvät on se, että tunnettu yhtiö vetää helpommin työntekijöitä puoleensa kuin tuntematon yhtiö. Eli suuret ja tunnetut yhtiöt ikään kuin imuroivat osaajat pois työmarkkinoilta. Ja kun työntekijä tekee työtä toisesta maasta käsin, niin hänelle ei tarvitse hankkia asuntoa, kun hän tulee työhön suomalaisten yhtiöiden palvelukseen. Hän voi silloin tehdä etätyötä esimerkiksi kotoaan käsin, joka saattaa olla vaikka toisella puolen maailmaa. Ja tuollainen työsuhde saattaa olla työnantajan kannalta hyvin kannattava. 

Vapaat kansainväliset työmarkkinat ovat asia, joka tietenkin takaa esimerkiksi suomalaiselle korkeasti koulutetulle työntekijälle mahdollisuudet hankkia töitä mistäpäin maailmaa hyvänsä. Mutta samalla myös noita työmarkkinoita hyödyntämällä voidaan kotimaisen AY-liikkeen asemaa murtaa hyvinkin sillä, että palkat painetaan niin alas kuin vain voidaan. Ja jos palkka maksetaan esimerkiksi Delhissä asuvan työläisen tilille, niin hän voi tehdä etätyötä paljon halvemmalla kuin Helsinkiläinen vastaavan koulutuksen saanut henkilö. 

Mutta tunnettavuus lisää tietenkin mahdollisuutta saada parhaat mahdolliset työläiset. Tuolla tarkoitan sitä, että suuri yhtiö voi helposti viedä parhaat työntekijät markkinoilta, mikä saattaa johtaa siihen, että pienten yhtiöiden kohdalla saattaa eteen tulla työvoimapula. Eli jos kotimaiset osaajat eivät työllisty, niin silloin ei tuo koulutus enää kiinnosta, ja se tarkoittaa pulaa osaavasta työvoimasta. Ja se sitten tuo työvoimapula  pakottaa rekrytoimaan uusia osaajia entistä enemmän ulkomaailta, mikä johtaa ennemmin tai myöhemmin siihen tilanteeseen, missä koko tuotanto siirtyy ulkomaisten toimijoiden käsiin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...