Siirry pääsisältöön

Se olemmeko syyllisiä on yhdentekevää, niin herttaisen yhdentekevää


Ihminen voi syyllistyä moniin rikoksiin ja silti hän ei ole tehnyt lain edessä mitään väärää. Riittää että hän on tekee teon maassa, missä tehty asia ei ole rikos. Siis tietenkin tämä asia herättää mietteitä siitä, että onko meidän lainsäädäntömme kohdallaan. Jos rikas pedofiili haluaa päästä laillisesti harrastamaan lapsiseksiä, niin hänen pitää vain matkustaa maahan missä tämä teko ei ole rikos. Jos rikas puolalainen haluaa abortin, niin hän voi matkustaa huoleti johonkin toiseen maahan, ja hankkia tuon palvelun rikkomatta yhtään lakia. 

Mikäli rikas kannabiksen käyttäjä haluaa poltella vähän pilveä, niin hän voi käydä jossain maassa, missä kannabis on laillista ja poltella siellä miten paljon haluaa. Mikäli yrittäjä ei halua maksaa veroja, niin hän voi mikäli rahaa löytyy matkustaa Jerseyn saarelle, ja perustaa sinne laillisen yhtiön, joka ei maksa yhtään mitään Suomeen. Jos on vain rahaa, niin ihmisen on aivan helppoa lähteä korkealuokkaiseen maahan, missä joku meillä Suomessa kielletty asia on laillista. 

Lait eivät sido kansainvälisiä yrityksiä. Ne noudattavat aina lakia, mutta jos maan lakikirja on kovin ohut, niin silloin tietenkään sitä ei ole kovin helppoa rikkoa. Ja jos sitten tuotanto ulkoistetaan Kiinaan tai Bangladeshiin, niin silloin varmaan myös henkilöstökustannukset voivat olla hyvin alhaiset. Eli jos tuotteita tuotetaan esimerkiksi vankityönä, niin silloin tietenkään ei tuotannossa työskenteleville työläisille tarvitse maksaa palkkaa. Tai jos saastuttamista ei kiellä mikään, niin silloin tietenkään esimerkiksi kemikaalien kaatamisesta jokeen ei tule mitään rangaistuksia. 

Toista se on tavallisen ihmisen laita. Meillä ei ole varaa noihin matkoihin emmekä voi omia bisneksiämme siirtää toiselle puolen maailmaa. Joten joudumme istumaan pimeässä Suomessa, maksamaan veroja sekä kiroamaan koronavirusta, joka vie meiltä lähiöbaarin, kun siellä ei kukaan uskalla tartunnan pelossa käydä. 

Jos haluan ostaa halpaa sähköä, niin periaatteessa voin kääntyä Kiinan kansantasavallan puoleen, ja ulkoistaa sähköntuotannon tai muun tuotannon saman tien tuonne idän ihmemaahan, missä valtion etu käy kaiken muun yli. Eli mitä varten mitään ilmastonmuutosta tarvitsee huomioida, kun vain saadaan oma etupiha näyttämään hienolta? Joten mitä varten meidän pitää vähentää omasta saastuttamisestamme, kun voimme jatkaa samaan vanhaan malliin? Tai ehkä meidän pitäisi sitten lähteä suoraan siitä, että kilpailukyvyn takaamiseksi meidän yrityksillemme pitää taata se, että niiden ei tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan.

Siis jos ajatellaan sitä, että miksi kaikkien palkkojen pitää nousta, kun alimpia palkkoja nostetaan, niin silloin palkkojen nosto aiheuttaa vain hintojen nousua tai sitten oikeastaan kiihdyttää inflaatiota. Vähittäiskaupalla on tapana siirtää kohonneet henkilöstökustannukset suoraan kuluttajahintoihin, joten sitä kautta sitten voidaan sanoa että palkankorotukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Mutta kuitenkin jos sitten lähdetään siitä, että nostetaan vain pienimpiä palkkoja, niin silloin tietenkin se parantaa esimerkiksi siivoojien asemaa. Mutta samalla myös aiheuttaa siivoustyön sopimusten hintojen tarkistamista. 

Eli jos siivooja saa 3% palkankorotusta, niin kaikkien muidenkin pitää saada saman verran. Ja prosenttikorotukset ovat suoraan verrannollisia siihen, kuinka paljon on pohjapalkka. Jos toinen saa 1000 euroa kuukaudessa, niin 3% korotus on 30 euroa. Eli palkankorotuksen jälkeen henkilö saa 1030 euroa kuukaudessa. Jos toinen saa 10 000 euroa kuukaudessa, niin hänen korotuksensa on 300 euroa. Eli palkka korotuksen jälkeen on 10300 euroa. Joten tietenkin tämä asia varmaan kannattaa miettiä siinä budjettiriihessä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...