Siirry pääsisältöön

Kun kaikki eivät tykkää...

Kun kaikki eivät tykkää...


Tutkijoiden kiusaamisesta sekä häirinnästä on tullut ikään kuin jonkinlainen muoti-ilmiö joidenkin ihmisten parissa. Lähes jokainen tutkija, joka julkaisee asioita joutuu jossain elämänsä vaiheessa jonkinlaisen kiusaamisen kohteeksi, ja asiaa perustellaan sillä, että kaikki ei eivät tuosta työstä tykkää. Ja se että kaikki eivät tutkijoista tai heidän työstään satu pitämään tietenkin käydään kertomassa kaikelle kansalle. Se että ihmiset omistavat aseita saattaa vaikuttaa suoraan siihen, kuinka kärkkäitä he ovat kertomaan noita mielipiteitään. Tai ehkä se että mielipiteitä jaellaan näyttämällä aseita saattaa pelottaa toista osapuolta, ja se sitten kannustaa ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Mutta se että joku asia aiheuttaa reaktioita kertoo siitä, että asialla on vaikutusta. 

Mutta johtuuko se että tutkijaa kiusataan esimerkiksi uhkaamalla tai muuten vain häiritsemällä siitä, että tutkijan työ ei miellytä jotain ihmistä, vai johtuuko se tutkijan henkilöstä? Siis johtuuko se että tutkijaa häiritään siitä, että joku haluaa vaientaa hänet henkilökohtaisista syistä? Onko esimerkiksi joissakin tutkijan kohtaamissa häirintätapauksissa taustalla kouluaikaiset tapahtumat, missä tutkijaa on ehkä kiusattu koulussa sekä häntä on mustamaalattu oikein kunnolla. Ja sitten kun tutkija on aloittanut julkaisutoiminnan, niin hänestä kotipaikkakunnalla annettu kuva on ollut toinen, kuin se mitä tutkija on omissa julkaisuissaan itsestään antanut.

Toki esimerkiksi suurpetojen puolustaminen saattaa olla asia, joka suututtaa joitakin metsästäjiä tai ihmisiä, joilta suurpeto on vienyt esimerkiksi koiran tai perheenjäsenen. Suurpetoihin suhtaudutaan maassamme erittäin tunteikkaasti. Mutta samalla tavoin suhtaudutaan esimerkiksi huumeisiin. Jos joku puolue nyt sitten puhuu kannabiksen laillistamisesta, niin silloin jokainen kunnon suomalainen nousee välittömästi takajaloilleen, ja antaa raivon purkaantua. Siitä ei kukaan nouse takajaloilleen, että alkoholistit aiheuttavat myös häiriöitä. Siis pultsarit saavat istua puistossa ja tehdä mitä huvittaa. Heidän käytöksensä ei ketään häiritse. Mutta kyllä kannabis nostaa tunteet pintaan. 

Mutta kuten tiedämme, niin kaikki eivät pidä ajatuksesta, missä joku meille niin pyhä asia muutetaan tai että tunnetusti vahingollisesta asiasta löytyy muutakin kuin pelkkää haittaa. Ja jos joku sitten näyttää kuvia susista ja niiden pennuista, niin silloin varmaan metsästäjä kertoo oman näkemyksensä asioista omalle perheelleen. Eli omille lapsille sitten varmaan kerrotaan että noista söpöistä pikku karvaturreista kasvaa isoja pahoja susia, jotka raatelevat karjaa sekä vaarantavat lasten koulumatkat. Ja siksi noita susia pitää metsästää. Tai niin metsästäjät tuota omaa toimintaansa perustelevat. 

Kaikki eivät tykkää siitä, että suurpetoja tutkitaan, tai kaikki eivät tykkää siitä, että turpeen ympäristövaikutuksista keskustellaan, eli vaikka polttoaine on periaatteessa uusiutuvaa tai ekologista, niin silti se ei välttämättä olekaan sitten muuten niin ympäristöystävällistä kuin halutaan uskoa. Tai kaikki eivät tykkää siitä, että joku tutkii sellaisia asioita, kuin esimerkiksi suomalaisten yhteyttä natseihin ennen sotia. 

Tai että joku viettää aikansa tutkimalla taloustieteitä sekä muitakin vastaavia asioita. Tai siitäkään kaikki eivät tykkää, että joku uskaltaa sanoa, että joku sattuu tutkimaan esimerkiksi uusia rakettimoottoreita tai kehoon asennettavia sulavia mikrosiru-implantteja. 

Ja noita asioista mistä joku ei satu tykkäämään on erittäin paljon. Se miten sitten tutkijaa kohdellaan riippuu vähän siitä, mikä asenne kenelläkin sattuu olemaan mihinkin asiaan, ja jos sitten ei tutkijoiden tapa käsitellä asioita satu miellyttämään, niin silloin astuu voimaan niin sanottu "cancel"-kulttuuri, missä tutkivaksi journalismiksi kutsuttu ilmiö alkaa ilmaantua tutkijan elämään. Ja yksi tapa tehdä tutkijoiden elämä vaikeaksi on tietenkin julkisesti kertoa siitä, että "jos tutkija on hiljaa sekä menee töihin esimerkiksi siivoojaksi, niin hänet jätetään rauhaan". 

Silloin käydään tarkasti läpi kaikki mitä tutkija on sattunut sanomaan tai kirjoittamaan, sekä hänen rikollista taustaansa korostetaan kaikin tavoin.  Tuolloin saatetaan kuitenkin unohtaa se, että mitä nuo rikokset sitten oikeasti ovat. Samoin kaiken maailman psykiatrisia asiakirjoja saa ilmeisesti levitellä miten huvittaa, kunhan vain saadaan aikaan mahtipontisen näköisiä julkaisuja, joissa sitten kerrotaan siitä, miten kovia sellainen kokee joka ei ole osannut paikallista hirviporukkaa, MC-kerhoa tai uskonnollista yhteisöä sekä ompeluseuraa miellyttää. 

Eli tietenkin ylinopeus on rikos sekä monia muitakin asioita on varmaan tullut tehtyä, mutta kuitenkaan rikoksia ei sinällään tarvitse koskaan luetteloida. Riittää että joku nyt sattuu tietämään jonkun vanhan näpistyksen, niin silloin tietenkin on teko tuomittava laajalla rintamalla. Samalla kuitenkin esimerkiksi "Tapaus Aarnion" kaltaisten juttujen kohdalla tuota syytettyä kaikin tavoin ymmärretään sekä lehtijutut päätetään sanoihin "oikeuden päätös ei ole lain mukainen", ja tuota miestä ymmärretään kaikin tavoin, kertoo siitä mikä asenne ihmisillä on rikokseen. 

No, ehkä se että eräältä lautamieheltä on löytynyt mittava talousrikostausta, Ja ehkä Aarnion asianajaja tai joku hänen lähipiiristään sitten on olettanut että tuo asia johtaa Aarnion vapauttamiseen. No tämä asia varmaan on käyty läpi monissa julkaisuissa, joten en usko tämän asian sitten tässä miksikään muuttuvan. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...