Siirry pääsisältöön

Tarvitseeko tekoäly kansainvälisiä sääntöjä?


Esimerkkinä biohybridi-tekoälystä on koira, joka tottelee tekoälyn antamia käskyjä. 

 

Tekoäly ei ole mikään tietty tietokoneohjelma tai oppiva järjestelmä. Se voi tietenkin oppia ja esimerkiksi meidän kännykkämme tallentaa fraaseja, joita kirjoitamme usein. Mutta oikeasti tekoäly on kaikkien interaktiivisten sekä automaattisten tietokonetta hyödyntävien järjestelmien yhteisnimitys. 

Eli tekoäly voi olla esimerkiksi ohjelmisto, joka ohjaa kerrostalon patterin termostaattia. Jos lämpö on liian korkea, niin silloin tietokone kääntää patterien kiertoveden säätöventtiiliä pienemmälle. Samoin tuollainen järjestelmä voi ottaa huomioon ajat, jolloin isäntäväki on talossa kotona. 

Kun isäntäväki on poissa, niin esimerkiksi ilmastointi voidaan kääntää pois vähäksi aikaa sekä lämpötilaa alentaa. Järjestelmä voi pitää kirjaa siitä, milloin omistaja tai asukas käyttää asuntoa, ja säädellä sitä mukaa lämpötilaa sekä ilmastointia. Se voi esimerkiksi tuolloin automaattisesti ennakoida sen, milloin talossa pitää nostaa lämpöä sekä aktivoida ilmastoinnin. Tekoälyyn perustuvalla laitteistolla voi olla pääsy myös työpaikan kalenteriin, jotta se voi täyttää omistajansa tarpeet mahdollisimman hyvin. 

Tekoäly voi muuten myös käskeä asunnossa olevaa koiraa tuomaan esimerkiksi tohvelit tiettyyn paikkaan, sekä lehden nojatuoliin jos koiralle vain on nuo asiat opetettu. Tuolloin tekoäly voi käyttää esimerkiksi talossa olevaa hologrammi laitteistoa sekä kaiuttimia koiran komentamiseen. Tämä asia voidaan toteuttaa täysin ilman mitään mikropiiri-implantteja. 

Se mikä tekisi tuosta koirasta vaarallisen on sen koulutus. Koira voidaan opettaa hyökkäämään tunkeilijan kimppuun. Ja joidenkin väitteiden mukaan esimerkiksi varashälyttimiin on joskus liitetty sellainen nauha, jolla suojelukoulutettua koiraa komennetaan hyökkäämään tunkeilijoiden kimppuun. 

Tässä kohtaa tekstiä voidaan sanoa, että tekoäly ei yksin ole vaarallinen. Siihen liitetty koulutettu eläin on se, mikä tekee siitä vaarallisen. Tekoäly vain muuttaa kaikki asiat toisenlaisiksi. Se voi seurata koiraa eri huoneissa, sekä antaa sille käskyjä, miten toimia missäkin tilanteessa. Tuolloin tekoälyn pitää vain tietää koiran paikka asunnossa sekä sitten verrata sitä tunkeutujan sijaintiin. Koiran paikannuksessa tekoäly voi hyödyntää sen omaa mikrosirua ja varkaan sijainti tietenkin ilmenee siten, että tuolla henkilöllä ei ole mitään, minkä tekoäly voi tunnistaa. 

Eli tuolloin tekoäly hyödyntää liikkeen tunnistimia. Sekä peilaa niiden avulla myös mikrosirua Tietenkin laitteisto voi käyttää kameroita sekä tunnistaa tunkeilija kameran avulla. Tuolloin laitteisto tunnistaa talonväen kameran kuvasta, ja sen avulla tekoäly voi sitten päättää tarvitaanko voimakeinoja. Tietenkin tekoäly voi tunnistaa esimerkiksi turva-eleen. Eli jos talon omistaja piirtää ilmaan tietyn kuvion, niin se merkitsee että hän on vaarassa.

 

Tuolloin koira on se, mikä vaarantaa ihmisen hengen. Se on tekoälyn käyttöön asetettu biologinen väline. Ja tuollainen järjestelmä on niin sanottu biohybridi. Biologinen olento, jota ohjaa tekoäly. 

 

Tekoälyyn liitetty laite muuttaa sen vaaralliseksi, ja se mikä tekee tekoälyä koskevasta lainsäädännöstä ongelmallisen on se, että tekoälyn kehittämiseen tarvittavat ohjelmointikielet ovat julkisia, sekä täysin avoimesti kaikkien hyödynnettävissä olevia välineitä. 

Siis laki voi olla hyväksi, jos sillä saavutetaan etua sekä turvataan ihmisten oikeuksia. Mutta jos laki sitten aiheuttaa sen, että me eurooppalaiset jäämme kehityksessä muun maailman jalkoihin, niin silloin ei lailla ole mitään positiivisia vaikutuksia. Tekoälyn ongelma on siinä, että se on pelkästään jollain ohjelmointikielellä kirjoitettu dokumentti, jonka voi helposti kuljettaa rajan yli. 

Eli laki ei ole järkevä, jos sitä ei kukaan viitsi tai halua noudattaa. Jos ajatellaan että tekoälyyn perustuvia toiminnanohjausjärjestelmiä tai niiden ohjauskoodeja viedään rajan yli luvatta, niin silloin tuo asia voidaan tehdä esimerkiksi muuttamalla ohjelmistokoodin sisältävä dokumentti PDF-muotoon, ja jos tuon koodin varastaneen henkilön asiakas on valtio kuten Venäjä, Kiina tai Pohjois-Korea, niin noissa maissa ei ole puutetta henkilöistä, jotka ovat halukkaita puhtaaksikirjoittamaan noita dokumentteja, eli ajamaan tuon PDFn sisältämän koodin tietokoneelle. Kun tekoälyä kehitetään, niin silloin tietenkin tarkoitus on hyvä. 

Halutaan esimerkiksi taloja, jotka säätelevät energian käyttöä automaattisesti. Tai halutaan järjestelmiä joiden avulla voidaan korjata vaikkapa lentäjien tekemiä virheitä tai joka ilmoittaa jos sähkö-scootin vuokraaja ajaa sillä luvatta. Tai tekoäly voi esimerkiksi ajaa sähköscootin takaisin sinne mistä se on lainattu tai vuokrattu.  Mutta samalla unohdetaan että nuo samat järjestelmät voivat tehdä väärissä käsissä hyvin ikävää jälkeä. Tekoäly on tullut jäädäkseen, ja sen takia tuon asian kanssa vain pitää osata elää. 

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/tekoaly/tarvitseeko-tekoaly-kansainvalisia-saantoja-nama-kolme-asiaa-eun-ehdotuksesta-tekoalyn-saantelemiseksi-tulisi-tietaa)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...