Esimerkkinä biohybridi-tekoälystä on koira, joka tottelee tekoälyn antamia käskyjä.
Tekoäly ei ole mikään tietty tietokoneohjelma tai oppiva järjestelmä. Se voi tietenkin oppia ja esimerkiksi meidän kännykkämme tallentaa fraaseja, joita kirjoitamme usein. Mutta oikeasti tekoäly on kaikkien interaktiivisten sekä automaattisten tietokonetta hyödyntävien järjestelmien yhteisnimitys.
Eli tekoäly voi olla esimerkiksi ohjelmisto, joka ohjaa kerrostalon patterin termostaattia. Jos lämpö on liian korkea, niin silloin tietokone kääntää patterien kiertoveden säätöventtiiliä pienemmälle. Samoin tuollainen järjestelmä voi ottaa huomioon ajat, jolloin isäntäväki on talossa kotona.
Kun isäntäväki on poissa, niin esimerkiksi ilmastointi voidaan kääntää pois vähäksi aikaa sekä lämpötilaa alentaa. Järjestelmä voi pitää kirjaa siitä, milloin omistaja tai asukas käyttää asuntoa, ja säädellä sitä mukaa lämpötilaa sekä ilmastointia. Se voi esimerkiksi tuolloin automaattisesti ennakoida sen, milloin talossa pitää nostaa lämpöä sekä aktivoida ilmastoinnin. Tekoälyyn perustuvalla laitteistolla voi olla pääsy myös työpaikan kalenteriin, jotta se voi täyttää omistajansa tarpeet mahdollisimman hyvin.
Tekoäly voi muuten myös käskeä asunnossa olevaa koiraa tuomaan esimerkiksi tohvelit tiettyyn paikkaan, sekä lehden nojatuoliin jos koiralle vain on nuo asiat opetettu. Tuolloin tekoäly voi käyttää esimerkiksi talossa olevaa hologrammi laitteistoa sekä kaiuttimia koiran komentamiseen. Tämä asia voidaan toteuttaa täysin ilman mitään mikropiiri-implantteja.
Se mikä tekisi tuosta koirasta vaarallisen on sen koulutus. Koira voidaan opettaa hyökkäämään tunkeilijan kimppuun. Ja joidenkin väitteiden mukaan esimerkiksi varashälyttimiin on joskus liitetty sellainen nauha, jolla suojelukoulutettua koiraa komennetaan hyökkäämään tunkeilijoiden kimppuun.
Tässä kohtaa tekstiä voidaan sanoa, että tekoäly ei yksin ole vaarallinen. Siihen liitetty koulutettu eläin on se, mikä tekee siitä vaarallisen. Tekoäly vain muuttaa kaikki asiat toisenlaisiksi. Se voi seurata koiraa eri huoneissa, sekä antaa sille käskyjä, miten toimia missäkin tilanteessa. Tuolloin tekoälyn pitää vain tietää koiran paikka asunnossa sekä sitten verrata sitä tunkeutujan sijaintiin. Koiran paikannuksessa tekoäly voi hyödyntää sen omaa mikrosirua ja varkaan sijainti tietenkin ilmenee siten, että tuolla henkilöllä ei ole mitään, minkä tekoäly voi tunnistaa.
Eli tuolloin tekoäly hyödyntää liikkeen tunnistimia. Sekä peilaa niiden avulla myös mikrosirua Tietenkin laitteisto voi käyttää kameroita sekä tunnistaa tunkeilija kameran avulla. Tuolloin laitteisto tunnistaa talonväen kameran kuvasta, ja sen avulla tekoäly voi sitten päättää tarvitaanko voimakeinoja. Tietenkin tekoäly voi tunnistaa esimerkiksi turva-eleen. Eli jos talon omistaja piirtää ilmaan tietyn kuvion, niin se merkitsee että hän on vaarassa.
Tuolloin koira on se, mikä vaarantaa ihmisen hengen. Se on tekoälyn käyttöön asetettu biologinen väline. Ja tuollainen järjestelmä on niin sanottu biohybridi. Biologinen olento, jota ohjaa tekoäly.
Tekoälyyn liitetty laite muuttaa sen vaaralliseksi, ja se mikä tekee tekoälyä koskevasta lainsäädännöstä ongelmallisen on se, että tekoälyn kehittämiseen tarvittavat ohjelmointikielet ovat julkisia, sekä täysin avoimesti kaikkien hyödynnettävissä olevia välineitä.
Siis laki voi olla hyväksi, jos sillä saavutetaan etua sekä turvataan ihmisten oikeuksia. Mutta jos laki sitten aiheuttaa sen, että me eurooppalaiset jäämme kehityksessä muun maailman jalkoihin, niin silloin ei lailla ole mitään positiivisia vaikutuksia. Tekoälyn ongelma on siinä, että se on pelkästään jollain ohjelmointikielellä kirjoitettu dokumentti, jonka voi helposti kuljettaa rajan yli.
Eli laki ei ole järkevä, jos sitä ei kukaan viitsi tai halua noudattaa. Jos ajatellaan että tekoälyyn perustuvia toiminnanohjausjärjestelmiä tai niiden ohjauskoodeja viedään rajan yli luvatta, niin silloin tuo asia voidaan tehdä esimerkiksi muuttamalla ohjelmistokoodin sisältävä dokumentti PDF-muotoon, ja jos tuon koodin varastaneen henkilön asiakas on valtio kuten Venäjä, Kiina tai Pohjois-Korea, niin noissa maissa ei ole puutetta henkilöistä, jotka ovat halukkaita puhtaaksikirjoittamaan noita dokumentteja, eli ajamaan tuon PDFn sisältämän koodin tietokoneelle. Kun tekoälyä kehitetään, niin silloin tietenkin tarkoitus on hyvä.
Halutaan esimerkiksi taloja, jotka säätelevät energian käyttöä automaattisesti. Tai halutaan järjestelmiä joiden avulla voidaan korjata vaikkapa lentäjien tekemiä virheitä tai joka ilmoittaa jos sähkö-scootin vuokraaja ajaa sillä luvatta. Tai tekoäly voi esimerkiksi ajaa sähköscootin takaisin sinne mistä se on lainattu tai vuokrattu. Mutta samalla unohdetaan että nuo samat järjestelmät voivat tehdä väärissä käsissä hyvin ikävää jälkeä. Tekoäly on tullut jäädäkseen, ja sen takia tuon asian kanssa vain pitää osata elää.
Kommentit
Lähetä kommentti