Siirry pääsisältöön

Organisaation vastuullisuus yhteiskunnan näkökulmasta



Kun yhtiö valmistaa tuotteita, niin sen pitää huolehtia tuotteiden turvallisuudesta. Tuotteet eivät saa olla vaarallisia, jos niitä myydään ihmisille joilla ei ole tarpeellista koulutusta. Mutta tuotteiden turvallisuuteen liittyy esimerkiksi se, että aseita sekä tiettyjä lääkeaineita ei saa myydä esimerkiksi maihin, joita kohtaan on asetettu esimerkiksi aseita sekä tekniikkaa koskevia rajoituksia. 

Esimerkiksi tiettyjä toiminnanohjausjärjestelmiä ei saa toimittaa maihin, joihin on kohdistettu pakotteita. Samalla on tajuttava se, että sama ohjelmisto mikä laskee esimerkiksi nosturin puomin asentoa laskee samalla tavalla myös tykin putken asentoa. Tietenkin yhtiön pitää huolehtia että sen tuotteita ei käytetä kansallisen edun vastaisesti.

Tämän päivän kuumin liike-idea liittyy varmasti ainakin osittain kvanttitietokoneen kehitykseen. Eli mitä jos yksityinen yhtiö rakentaa kvanttitietokoneen sekä vuokraa sen laskenta-aikaa muille yrityksille? Jos esimerkiksi vihamielisen valtion tiedustelupalvelu perustaa peite-yhtiön tuohon maahan, missä kvanttitietokone sijaitsee niin se voi vuokrata laskenta-aikaa tuolta koneelta. 

Tuolloin ei rajalla oleva palomuuri estä tätä toimintaa. Ja tuon peite-yhtiön työntekijät voivat ladata tarvittavan datan esimerkiksi USB-tikulle. Sitten käyttää tuota kvanttitietokonetta vaikka Helsingissä olevasta toimistosta. 

Tai sitten kyseisiä tietokoneita voidaan käyttää etäkäytön avulla esimerkiksi Pietarin telakalta käsin. Tuolloin agentti vie koneen toimistoonsa, ja sitten insinööri tai fyysikko sitten vain hoitaa tuon kaavan sekä muun tiedon ajamisen järjestelmään etänä. Tuolloin henkilö joka työskentelee esimerkiksi salaisten asioiden kanssa ei joudu poistumaan maasta, ja hän pysyy kauniisti turvallisuuspalvelun valvonnassa. 

Tuon takia jos tuollaisen kvanttitietokoneen omistaja haluaa vuokrata laskenta-aikaa kyseiseltä koneelta, niin hänen pitää valvoa sitä, mitä koneella sitten oikeasti lasketaan. Tai muuten käy niin, että esimerkiksi Venäjä tai Kiina ryhtyvät laskemaan omien stealth-lentokoneiden muotoja tai murtamaan koodeja tuollaisen kvanttitietokoneen avulla. 

Tällä tarkoitan tietojenkäsittelyn näkökulmasta kvanttitietokoneiden nopeaan kehittymiseen liittyvää mahdollisuutta kaupallistaa kvanttitietokonetta. Jopa alkeellinen kvanttitietokone on tehokkaampi kuin tehokkain perinteinen binaari laskentaan perustuva tietokone. Ja se tarkoittaa että myös kvanttitietokoneella, jonka laskenta-aikaa voidaan vuokrata saadaan aikaan paljon hyvää, mutta samalla myös paljon ongelmia.

 Nuo ongelmat ovat sellaisia, että jos joku vihamielinen taho vuokraa tuollaisen kvanttitietokoneen laskenta-aikaa, niin silloin tuota kvanttitietokonetta voidaan käyttää esimerkiksi purkamaan kaikki mahdolliset koodit, joita on tehty perinteisellä binaari tietokoneella. Tai sitten tuota tietokonetta voidaan käyttää myös esimerkiksi stealth lentokoneiden suunnittelussa eli esimerkiksi kvanttitietokoneella voidaan laskea niiden pintojen muotoja hyödyntäen Poicarén yhtälöä. 

Tuolloin kvanttitietokoneella voidaan simuloida esimerkiksi radioaaltojen käyttäytymistä erilaisilta pinnoilta. Eli tekoäly ikään kuin liu'uttaa pintoja erilaisiin muotoihin, joihin suunnataan virtuaalisia radioaaltoja. Kvanttitietokoneen etu on siinä, että se kykenee laskemaan erilaisia hyvin pieniä poikkeamia erittäin suurissa pinnoissa, ja sen takia tulevaisuuden rakenteet ovat täydellisempiä kuin koskaan ennen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara