Siirry pääsisältöön

Itsensä johtaminen sekä sen työkalut.



Elämä sekä myös työelämä on kuin tie: emme tiedä koskaan mitä mutkan takaa tulee eteemme. Me näemme elämästä vain sen oman osamme itse. Eli kukaan muu kuin me itse emme voi elää toisen elämää. Ja aivan kuten tiellä, niin elämässä meidän pitää asennoitua niin, että jos jäämme istumaan sekä lepäämään, niin emme koskaan pääse perille. Jos odotamme liian kauan, niin sitten meistä tulee liian vanhoja, emmekä sitten ehdi nähdä tien päätettä. 


Kuka on vastuussa siitä, mitä ihminen tekee? Vastuussa siitä mitä ihminen tekee on ihminen itse. Siis ihminen itse vastaa teoistaan yksilönä, yhteisönä sekä lajina. (En muista kuka näin on sanonut, mutta laitan sen tähän kohtaan). 


Wilhelm Wundt (1832-1920)

1)Itseään pitää kyetä johtamaan sekä työssä että vapaa-aikana

Kaiken johtamisen alku on itsensä johtaminen. Iisensä johtamisen kautta ihminen oppii sen, mitä hän voi muilta vaatia. Itsensä johtamista voidaan ajatella eräänlaisena tieteellisen psykologian isän Wilhelm Wundtin (1832-1920) kehittämän itsensä havainnointiin perustuvan menetelmän jatkeena. Tuolloin 1800-luvulla oli ongelmana tietenkin se, että ei ollut käytössä laitteita joiden avulla voitiin hermoston toimintaa tarkkailla. 

Joten Wilhelm Wundt kehitti aikoinaan 1800-luvulla psykologiaa siten, että hän istui tuolissaan sekä havainnoi omia tuntemuksiaan. Noiden tuntemusten kautta Wundt oppi arvioimaan myös muiden ihmisten reaktioita, kun he kohtasivat samoja ärsykkeitä kuin Wilhelm Wundt, jota myös psykologian isäksi kutsutaan. Eli jos Wudntille huudettiin päin naamaa, niin hän tajusi, että huuot vaikutti samalla tavalla kaikkiin muihinkin ihmisiin. 

Tuota Wundtin mallia voidaan hyödyntää myös esimerkiksi johtamisen itse-opiskelussa. Eli jos henkilö itse reagoi jollain tavoin johonkin tilanteeseen, niin myös muut reagoivat samalla tavalla vastaaviin ärsykkeisiin sekä tilanteisiin. Ja tuon avulla ihminen voi sitten kehittää niitä taitoja, joita muiden johtaminen edellyttää. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wundt


Yksi asia mitä ihminen unohtaa kun hän ajattelee itsensä johtamista on se, että itsensä johtaminen ei saa rajoittua pelkästään työpaikkaan. Ihminen on aivan sama henkilö oli hän työ- tai vapaa-ajalla. Jos ajatellaan että ihmisen huonot elämäntavat voivat aiheuttaa esimerkiksi peruskunnon rappeutumisen liian aikaisin, niin se että ihminen ymmärtää harrastaa tarpeeksi paljon liikuntaa tarkoittaa sitä, että lenkille pitää myös uskaltaa lähteä. Siis pelkkä teoreettinen lenkkeily omassa mielessä ei kohota yleiskuntoa. 

Ja huono yleiskunto on asia, mikä varmaan ainakin edesauttaa 2-tyypin diabeteksen, sydäninfarktin, keuhkosyövän  uniapnean sekä monien muiden työkykyä rajoittavan tekijän muodostumisessa. Jos joka yö ihminen herää siihen, että hänen henkitorveen valuu oksennusta, niin se ei ainakaan edistä kykyä suoriutua tarkkuutta vaativasta työstä. Aamulla nuo yön kauhunhetket heijastuvat väsymyksenä koko päivään. 

Kun ihminen johtaa itseään, niin hänen pitää tehdä sitä myös vapaa-aikanaan. Erityisesti illalla pitää muistaa tarkkailla mitä syö. Eli jos joku ruoka-aine aiheuttaa syyhyä, niin sitä pitää välttää, koska se vie yöunet. Samoin myös vapaa-ajalla pitää muistaa se, että koko vapaa-aika ei saa olla tehotreeniä. Vaan myös esimerkiksi omaa ammattitaitoa koskevia kotisivuja pitää muistaa seurata. Näin ihminen osaa myös etsiytyä päivittämään omaa ammattitaitoaan, mikäli käy niin että hän kokee sen tarpeelliseksi. Jos oma ammattitaito on vanhentunutta, niin silloin hänet hyvin nopeasti erotetaan. 


2)Kaikkein tärkein väline itsensä johtamisessa on varmistetun sekä oikeaksi todetun tiedon hankkiminen. 


Ihmisen pitää oppia hankkimaan tietoa siitä, mikä on hänelle oikeasti hyväksi. Tiedon haku vapaista tietolähteistä on aina aluksi hieman hankalaa, koska tiedon lähdettä pitää arvioida objektiivisesti. Siis tuolloin arvioidaan sekä kirjoituksen tuoreutta. Pitääkö se sisällään uusinta sekä varmistettua tietoa? 

Onko siinä ehkä lähdeluettelo, joka pitää sisällään luotettavia toimijoita, joita ovat ehkä viranomaiset tai arvostetut tutkimuslaitokset. Jos kyse on lääkehoidon aloittamisesta, niin aina kannattaa miettiä mitkä asiat saattavat vaikuttaa esimerkiksi 2-tyypin diabeteksen kehittymiseen. 

Samoin internetistä voi hakea tietoa siitä, että mikä on esimerkiksi asia, mikä aiheuttaa unettomuutta. Jos itse huomaa että voi välttää asioita, jotka aiheuttavat vatsan sisällön valumisen henkitorveen, niin ehkä sen kautta voidaan kehittää omaa nukkumista positiiviseen suuntaan. Netistä löytyy tietoja esimerkiksi siitä, kuinka paljon ihmisen pitää liikkua tai nukkua päivässä. Unihäiriö lienee suurin yksittäinen asia, mikä alentaa tyyötehoa. Jos syyksi siihen ei löydy meluavaa naapuria, niin silloin asia voidaan selvittää. 


2.1)Syy esim. unihäiriöön voidaan selvittää lääkärissä. Mutta lääkäri saattaa kyllä kysyä esimerkiksi siitä mitä ja miten paljon henkilö syö ennen kuin hän menee nukkumaan. 


Tärkein itsensä johtamisen menetelmistä herätyskellon lisäksi ovat tiedonhaun taidot. Eli kannattaa etsiä itse tietoa siitä, mikä on esimerkiksi sopiva unen määrä vuorokaudessa. Samoin kannattaa miettiä sitä, että mitä kannattaa syödä illalla, jotta yöllä sitten myös tulee nukuttua. Jos ihminen ei saa nukuttua, niin hän ei varmasti ole parhaimmillaan aamulla. Kun esimerkiksi univaikeuksia kartoitetaan, niin voidaan kysyä että mitä tein ennen kuin menin nukkumaan?

Jos vaikka olen syönyt kebabin ennen nukkumaan menoa parin oluen jälkeen ennen kuin menen nukkumaan, niin johtuuko univaikeus siitä että olen tehnyt jotain väärin, tai ehkä lääkäri tuon asian sitten kertoo ilman mitään paniikkia. Eli hän varmaan kyselee esimerkiksi elämäntavoista tai siitä, mitä kaikkea syön päivän aikana. Jos olen huomattavan ylipainoinen ja juon paljon olutta sekä syön käristettyä ruokaa pitkin päivää, niin se saattaa kyllä aiheuttaa myös univaikeuksia. 


3) Tunnista ne heikkoudet jotka saattavat vaarantaa oman työuran. Eli kuten tiedämme vain me itse voimme päivittää omaa osaamistamme. Ja vain me itse voimme ryhtyä harrastamaan liikuntaa. Kukaan muu ei noita asioita voi tehdä meidän puolestamme. 


Yksi tärkeimmistä asioista minkä ihminen saattaa tajuta on se, että hänen pitää tiedostaa omat kehittymistarpeensa. Ihminen ei ole koskaan täysin valmis, ja nykyaikaisessa työelämässä tärkeintä on se, että ihminen oli hän johtaja tai alainen hallitsee alan uusimmat metodit sekä standardit. Jos työ tehdään vastoin standardeja, niin silloin saattaa käydä niin, että ihminen aiheuttaa todella laaja-alaista vahinkoa esimerkiksi ympäristölleen. 

Mikäli henkilön ammattitaito on vanhentunutta, niin hänet hyvin nopeasti saatetaan erottaa. Vanhentuneet menetelmät sekä työtavat ovat nykyisessä tehokkuus-lähtöisessä työelämässä asioita, jotka ovat vain pullonkauloja. 

Ja jos johtaja tai työläinen eivät osaa uusia työvälineitä käyttää, niin mitä heillä sitten tehdään? Tuon takia kannattaa omaa ammattitaitoa päivittää, jotta ei tule yllätyksiä uusien välineiden sekä standardien kanssa. Standardit voivat koskea itseään työtä, työn kohdetta tai esimerkiksi jätehuoltoa. jos standardeja ei viitsitä tai osata noudattaa, niin siitä seuraa hyvin suuria korvauksia maksettavaksi. 

Ja tuolloin saattaa korvausvaatimukset nousta hyvin korkeiksi. Tarve siihen että ihminen osaa itse arvioida omaa kehittymis tarvettaan sekä uudelleenkoulutuksen, koulutuksen päivittämisen sekä myös esimerkiksi oman fyysisen sekä henkisen hyvinvoinnin kannalta korostuu sitä mukaan, mitä korkeampi asema henkilöllä on yhteisössä. 


4)Terveys on työelämän A ja O


Johtajan paikkaa haluaa moni, ja sitä kautta voidaan ajatella, että johtajalla ei ehkä ole yhteisössä sellaista luotettavaa kaveria, joka huomauttaa häntä liiasta alkoholin käytöstä tai muuten huonosta terveydestä. Samoin huonosti käyttäytyvä johtaja saa kovin vähän neuvoja esimerkiksi elämäntapojen suhteen. Ja kaikkihan me tiedämme sen, että jos johtaja koheltaa kunnolla esimerkiksi juovuksissa yhtiön hallintoneuvoston edessä, niin se saa aikaan vain vahingoniloa. Nimittäin kun johtaja saa potkut, niin yhtiössä avautuu paikka uudelle johtajalle. 

Tuolloin johtajan paikkaa hakevien henkilöiden joukosta huomioidaan ne, jotka jo tuntevat yhtiön tavat, ja joiden kanssa yhtiö on ennenkin tehnyt yhteistyötä. Tällöin rekrytoija voi olla varma siitä, että henkilön ammattitaito riittää muiden töiden valvomiseen sekä osaston johtamiseen. Joten kukapa muu tuntee yhtiön käytännöt paremmin kuin yhtiön palveluksesta lähteneen johtajan alaiset, jotka jo ennestään ovat tuttuja yhtiössä osaamisestaan sekä hyvistä työsuorituksistaan? 


5)Jos ihminen jää huonojen elämäntapojen takia pois töistä, niin silloin on vaarana se, että hänet ympäröi sellainen joukko, jolla on kaikilla samanlaisia ongelmia. Tuolloin ei ihminen kykene omin avuin enää nousemaan ylös. 


Toisaalta ihmisen pitää itse tiedostaa se, milloin on elämäntapojen kanssa korjaamista. Jos ihminen huonojen elämäntapojen takia saa esimerkiksi sydäninfarktin tai sitten ajaa humalassa itsensä tai jonkun muun hengiltä, niin silloin edessä saattaa olla todellinen koko yhteisöä koskeva tragedia. 

Itsensä johtamisen avainasia on se, että ihminen tiedostaa olevansa psykofyysinen kokonaisuus. Eli jos ihmisen fyysinen tai psyykkinen terveys on huono, niin hänen pitää sitten lähteä kehittämään itselleen parempaa terveyttä. Ja tietenkin esimerkiksi sydämen rytmihäiriöt sekä liiallinen tupakointi ja alkoholin käyttö varmaan aiheuttavat myös muuta kuin fyysistä pahoinvointia. 

Jos ihminen voi pahoin, niin hän ei sitten varmaan kykene myöskään tekemään täysipäiväistä työtä. Eli ylipaino sekä muut huonot elämäntavat aiheuttavat myös unettomuutta ja muita ongelmia. Ja jos ihmiselle jatkuvasti huomautellaan esimerkiksi epäsiististä ulkonäöstä, niin se lisää psyykkistä stressiä.

Liiallinen psyykkinen sekä fyysinen kuormittavuus tietenkin aiheuttaa työkyvyttömyyttä. Mutta toisaalta jos ihminen jää työelämän ulkopuolelle huonojen elämäntapojen takia, niin se lisää riittämättömyyden tunnetta sekä turhautumista. Se voi viedä ihmisen sellaiseen kierteeseen, että hänen koko elämänsä menee piloille. 

Mikäli ihminen jää päihteiden käytön takia pois töistä, niin silloin hän saattaa kohdata tilanteen mitä kutsutaan sosiaalisen multiposition nimellä. Koska ihminen hakeutuu sellaiseen seuraan, mikä häntä itseään miellyttää, niin lopulta hänen ympärillään on pelkkiä alkoholisteja. Ja se sitten on kaikkein tuhoisin vaihtoehto. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara