Siirry pääsisältöön

Korkeakouluissakin kiusataan, ja se tapahtuu usein juuri selän takana puhumisen sekä yhteisöstä pois sulkemisen kautta



Eihän aikuinen toisia kiusaa? Vai kiusaako joku aikuinen toista? Ehkä korkeakouluissa ei tapahdu sitä paljon puhuttua aktiivista kiusaamista, mutta sitten voidaan sanoa, että ehkä korkeakouluissa ei aina huomata sitä, että jotain sen opiskelijaa kiusataan passiivisesti. Passiivinen kiusaaminen tarkoittaa sitä, että toiseen suhtaudutaan vähätellen. Tai häntä ei kutsuta mihinkään mukaan eli silloin kyse on siitä, että toinen vain suljetaan pois joukosta eikä hänelle puhuta mitään. 

Yksi miellyttävimmistä versioista on se, että jos tuollainen kiusaamisen uhri haluaa jotain puhua, niin hänelle käännetään suoraan selkä, jotta ei muiden tarvitse tuollaista kiusankappaletta edes kuunnella. Ja auta armias jos joku ei tätä asiaa usko. Se mikä tukee kiusaamista on se, että muut eivät uskalla tai halua puuttua asiaan. Jos joku kysyy esimerkiksi kiusaamisesta tai syrjinnästä, niin silloin saatetaan vastata, että "en ole sellaista huomannut". Tai että "on jokaisen oma asia, että jos ei halua käydä bileissä". Mutta jotenkin vain se kuka on erakko tai muuten epäsopiva tuon suuren sankarin muuten niin edustavaan kaveripiiriin on kaikkien tiedossa. 

Silloin saattaa suuri "Simo Simeoni" suoraan sanottuna suuttua. Ja kuten tiedämme, niin "Simo on pomo ja pomo on Simo". Nimi on otettu Popedan kappaleesta eikä sillä ole yhteyttä kuolleisiin tai eläviin. Se mikä ainakin itseäni tuollaisissa asioissa ihmetyttää on se, miksi esimerkiksi eristäminen alkaa jonkun kohdalla heti ensimmäisenä koulupäivänä? Älkää nyt ymmärtäkö väärin, mutta itse olen joskus miettinyt että onko jossain SAMOK:issa tai vastaavassa järjestössä oikein lista siitä, kenen kanssa ei saa olla? Tai ovatko kaikki muut opiskelijat sitten ennestään toistensa tuttavia, kun joitakin aletaan eristää heti ensimmäisenä päivänä? Joskus mieleen tulee sellainen ilkeä ajatus, että myykö joku vanhempi opiskelija ehkä tehtäviään noille seuraavan sukupolven opiskelijoille? Vai miten tuollainen joukko sitten mahtaa muodostua. 

Toisaalta esimerkiksi kiusaamisen kohteena olevaa henkilöä saatetaan "kehottaa" jättämään opiskelut kesken, ettei sitten se paljon puhuttu tylsyys sitten tartu muihin. Samoin esimerkiksi toiselle saatetaan tehdä mukavia diagnooseja kuten ADHD, ja sitten muistellaan miten paljon muut voisivat saada opettajalta ohjausta, jos ADHD sitten vain itse ymmärtäisi pitää pari välivuotta. Mutta se mikä tekee esimerkiksi joukosta pois sulkemisesta vaikeasti puututtavan asian, on se että kyllä pois suljettu henkilö tietää että hänet on pois joukosta suljettu. 

Mutta miten hänen pitää reagoida tuohon asiaan? Tietenkin jokaisella ihmisellä on oikeus valita oma seuransa, joten mitä tehdään silloin kun toinen vain jätetään pois joukosta? Jos sitten asiasta lähdetään tekemään valitusta, niin silloin saa itse kukin kokea sellaisia asioita, kuin leimautumisen kakaraksi. Eikä siis muutenkaan kiusaamisesta kannata kuulemma puhua, tai sitten ihminen saa kokea sen, mitä tapahtuu jos noita suuria johtajia sitten alkaa kismittää joku vasikointi tai kirjoittelu. 

Saattaa olla niin, että opintojen ensimmäisenä päivänä jonkun ylikriittisen rillipään eteen saapuu joukko vanhempia opiskelijoita, ja sitten vain peukalo kohoaa tuon onnettoman edessä. Silloin kaikki muutkin saavat tietää sen, millaisten tyyppien lähellä ei ole hyvä olla. Se mikä tietenkin pitää yllä kiusaamisen kulttuuria on se, että kiusattu ei ehkä uskalla lähteä kertomaan tällaisesta asiasta. Mutta se että ihmistä kiusataan sellaisessa paikassa, missä vaaditaan jotain kypsyyttä sekä joka valmistaa esimiehiä esimerkiksi työelämään ei varmaan ole asia, josta pitää jotenkin vaieta. 

Jos joku kiusaa aikuisena, niin hän ei silloin ole ensimmäistä kertaa asialla. Tuo tie on alkanut jo kauan sitten jossain ala-asteella, missä henkilö on saanut positiivista palautetta kiusaamisesta. Ja mitä muuten itse ajattelisitte jos joku sairaanhoidon esimies olisi niin sanottu pitkän linjan koulukiusaaja. Syrjiminen on yksi koulukiusaamisen muodoista. Se mikä esimerkiksi juuri aikuisena tapahtuvassa kiusaamisessa on ihmeellistä, on se, että miten kiusaamisen kohde valikoituu ehkä kahden tunnin koulunkäynnin jälkeen? Mieleen tulee tuolloin se, että kuinka pitkään henkilöä on syrjitty? 

Ja milloin oikeastaan syrjiminen on alkanut? Onko se ehkä jatkunut koko henkilön koulunkäynnin ajan? Tai onko häntä ehkä syrjitty jo esikoulussa? Mutta mikä mahtaa olla syy tähän toimintaan? Onko se ehkä siinä että jossain esikoulussa on tapahtunut jotain, mitä on haluttu salata? Ja sitten on noita muita lähdetty lahjomaan, jotta asiat saadaan pidettyä poissa ihmisten tiedosta. Eli onko kyse ollut jostain onnettomuudesta tai vastaavasta, jota on lähdetty peittelemään? Ja sitten kun aikaa on kulunut, niin silloin on tietenkin tähän toimintaan vedetty kaikki maailman ihmiset mukaan. Tai ehkä tämä nyt vain on tällaista vuodatusta. 

https://yle.fi/uutiset/3-12103983

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara