Siirry pääsisältöön

Tänään on kansainvälinen päivä orjuuden poistamisen muistoksi



Orjuuden määritelmä on se, että ihminen ei saa itse päättää työpaikkaansa sekä se että häntä kohdellaan kuin esinettä. Vaikka orjuus on virallisesti poistettu, niin kuitenkin maailmassa on edelleen paljon ihmiskauppaa, mikä tarkoittaa sitä että ihminen myydään korvausta vastaan johonkin yhtiöön tekemään työtä, jota kukaan muu ei halua tehdä.

Nykyaikainen rasismi on peräisin orjuuden ajalta. Eli kuten tiedämme niin orjuutta perusteltiin osittain sillä, että sen kautta sivistettiin pakanoita. Orjuutta on ollut monenlaista, ja vaikka joissakin yhteisöissä ei sisäistä orjuutta tunnettu, ellei kyseessä ollut niin sanottu rangaistus, niin kuitenkin nuo yhteisöt osallistuivat orjien ryöstöön, ja kaukaa tuotuja orjia sai pitää. Orjat olivat yhteisön ulkopuolella, ja heitä pidettiin alempiarvoisina olentoina. 

Syy miksi orjia vietiin kauas on se, että monet orjat olivat itse asiassa oman yhteisönsä myymiä. Tyttöjä sekä nuoria poikia myytiin surutta orjakauppiaille. Ja tietenkin jos sitten tuollaisesta ihmiskaupasta, missä lapsia vaihdettiin aseisiin sekä muihin hyödykkeisiin jäi kiinni, niin se ei ehkä ollut mikään kovin hyvä suositus. Saattoi olla että noiden lasten väitettiin joutuneen petojen ruoaksi. Ja jos heidät vietiin kauas, niin silloin esimerkiksi se, että tytär oli vaihdettu viinapulloon ei paljastunut. Tai orjaksi myynnin saattoi suorittaa myös “naapurin setä”, joka houkutteli nuoria luokseen, ja sitten myi heidän orjakauppiaille. 

Orjuutta on edelleen maailmassa. Usein orja saattaa tehdä periaatteessa aivan hyvän näköistä työtä, ja hänelle maksetaan palkkaa työstään. Mutta sitten palkka saattaa mennä kokonaisuudessaan vuokrien maksuun ja matkoihin. Tai sitten toinen versio orjuudesta on se, että työpaikka annetaan sekä palkka maksetaan jollekin muulle henkilölle, kuin sille joka työn varsinaisesti tekee. Tuollaisen kohtalon saattaa kokea esimerkiksi vajaavaltainen henkilö, joka laitetaan työhön ja hänen palkkansa menee jonkun muun taskuun. Tuolloin uhrille saatetaan väittää että kyseessä on jokin kuntoutus- yms. toiminta. 

Kun ihminen on kauppatavaraa, niin silloin kyseessä on teko, jota ei voida mitenkään puolustella. Mutta samalla unohdetaan että aikoinaan orjuus oli hyväksyttyä, eikä orjien pitämistä mitenkään tuomittu. Orjat olivat luksustuote, mikä kertoi omistajan varallisuudesta, ja tietenkään oikealta orjalta ei koskaan kysytty, haluaako hän tehdä jotain työtä. Keskiajalta 1700-luvulle myös suomalaisia myytiin orjiksi erityisesti etelään. 


Miksi naiset olivat niin haluttuja esimerkiksi Venäjän  orjamarkkinoilla?


Naiset olivat heikompia kuin miehet, ja heitä oli helpompi hallita. Naiset saattoivat sitten synnyttää lapsia tuolla kaukana etelässä. 

Eli Karjalasta sekä muualta Suomesta ryöstettiin naisia sekä lapsia orjiksi kaukaisiin maihin, ja halutuimpia olivat tietenkin sinisilmäiset sekä vaaleahiuksiset nuoret naiset. Nimittäin tämä vaaleahiuksisuus sekä sinisilmäisyys oli “tuotteen alkuperän tae” Syy miksi naiset olivat haluttuja orjia oli se, että heillä voitiin teettää lisää orjia, ja sen takia naisista ja varsinkin nuorista naisista maksettiin hyvin. 

Samoin jos ajatellaan että vaaleahiuksinen nainen on kotoisin kaukaa, niin silloin tietenkin vältettiin myös sisäsiitos, mikä tarkoittaa että noita orjia hankittiin myös tekemään lapsia jollekin eteläisen Venäjän rikkaalle, jos hänen omasta isästään ei ollut oikeasti mitään tietoa. Eli kaukaa haettuja naisia myytiin silloinkin seksiorjiksi tuonne kauas etelään. Naiset olivat tuolloin Suomessa ikään kuin jotenkin välttämätön paha. Heitä tarvittiin, mutta nainen ei saanut näkyä. Ja esimerkiksi tytöstä ei ollut samalla tavalla työhön kuin miehestä. 

Kun orjia lähdettiin viemään kauas pois, niin tietenkin orjilla oli suhde siihen paikkaan missä he olivat syntyneet sekä kasvaneet. Syy miksi orjiksi myytiin erityisesti tyttöjä oli se, että heitä oli helpompi hallita. Jos poika sitten kasvoi aikuiseksi, niin saattoi käydä niin, että hän pakeni sekä ehkä lähti kotiseudulle kostamaan kohtaloaan. Siksi oli “järkevää” viedä etelään nuoria tyttöjä, ja siellä vasta teettää paljon kaivattuja poikia, jotka laitettiin pelloille töihin. 

Joten varsinkin sosiaalisista ongelmista kärsinyt  isä saattoi tietenkin myydä tyttärensä kauas, koska tyttö meni aina toiseen taloon naimisiin. Pojat tai vanhin poika peri talon, ja jos ei poikia ollut niin tila lähti pois suvulta. Eli jos ajatellaan asiaa esimerkiksi rappiolle menneen talon kannalta, niin tytön ruokkiminen oli vähemmän kannattavaa kuin poikien. Pojat voivat tehdä työtä pelloilla, mutta tyttöjen työpanos oli pienempi. 

Ja ongelmien kanssa painiva isä saattoi myydä tytön johonkin kauas, koska hän sai siitä sitten rahaa. Mikäli lapsi jäi lähelle esimerkiksi mäkitupalaiseksi, niin hän saattoi paljastaa asioita, joita kukaan ei halunnut itsestään kertoa. Joten myös esimerkiksi omassa perheessä tapahtuneita asioita saatettiin peitellä myymällä lapsia orjiksi. Ja sitten kotona kerrottiin vain että susi oli lapset vienyt. 


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/suomalaisillakin-synkk%C3%A4-rooli-maailman-orjakaupassa-t%C3%A4ll%C3%A4-paratiisisaarella-tapahtui-kamalia-asioita/ar-AANBXNY?ocid=msedgdhp&pc=U531

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...