Siirry pääsisältöön

Kiristykseen ei koskaan kannata reagoida maksamalla lunnaita



Kuten arvata saattaa, niin Vastaamon kaikkien asiakkaiden potilastiedot löytyvät pimeästä verkosta. Ja se tietenkin tarkoittaa, että kiristykseen ei pitäisi koskaan suhtautua niin, että kiristyksen uhri maksaa lunnaat. Jos joku on jotain nettiin ladannut, niin se on saatettu kopioida sieltä ties kuinka monelle palvelimelle tahansa, joten lunnaiden maksusta tuskin on mitään hyötyä. Tietenkin jokainen meistä itse tietää, että olemmeko käyneet esimerkiksi Vastaamon tiloissa, ja sen takia jokainen voi aina kiistää netissä olevat tiedot, sekä väittää niitä tekaistuksi. Eli tuolloin kiristäjää syytetään valehtelusta päin naamaa.

Eikä tuollaisessa tilanteessa, missä esimerkiksi omia ehkä hyvinkin arkaluonteisia tietoja löytyy netistä kannata ainakaan totta ryhtyä puhumaan. Siis myös todenmukaisia tietoja voidaan väittää virheellisiksi, eikä rikollisten kanssa tarvitse noudattaa mitään etikettiä. Jos ajatellaan että henkilö huomaa omia tietojaan levitettävän jossain kotisivuilla, niin silloin tietojen luonne kannattaa katsoa tarkasti. Koska usein jo se että mitä asioita tiedot käsittävät kertoo siitä arvomaailmasta missä tuo tiedon levittäjä elää. Samoin tietojen sisältö saattaa kertoa suoraan sen ihmisen nimen, joka on tuollaista tietoa levittänyt. 

Suuri osa netin käyttäjistä on jossain elämänsä vaiheessa saanut kiristys kirjeen tai muun vastaavan asian. Jos kiristäjä soittaa puhelimella, niin esimerkiksi hänen käyttämänsä murre tai asenne johonkin asiaan saattaa paljastaa tuon henkilön kotipaikan tai jopa sen kuka on jakanut noita tietoja kiristäjille. Se että tiedot koskisivat toisin kuin Vastaamon tapauksessa vain yhtä henkilöä kertoisi siitä että uhrin sosiaaliturvatunnus on joutunut vääriin käsiin, ja sille on saatettu tehdä mobiilitunnistus kortti. Tuolloin asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus, koska silloin saattaa joutua identiteettivarkauden uhriksi. Ja tuolloin voivat seuraukset olla hyvin ikäviä. 

Mutta myös esimerkiksi asenne uhria kohtaan saattaa kertoa siitä, että joku asia antaa kiristäjälle selkänojaa ja itsevarmuutta. Eli miksi hän kuvittelee että laittomasti hankittu tieto, joka on peräisin esimerkiksi jostain terapiapalveluista olisi sellaista, että sitä voidaan huoleti käyttää uhria vastaan. Jos tieto on laittomasti hankittua, niin sen ei pitäisi ainakaan kovin helposti kelvata todisteeksi oikeudessa. 

Eikä Vastaamon palveluiden käyttö tiemmä ole laitonta, vaikka tietenkin psykoterapiaa koskevien asiakirjojen levittely saattaa olla hyvin kiusallista sekä paljastaa asioita, joita kukaan ei koskaan halua kertoa. Mutta sitten tietenkin voisin sanoa, että noita tietoja voi kyllä aivan hyvin väittää valheeksi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara