Siirry pääsisältöön

Kaksi ikävää asiaa Talibanista

Kuva(): https://yle.fi/uutiset/3-12063752


Otammeko lisää pakolaisia vai emme?


Taliban on järjestö, joka on hyvin kaukana jostain länsimaisesta armeijasta. Eli vaikka Talibanin johtajat sanoisivat jotain, niin alaiset eivät ehkä tottele heitä. Jos ajatellaan että esimerkiksi länsimaille työskennelleet ihmiset jätetään sinne oman onnensa nojaan, niin se varmasti vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi siihen, että tarjoavatko arabit sekä arabiaa osaavat henkilöt palveluksiaan länsimaisille tiedustelu- ja poliisiviranomaisille. 

Afganistan on osoittanut sen, että terrorismin vastaisessa taistelussa ne aseet mitkä on suunniteltu rintamasotilaan käyttöön ovat tehottomia. Pääosassa sissien tai terroristien etsinnässä kaupunkialueella ovat samat keinot, mitä poliisi käyttää. Eli vihollisia pyritään vangitsemaan sekä heitä pyritään kuulustelemaan. Ja tuolloin pitää tietenkin jonkun puhua paikallista kieltä, ja sen takia esimerkiksi afganistanilaisia on värvätty tulkeiksi erikoisjoukoille. 

Siis vaikka kuulustelussa käytetään natrium pentothalin kaltaisia kemikaaleja sekä valheenpaljastinta, niin silloinkin jonkun pitää osata tehdä nuo kysymykset pidätetyille. Samoin jos ajatellaan että terroristien seuraavia liikkeitä halutaan ennakoida, niin noista järjestöistä pitää kyetä värväämään agentteja, jotka kertovat mitä heidän soluissaan on suunniteltu. Jos ihmiset jotka tekivät tuolloin töitä erikoisjoukoille jätetään oman onnensa nojaan, niin silloin se varmasti vaikuttaa myös esimerkiksi haluun lähteä purkamaan vaikkapa poliisien kuuntelu nauhoja. 


Afganistan sekä huumeet, eli vaikka huume tsunamia ei tulisikaan Eurooppaan, niin Talibanin valtaannousulla saattaa olla välillisiä vaikutuksia myös tavalliseen rikollisuuteen. 


Nimittäin afganistanilaisten huumeiden kasvattajien sekä länsimaisen sekä venäjän huumemafian suhde on varmasti asia, mistä molemmat hyötyvät. Taliban voi myydä aseita sekä huumeita mafialle, ja saada vastalahjaksi rahaa, tietokoneita, kännyköitä sekä lääkintä välineitä. Eli Talibanin voitolla saattaa olla muutakin vaikutusta kuin vain heroiinin määrän kasvu. Vaikka heroiinia ei suoraan tulisi Suomen markkinoille, niin se saattaa aiheuttaa välillisiä vaikutuksia kuten väkivallan sekä kerjäläisten määrän kasvua. 

Talibanin ongelma on siinä, että tuo järjestö tai sen radikaalin siiven jäsenet eivät ehkä pidä huumekauppaa, joka kohdistuu länsimaisiin toimijoihin mitenkään tuomittavana. Eli kuinka moni Talibanin jäseneksi itsensä ilmoittava kuuluu samalla myös esimerkiksi Al Qaidaan, joka tunnetaan 9/11 iskuista, eli nuo iskut WTC-torneja vastaan toivat USA n ja sen liittolaiset Afganistaniin. Ja heroiinin kauppa tuo tietenkin rahaa myös Talibanin taskuun, jos se pääsee kontrolloimaan unikkojen kasvatusta. 

Ja jos eteläisen Euroopan heroiini markkinoille tulee lisää aineita sekä aseita, niin se sitten voi nostaa väkivaltatilastoja sekä lisätä köyhyyttä, rikollisuutta sekä muita lieveilmiöitä. Samoin vaikka Suomessa käytetään siististi Subutexia, niin ehkä jossain etelässä käytetään niitä halvempia aineita. 

Vaikka Afganistan on pääasiallinen heroiinin tuottaja saattaa olla, ettei Talibanin valtaannousu tuo mitään muutosta tähän asiaan. Tai sitten voi käydä niin, että heroiinin hinta alkaa laskea. Ja se mikä tekee Talibanista hyvin ikävän asian on sen suhde esimerkiksi Al Qaidaan. Vaikka Taliban ei ehkä itse lähde tuottamaan valtavaa määrää heroiinia, niin se suhtautuu hyvin nuivasti kaikkeen länsimaiseen. 

Ja se tarkoittaa että se ei ehkä edes yritä puuttua heroiini kauppaan, joka suuntautuu Venäjälle. Ennenkään eivät Afganistanin hallitukset ole kovin innokkaasti lähteneet heroiinin kasvatusta estämään, mutta nyt saattaa käydä niin, että Afganistanin uudet vallanpitäjät alkavat esimerkiksi tarjota “hyvään hintaan” turvapaikkoja esimerkiksi joillekin huumemafian pomoille. Joten tilanne tuossa maassa ei ole kovin helposti kenenkään ratkaistavissa. Ja saattaa olla niin, että Taliban alkaa nyt sitten riidellä keskenään siitä, kuka on oikea johtaja, ja tällaiset sisäiset riidat tuovat varmasti surua ja kuolemaa tuohon maailman vaarallisimmaksi kutsuttuun maahan.


()https://yle.fi/uutiset/3-12063752


()https://yle.fi/uutiset/3-12065880



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara