Siirry pääsisältöön

Tunteet ja työelämä



“Muista että olen pomosi, äläkä pidä muita pomoja”. Tuo on kultainen sääntö, mitä noudattamalla selviää pitkälle työelämässä. 

Tunteet eivät kuulu työpaikalle, mutta jos niistä vaietaaan, niin se sitten aiheuttaa patoumia. Meillä jokaisella on oikeus tunteisiin, mutta sitten on eri asia missä ja miten niitä ilmaistaan. Ja kuitenkin patoutuneet tunteet voivat saada aikaan sellaisia noloja tilanteita vaikkapa pikkujouluissa, joissa sitten saattavat patoumat purkautua vähän nolosti. Mutta olisiko ehkä parempi kertoa esimerkiksi avioerosta tai siitä, että pelkää jotain esimerkiksi kotona myös työkavereille. Nimittäin tuolloin voi olla että ymmärrystä esimerkiksi myöhästymisen suhteen voi herua vähän enemmän. 

Jos esimerkiksi joku dementiaa poteva sukulainen tulee viikonlopuksi kotiin asumaan niin tuo asia varmaan stressaa. Mutta sitten kun pohditaan sitä, että vapaa-aika ei kuulu työpaikalle, niin se asia varmaan kuitenkin kannattaa muistaa, että sama ihminen mikä istuu pöydän takana työpaikoilla on myös työajan ulkopuolella se sama “Pipsa” tai “Masa”. 

Eli emme voi missään nimessä erottaa työpaikalla käyvää itseämme siitä, mikä käy esimerkiksi paikallisessa pizzeriassa. Ja jos vapaa-aikana tapahtuu asioita, joista ei sitten haluta keskustella, niin täytyy muistaa että ne asiat tapahtuvat joka kerran ihan sille kokonaiselle itsellemme. 

Jos työajan ulkopuolella kuulemme ikävän kommentin siitä, miten vatsamme on laskeutunut vyön päälle, niin se kommentti kyllä sitten varmaan muistuu myös työpaikalla mieleen. Eikä varmaan ole mukavaa kuunnella sitä, kuinka omaa itseä haukutaan sekä kehutaan että “sille idiootille saa työntää oma työtehtävät milloin haluaa”. Tai myöskään se että kuulee että itseä saa käyttää hyväksi ei ole mitään mukavaa tietää. Vaikka pomo ei ehkä tällaisen syyn takia saa antaa potkuja, niin hän ehkä sitten jää katselemaan alaisen työtä vähän tarkemmin, jos tämä on pitänyt pomon olemusta jotenkin huvittavana. 

Joten kannattaa vähän varoa, mitä rappukäytävässä tai vessoissa kertoilee. Nimittäin noilla ehkä hyvinkin suppeaan levitykseen tarkoitetut asiat päätyvät helposti pomon tietoon. Nimittäin varsinkin työttömyyden noustessa kilpailu työpaikoista kovenee. Ja tuollainen negatiivinen palaute voi päätyä työkaverin korviin esimerkiksi kapakan vessassa. 

Ikävät asiat sitten jäävät mieleen pyörimään. Ja tuollainen toisen haukkuminen ikään kuin julkisesti tuntuu kohteesta pahalta. Me kaikki emme voi olla niin onnellisessa kuplassa, että voimme täysin irrottautua siitä mitä koemme töissä tai vapaalla. Eli jos koemme loukkauksen tai muuten ikävän tilanteen, niin silloin varmaan tuo asia sitten heijastuu myös työelämään, eli jos sitten käy niin, että edessä seisoo tuo loukkaavien kommenttien esittäjä, niin ehkä kukaan ei häneen voi sen jälkeen suhtautua luontevasti. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...