Johtaminen samaistetaan usein konservatismiin sekä muutosvastarintaan. Siis miksi mitään pitää muuttaa, koska kaikki asiat ovat menneet hyvin ennenkin? Joten miksi emme anna asioiden rullata kuten aina ennen, ja mitä varten mitään uutta täytyy omaksua? Kas kun emme muista historiasta yhtään mitään. Kun 1941 Japani hyökkäsi Pearl Harboriin, niin sen suorittama ilmaisku sai aikaan sen, että USAn täytyi kehittää taktiikoitaan siten, että lentotukialusten sekä sukellusveneiden rooli korostui.
Ja seurauksena oli tilanne, missä Japani joutui altavastaajaksi, koska sillä ei ollut tutkaa tai sonaria, joilla sukellusveneet tai lentokoneet voidaan havaita riittävän aikaisin. Japani taas oli unohtanut sen, että samanlainen tilanne, mikä aiheutti USAn taktiikan muutoksen, eli taistelulaivojen puute oli syy Japanin menestykseen esimerkiksi vuoden 1905 sodassa Venäjän imperiumia vastaan Koreassa.
Syy siihen että esimerkiksi Tsushiman salmen taistelussa vain yksi Venäläinen laiva pelastui oli se, että Venäläiset upseerit eivät ennakoineet sitä, että Japani käyttää pieniä torpedojen käyttöön perustuvia torpedoveneitä, vaan lähtivät taktiikassaan siitä, että heidän vastapuolensa käyttäisi samalla tavalla taistelulaivoja kuin he itse. Tietenkin Venäläiset upseerit olivat tietoisia torpedoista, mutta he eivät viitsineet päivittää koulutustaan, ja seurauksena oli se että koko laivasto menetettiin torpedo-osumien takia, joten se paljon puhuttu koulutuksen päivittäminen tietenkin tulee tässä tapauksessa korostetusti esille. Sitä ennen tapahtunut Port Arthurin hyökkäys oli ollut yllätys, ja sitä tappiota ei voitu mitenkään katsoa Venäläisten syyksi. Mutta Tsushiman salmessa oli kysymys taisteluun valmistuneen laivaston tappiosta.
Kun uusia välineitä tai muita menetelmiä otetaan käyttöön, niin silloin se tietenkin vaatii siitä, että koulutus sekä muu perehdytys näihin välineisiin tehdään jossain, ja se tietenkin maksaa aikaa sekä työpanoksen. Aina kun ihminen on kursseilla, niin hän sitten on poissa siitä työstä, mistä yhtiö saa rahaa. Ja kuten tiedämme aika on rahaa. Syy miksi kirjoitin alussa näistä kahdesta tapauksesta eli Pearl Harborista sekä Tsushiman salmesta johtuu siitä, että niissä korostuu se, miten valmistautumattomuus kohdata uusia asioita aiheuttaa tappioita. Eli Pearl Harbor osoitti että kaikkeen pitää olla valmistauduttu. Pearl Harbor sekä Port Arthur ovat oikeastaan hyvin samantapaisia operaatioita.
Vastapuolen satamaan hyökätään aivan yllättäen ja kyseessä on sotarikos tai niin sanottu ruma temppu, ja myös liike-elämässä on käynyt niin, että joku on ryhtynyt tekemään niin sanottuja likaisia temppuja. Tiedetään että Mafia on esimerkiksi uhkaillut joissakin maissa työntekijöitä, tai joku mafiapomo on turvautunut tuhopolttoon tai jopa murhiin säilyttääkseen asemansa markkinoilla. Samoin myös yritysten kalustoa on rikottu, ja autojen kumeja puhkottu koska sen avulla halutaan itselle etua.
Liikemaailmassa voidaan esimerkiksi kilpailijoiden maksamaa lakkoa verrata Pearl Harboriin, ja robotiikan käyttöönottoa Tsushiman salmeen. Robotti työläiset eivät lakkoile, eikä tekoälyä voi huijata esimerkiksi hymyilemällä kauniisti. Tekoäly näkee jos ihminen ei oikeastaan tee mitään, ja WEB-neuvotteluissa myös näkee sen, että puhuuko ihminen koskaan mitään palavereissa.
Tekoäly valvoo myös sitä, että tekeekö ihminen esimerkiksi mitään hänelle kuuluvia tehtäviä, vai kuluuko aika oikeasti iltasanomia lukiessa. Tuolloin tekoäly näyttää montako prosenttia ajasta henkilö tekee työtä, josta hänelle maksetaan. Eli kuinka paljon hän esimerkiksi kirjoittaa johonkin Excel-taulukkoon tai yhtiön dokumentteihin. Samoin se voi näyttää myös että kuka on kaavakkeen oikeasti tehnyt. Tuolloin tekoäly näyttää mikä osa mistäkin asiakirjasta on täytetty milläkin käyttäjätunnuksella.
Se että vain oletetaan että kukaan ei tee muutosta totuttuun malliin maksaa paljon. Uusia haasteita kohdattaessa tulee niihin valmistautua, tai sitten edessä on tuho. Vaikka esimerkiksi robotti tehtaan johtaminen ei ole aivan yhtä “cool” kuin 5000 hankalan alaisen johtaminen, niin yhtiöiden maailmassa kilpailu on kovaa. Eli vain tehokkuus ratkaisee. Se miten tulosta tehdään on aivan sama asia, kunhan vain lakia noudatetaan. Ja kaikki tietävät, miksi tekoälyä sekä robotteja kehitetään. Niiden tarkoitus on eliminoida esimerkiksi inhimillinen tekijä kuten lakot.
()https://fi.wikipedia.org/wiki/Tsushiman_meritaistelu
Kommentit
Lähetä kommentti