Siirry pääsisältöön

Vallitseviin olosuhteisiin pitää vain kyetä mukautumaan

    

.

Vallitseviin olosuhteisiin pitää vain kyetä mukautumaan


Yllä oleva vanha Suomalainen propagandajuliste on edelleen paikkansa pitävä. Eli koskaan ei saisi levittää mitään huhuja tai valheita. Ja tuo asia korostuu sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisessa mediassa tieto lähtee nopeasti leviämään, eikä sitä sitten enää voi mitenkään kontrolloida. Ja sitten tullaan siihen päivän polttavaan kysymykseen, että mikä sitten on aiheetonta asioiden levittelyä tai keksityn tiedon eli valheiden levittämistä? Kuka määrittää sen, mitä saa levittää tai mitä ei? 

Onko esimerkiksi Myanmarin vallankaappaus sekä siellä tapahtunut mielenosoitusten väkivaltainen hajottaminen sitten sellaista tietoa mitä ei saisi levittää? Myanmarin vallankaappaus on osoittanut sen, kuinka paljon nykyteknologian avulla voidaan tehdä sekä hyvää että pahaa. Olisiko ilman sosiaalista mediaa käynyt niin, että tästä asiasta vaietaan? 

Tai ehkä se että jonkun henkirikoksen uhrin taustoja käydään läpi jossain mediassa saattaa vaikuttaa siihen, miten asiaa missäkin käsitellään. Tietenkin silloin vaarannetaan esimerkiksi jengin jäsenten intimiteettisuoja, mutta kuitenkin voidaan taas kysyä, että kuinka paljon tällaisessa tapauksessa on kunnioitettu uhrin omaa oikeusturvaa?  Siis sosiaalista mediaa voidaan käyttää rakentavasti tai sitä voidaan käyttää eripuran luomiseen. 

Onko esimerkiksi Myanmarin vallankaappaus sekä siellä tapahtunut mielenosoitusten väkivaltainen hajottaminen sitten sellaista tietoa mitä ei saisi levittää? Myanmarin vallankaappaus on osoittanut sen, kuinka paljon nykyteknologian avulla voidaan tehdä sekä hyvää että pahaa. Olisiko ilman sosiaalista mediaa käynyt niin, että tästä asiasta vaietaan? Siis sosiaalista mediaa voidaan käyttää rakentavasti tai sitä voidaan käyttää eripuran luomiseen. 

Eripuran luominen voi olla tarkoituksellista mutta se voi tarkoittaa hyvää tai pahaa asiaa. Jos esimerkiksi terroristijärjestöön lähdetään luomaan eripuraa sekä hajanaisuutta, niin silloin tuollaiset operaatiot kohdistuvat aivan oikeisiin kohteisiin. Saastetta on monenlaista, ja yksi pahimmista on media saaste. Tuolloin mediassa levitetään tarkoituksella tietoa, joka voi olla hyvin vahingollista. 

Kuten tiedämme, niin esimerkiksi uutiset siitä, kuinka tyhmiä salaliittoteorioihin uskovat ovat edeltävät usein suurta talousrikos tai muuta niin sanottua valkokaulusrikollisuutta käsittelevää uutista. Eli syksyn mittaan tuli sitten eteen paljon uutisia niin sanotusta Dunning-Kruger efektistä, ja sitten tässä tuli sitten uutinen kiinteistö-alan kartellista. Tuolloin mieleen tulee se, että oliko noiden juttujen tarkoitus kääntää ihmisten katse pois tuosta kartellista, mikä on saattanut maksaa taloyhtiöille satoja tuhansia Euroja. 

Mutta jos ne kohdistuvat demokraattiseen valtioon sekä sen johtoon, niin silloin voidaan sanoa että kyseessä on toiminta mikä ei ole suotavaa. Informaatio-operaatioiden (INFO-OPS) tarkoitus voi olla se, että esimerkiksi kaikkia sotilasjuntta-valtioiden johtoa vastustavia järjestöjä sekä yksityishenkilöitä syytetään terrorismista.  Tuolloin voidaan käyttää vaikkapa "deep fake" materiaalia todistamaan että esimerkiksi Myanmarin juntan vastustajat ovat terroristeja. Noissa operaatioissa saatetaan käyttää esimerkiksi muka salaa kuvattua materiaalia jossa kuitenkin esiintyy joukko näyttelijöitä, jotka esittävät esimerkiksi juntan vastustajia ja ovat suunnittelemassa pommi-iskua vaikkapa YK:n päämajaa vastaan. 

Kun nykyään puhutaan esimerkiksi tietomurroista sekä muista vastaavista asioista, niin silloin useinkaan ei muisteta sitä, että esimerkiksi aivan tavallisen kamerakännykän avulla voidaan kuvaruutuja kuvata, ja sitä kautta hyvin haitallisia tietoja päästä nettiin, ja siellä saattaa käydä niin, että tietoja ei sieltä sitten enää saada pois ollenkaan. 

Siis turvattava tieto ei ehkä ole kaikkien mielestä sellaista, että sitä edes saisi salata, mutta kuitenkin samat asiat millä suojataan meidän demokraattisissa länsimaissa asuvien ihmisten tietoturvaa suojataan myös “pahisten” tietoja. Ja tietenkin tämä Myanmarin vallankaappauksesta kertovat uutiset ovat sellaisia, että ne eivät varmaan junttaa miellytä. Samoin tämä asia osoittaa miten huonosti esimerkiksi asevoimien johtajat ovat varautuneet siihen, mitä internet tuo tullessaan. 

Se että esimerkiksi robotti aseet saattavat viedä jonkun lentäjän työpaikan ei tee niistä tehottomia. Ja vaikka kuinka vedotaan siihen, kuinka vastuutonta noiden järjestelmien kehittäminen on, niin silti niiden tehoa ei voi kukaan kiistää. Teho on nimittäin päivän sana, ja samalla kun tekoäly-pohjaisia asejärjestelmiä kehitetään jatkuvasti, niin niitä sitten perustellaan sillä, että “kun muillakin on, niin myös meillä pitää sellaisia olla”. 

Ongelma sitten on siinä, kun joku lehtimiesten drone välittää noiden äskeisten dronien teot julkisuuteen, ja siinä sitten taas pohditaan että miten helppoa aseiden käyttö oikeasti on, kun ei tule omia miehistöön kohdistuvia tappioita ollenkaan. Eli kenenkään katoamista ei tarvitse tuolloin selitellä, ja palkkasoturit voivat ohjata robotti-sotilaita omasta kotoaan ja väittää vaikka pelaavansa tietokonepelejä. 

Mitä kukaan välittää siitä, mitä jossain kaukaisessa Kongon Demokraattisessa tasavallassa tapahtuu, kunhan sieltä ei tule pöpöjä omaan demokraattiseen yhteiskuntaan. Joten miksemme voisi vaikka rakentaa sitä paljon puhuttua muuria Afrikan ja Euroopan väliin, jotta lastemme silmät eivät näkisi mitä siellä tapahtuu? Jos ihmiset eivät jostain asiasta tiedä, niin silloin sitä ei heille edes ole olemassa.  Joten sen takia pitää kaikkien aina olla samaa mieltä kaikista asioista, tai sitten tulee turpiin. 

Kukaan ei saa esimerkiksi epäillä sormuksissa olevien timanttien olevan peräisin kaivoksesta, jonka tuotolla rahoitetaan esimerkiksi sissitoimintaa. Vaikka Kongon Demokraattisen Tasavallan sisäinen hajaannus ei ehkä ole mikään kovin mukava asia tavallisille ihmisille, niin se varmasti sopii niille, jotka valvovat noita timanttikaivoksia sekä myyvät niistä louhittuja timantteja pimeillä markkinoilla. Noiden ihmisten mielestä esimerkiksi olisi varmaan parempi jos sosiaalista mediaa ei koskaan olisi kehitetty. Silloin olisi timantteja voitu myydä vapaammin ja nuo rahat käyttää tehokkaampien aseiden ostamiseen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara