Siirry pääsisältöön

Bitcoinista on tullut monella tavalla likaista rahaa

.


Bitcoinista on tullut monella tavalla likaista rahaa


Bitcoinien saastutuksesta en tiedä, mutta tietotekniikka saastuttaa aina jonkin verran, koska tehokkaat serverit vaativat tietenkin paljon sähkövirtaa. Bitcoin itse on tietyllä tavalla kryptattu tiedosto, joka tuotetaan serverillä. Ja sen ongelma on siinä, että mikään asia koko maailmassa ei rajoita bitcoinien valmistamista. Periaatteessa joku valtio voi vaihtaa vaikka kaikki raha varansa bitcoineihin, tai joku ihminen voi siirtää koko omaisuutensa bitcoinien muotoon. 

Teoriassa voi bitcoinien avulla vapautua kokonaan esimerkiksi verojen maksusta. Eli tuolloin palkka kuitataan bitcoineina, joita sitten voidaan myydä tarpeen mukaan missä henkilö nyt milloinkin sattuu niin haluaa niin tehdä. Hän voi antaa netin kautta myynti määräyksiä omistamalleen bitcoin-varallisuudelle ja tehdä tuon operaation esimerkiksi Tokion pörssissä istuen samalla esimerkiksi Kajaanilaisessa yksiössä täällä suloisessa Suomessa. 

Tai toisaalta tietenkin nuo bitcoinien myynnistä saatavat tulot pitää ilmoittaa veroilmoituksessa. Mutta tuolloin voidaan toimia niin, että nuo pankkitilit millä operaatio suoritetaan ovat jonkun muun eli ehkä tuon maksun suorittajan kanssa perustetun yhteisyrityksen nimissä. Tuolloin tarinamme päähenkilö sitten operoi periaatteessa toisen rahoilla, eikä hänen nimensä tule milloinkaan esille. 

Bitcoinit mainitaan usein esimerkiksi rikosten yhteydessä, kun rikollinen on vaatinut esimerkiksi lunnaita maksettavaksi bitcoinien muodossa. Bitcoinien ongelma on siinä, että tietenkin sen avulla voidaan suorittaa valuuttakeinottelua. Ensin ostetaan bitcoineja, ja sen jälkeen vain myydään ne paikassa, missä niistä saa suuremman tuoton. Mutta samalla myös rikollinen voi ostaa bitcoineja eli virtuaalirahaa ja sitten vain myydä tuon rahan jossain maassa, missä EU:ssa annetut määräykset eivät ole voimassa. 

Siis kukaan ei ilmeisesti edes tiedä kuinka paljon rahaa bitcoineissa liikkuu. Tuolloin sanotaan että ehkä hyvinkin huomattava osa maailman valuutasta on sidottu bitcoiniin, ja jos suuri osa valuutasta on siirretty yksityisen toimijan tileille, niin noiden rahavarantojen avulla voidaan talous romahduttaa yksinkertaisesti tuomalla liikaa rahaa markkinoille. Bitcoinit ovat siis yksityisten yritysten tuottamia hyödykkeitä, joita tehdään silloin kun joku sattuu haluamaan ostaa noita virtuaalivaluuttoja. Eli niiden valmistusta sekä myyntiä ei säädellä mitenkään, mikä tarkoittaa sitä, että valuuttaa saattaa päätyä hyvinkin paljon bitcoin-yhtiöiden pankkitileille. Bitcoin on siis oikeastaan vain tiedosto, jossa on tietty varmistuskoodi. 

Ja jos bitcoin-bisnestä verrataan todellisessa maailmassa tapahtuvaan liiketoimintaan, niin kyseessä on liike-idea jossa yhtiö myy vain osakkeita. Se mikä tekee niistä osakkeista rahaa on se, että ne myyvä yhtiö sitoutuu lunastamaan nuo osakkeet takaisin. Tai oikeastaan bitcoinia voidaan verrata haltijavelkakirjaan. Tuolloin sen voi myös luovuttaa toiselle korvausta vastaan, ja sitten tuo toinen voi myydä bitcoinin takaisin yhtiölle missä päin maailmaa tahansa.

Eli se että bitcoinia ei valvota valtioiden toimesta tekee siitä ongelmallisen ja houkuttelevan välineen varsinkin rikollisten käsissä. Vaikkapa ryöstösaaliin voi mukavasti kantaa jollekin välittäjälle, joka sitten ostaa niillä bitcoineja. Tuo rahan myynti voi tapahtua valtiossa jossa esimerkiksi ei vain välitetä siitä, että setelit ovat violetteja. Sen jälkeen nuo bitcoinit voidaan luovuttaa tai myydä jollekin toiselle henkilölle, joka taas vaihtaa ne takaisin joksikin muuksi valuutaksi. Ja noin voidaan rahan todellinen alkuperä peittää. 

Bitcoinien avulla voidaan siirtää mittavia pääomia maasta toiseen, ja se mikä noista virtuaali valuutoista tekee ongelmallisia on se, että niiden avulla voidaan hyvin peittää esimerkiksi rahojen alkuperä. Joten vaikkapa Kiinan tiedustelu viranomaiset voivat siirtää sosiaalisen median palvelun aloittamiseen tarvittavan pääoman suoraan johonkin valtioon, ja sitten vain laitetaan palvelu pyörimään. Sosiaalinen media on loistava työkalu, kun taistellaan sekä oman maan, että länsimaisten nuorten sieluista. 

Eli esimerkiksi suuritehoisia tietokoneita sekä niiden käyttöä tukevien ohjelmistojen toimintaa sekä kehitystä koskevaa dataa voidaan vakoilla esimerkiksi soluttamalla oma toimija johonkin yhtiöön, joka kehittää näitä tuotteita. Ja tietenkin jos esimerkiksi joku nuori joka olisi syntyperäinen kohdemaan kansalainen suostuisi yhteistyöhön, niin asia olisi varmaan paljon helpompi järjestää, kuin jos työnhakijalla tai sosiaalisen median palvelun omistajalla olisi taskussaan Kiinan passi. Sosiaalista mediaa voidaan käyttää liikeneuvotteluissa tai sitten sen avulla voidaan markkinoida erilaisia asioita. 

 Sosiaalinen media on loistava paikka urkkia kaiken maailman tietoja ihmisistä, ja yksi hyvä kohde urkinnassa on nuoriso. Nuorilta voidaan kysellä esimerkiksi vanhempien ammattia tai vastaavaa, ja myös rikollisia varmasti kiinnostaa se, että onko joku palvelun käyttäjien vanhemmista sitten vaikkapa syyttäjä, tuomari tai poliisi. Mutta ulkomaisia tiedustelupalveluita kiinnostaa usein myös se, että toimiiko jonkun käyttäjän lähipiiriin kuuluva esimerkiksi mobiili kehitystä tekevässä yhtiössä. Tuollainen tekniikka kiinnostaa nimenomaan asevoimia. Ja sitä kautta sitten voidaan ajatella, että sosiaalisen median alusta tarjoaa loistavan paikan udella tietoja. 


https://yle.fi/uutiset/3-11807872

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara