. |
Miten työelämä tulee tästä muuttumaan?
Tarvitaanko EU:ta enää missään? Siis asia on niin, että mitään työvoiman vapaata liikkumista ei enää tarvita, jos ajatellaan sitä että tuotteiden valmistaminen siirretään kokonaan halpatuotantomaihin tai robottien hoidettavaksi. Nykyään suunnittelija voi lähettää tuotteen piirustukset sähköpostilla mihin maailmankolkkaan hyvänsä, tai hän voi käyttää esimerkiksi Kiinassa sijaitsevaa CAD-työasemaa etänä. Jos tietokoneessa on “Keylogger”, tämä ohjelmisto voi kopioida jokaisen tietokoneella tapahtuvan näppäimen painalluksen toisella puolen maailmaa olevalle tietokoneelle, ja se mahdollistaa esimerkiksi sen, että tietokone-ohjelmistoja joita koskee erilaiset vientirajoitukset voidaan siirtää toisella puolen maailmaa olevilla koneille yksikertaisesti Keyloggerin avulla.
Tuolloin kielletyn softan myyjä voi jopa vapautua syytteestä koska hän väittää koneensa saaneen tällaisen haittaohjelman vahingossa. Tuolloin ohjelmoija voi työskennellä esimerkiksi kotonaan, ja kehittää esimerkiksi tekoälyä, ja samalla kun hän ohjelmoi virallisia ohjelmia niin hänen koneensa lähettää samat näppäimen painallukset toiselle puolen maailmaa, jolloin esimerkiksi robottien ohjaukseen soveltuva ohjelmisto voidaan huomaamattomasti kopioida myös johonkin kolmanteen maahan, missä ei ehkä kaikista ohjelmistojen vientiä säännöistä piitata.
Työelämä on murroksessa jolla on suurempi vaikutus normaaliin ihmiseen kuin koskaan ennen. Vaikka emme ehkä pidä siitä, että tekoäly vie ihmisten työpaikat, ja haluamme nähdä sen vain suurena pahiksena, joka tappaa viattomia sotilaita ympäri maailmaa, niin silti meillä on edessä tilanne, missä ihmisiä korvataan koneilla. Siis haluamme sitä tai ei, niin tulevaisuudessa työ sekä yhtiöiden tekemä tulos eivät edes sellaisilla perinteisillä hyvin työllistävissä tehtävissä kuin siivoaminen sekä rakennustyö eivät enää kulje käsi-kädessä. Eli automaation kehittyminen tuo eteen sen, että vaikka yhtiöt tuottavat tulosta niin niiden ei enää tarvitse sitten koskaan palkata ihmisiä töihin, kun kaikki työt teetetään roboteilla.
Siis miksi ihmisille täytyy maksaa palkkaa, kun heidän tehtävänsä voidaan suoraan siirtää roboteille, jotka eivät vaadi palkkaa tai pidä turhia taukoja työssään. Jos ajatellaan että robotti tekisi asiakaspalvelutyötä, niin sen ei tarvitse kuin saada lataus akkuihin tai polttoainetta polttokennoihin, ja tuo robotti jaksaa kyllä palvella ihmisiä vaikka vähän menisi päivä pitkäksi. Roboteilla nimittäin ei ole työaikaa, eli niillä ei ole koskaan kiire kotiin. Todellisuudessa tuo asia mitä kutsutaan automatisaatioksi varmasti vaikuttaa hiukan samalla tavalla kuin esimerkiksi EU:hun liittyminen.
Tuolloin ajatellaan että työvoima sekä pääoma liikkuvat vapaasti, mutta samalla tehtiin mahdolliseksi se, että tuotteita voidaan helposti suunnitella Suomessa, ja sitten tuo malli voidaan viedä suoraan johonkin halpatuotantoa suosivaan maahan, missä sitä ryhdytään valmistamaan massoittain. Mutta kun nykyään kaikki rakennuspiirustukset sekä työohjeet voidaan lähettää sähköpostilla vastaanottajalle, niin silloin EU menettää merkityksensä, ja tuotanto voidaan saumattomasti siirtää myös EU:n ulkopuoliseen maahan. Tuolloin tuotantoyhtiön vain pitää saada lupa käyttää esimerkiksi suunnittelu-yhtiön tavaramerkkiä.
Siis oikeasti tuote voidaan suunnitella täysin etätyönä eli Internetin yli tapahtuva etäkäyttö tekee mahdolliseksi sen, että suunnittelija käyttää jossain toisessa maassa olevaa tietokonetta etänä esimerkiksi Suomesta käsin, ja silloin hän voi piirtää esimerkiksi myös aseita tai muita valvonnan alaisia tuotteita ulkomailla poistumatta kertaakaan asunnostaan. Sen takia näihin etäohjauksiin sekä kaiken maailman ulkoistamisiin pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota.
https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2021/01/22/miten-tyoelama-tulee-tasta-muuttumaan/
Kommentit
Lähetä kommentti