Siirry pääsisältöön

Miksi holokausti on vaikea asia?

   


.
Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin portti


Miksi holokausti on vaikea asia?

Se mikä tekee holokaustista vaikean on se, että me kaikki pelkäämme näkevämme oman isoisämme seisovan SS-univormussa seuraamassa vankien lähettämistä kuolemaan. Tuo pelko on osittain aiheuttanut sen, että tuota ihmiskunnan synkimpiin lukuihin kuuluvaa murhaamista koskaan olla unohdettu, mutta sitä ei olla myöskään käsitelty niin kuin sitä olisi pitänyt käsitellä. SS- johtaja Himmler  ei yksin tuota tuhontaa suorittanut, vaan hän sai siihen myös apua alaisiltaan. Holokausti sai alkunsa siitä, että Euroopassa oli yleensäkin melko antisemitistinen ilmapiiri. 

Mutta sitten natsien propaganda kärjisti tuon ilmapiirin huippuunsa, ja esimerkiksi Venäjän vallankumous kaadettiin Juutalaisten niskoille natsien järjettömässä kiihottamisessa, millä koko kansa käännettiin Juutalaisia vastaan. Propaganda on asia mikä on edelleen ajankohtainen, eli sen takia emme saisi missään nimessä unohtaa holokaustia. 

Propagandan avulla voidaan kuka hyvänsä leimata valtion tai kansan viholliseksi, ja sen takia myöskään sitä ei saa unohtaa että natsien kiihotuksella sekä propagandalla oli keskeinen asema siinä, että yleinen ilmapiiri voitiin muuttaa sellaiseksi, että se teki murhaamisesta mahdollisen. Siis se että jossain on tapettu 300 ja jossain 3000 ja kolmannessa paikassa 3000 000 ei tee murhaamisesta kaunista. Rikos ei muutu tekemättömäksi, vaikka joku olisi tehnyt enemmän vastaavia tekoja.  Eli se ei saa olla oikeus tehdä murhia, että joku muu on tehnyt niitä enemmän. 

Ja jos jossain maassa 300 ihmistä kokee saman kohtalon, minkä natsit järjestivät ehkä noin 6 miljoonalle ihmiselle keskitysleireillä, niin se ei ehkä ole noiden 300 ihmisen mielestä sellainen asia, mitä he haluaisivat elämässään kohdata. 

Juutalaiset muodostivat ison yhtenäisen ryhmän, joka tarjosi natseille loistavan uhrin. Eli Juutalaisia piti käyttää ilmaisena työvoimana, ja sitten arjalaiset eli "Herrenvolk" olisivat toimineet noiden pakkotyöhön määrättyjen ihmisten päälliköinä. 

Mutta kuten tiedämme, niin holokausti on paljon muutakin kuin vain kaasukammioita sekä pampuilla hakkaavia vartijoita. Se on halveksivia katseita, sylkemistä ihmisten päälle sekä komentamista ulos kaupasta ja vessojen siivouttamista lääkäreillä sekä lakimiehillä. Se miksi natsismin rotuoppi upposi niin hyvin saksalaisiin johtui siitä, että se takasi SS-mieihlle esimiesaseman tai oikeuden leikkiä jumalaa noiden ihmisten edessä, jotka jätettiin heidän armoilleen. 

Eli kuten tiedämme niin holokausti on vaikea asia kaikille ihmisille. Se mikä sai aikaan tuon järjettömän joukkomurhan oli sokea uskollisuus. Sokeasti tottelevat alaiset tekivät sen mitä esimies käski, ja sen takia holokaustista tuli mahdollinen. Eli natsit saivat muutaman kenraalin kiinnostumaan omasta aatteestaan, ja sitten nuo kenraalit lähtivät toteuttamaan erään mielipuolen suunnitelmia siitä, kuinka esimerkiksi juutalaiset sekä myöhemmin myös muiden kansojen edustajat surmataan järjestelmällisesti. 

Sama asia mikä sai aikaan holokaustin eli sokea tottelevaisuus on tietenkin asia mikä ei välttämättä liity holokaustiin, vaan se liittyy myös esimerkiksi autoritaarisiin hallituksiin ylipäätään. Autoritaarinen johtaja näkee itsenäisesti ajattelevan ihmisen uhkana, ja silloin kun joku ryhtyy kritisoimaan autoritaarisen johtajan antamia käskyjä, niin hänestä tulee silloin uhka suurelle johtajalle. 

Jos joku levittelee ikäviä asioita suuresta johtajasta, niin se voi aiheuttaa ongelmia kaikkialla hänen ympärillään. Eli jossain valtiossa, missä vannotaan kansan yhtenäisyyden sekä ylvään johtajuuden nimiin on tapana hakata opposition edustajia käsi kipeänä. 

Niinpä niin asia tietenkin on niin, että suurten johtajien arvomaailmassa vain mielipiteet mikä tukevat häntä hyväksytään. Ja jos sitten ei joku hyväksy sitä, että suuri johtaja on ainoa oikeassa oleva taho valtiossa, niin silloin tulee vähän niin kuin turpiin. Eli tällä viittaan siihen, että monissa maissa missä johtaja on ikään kuin arvostelun yläpuolella on asevoimilla mahtava asema. 

Joten mitä sitten suuri johtaja lupaa omalle kansalleen, tai niille jotka hän ottaa palvelijoikseen? Hän tietenkin lupaa heille jonkinlaisen aseman valtion hierarkiassa, ja siksi esimerkiksi Hitlerin lupaukset upposivat Saksan asevoimiin, joiden osa myös Waffen-SS oli. Autoritaarisen johtajan lupaukset uppoavat ehkä parhaiten ihmisiin, jotka välittävät muiden käskyjä. 

Eli käskyn antoa varten luodun ketjun yläpäässä olevat henkilöt tarjoavat tekosyyn alaiselleen, että tämä voi huoletta tehdä työtään vailla omantunnon pistoksia. Ja sitten esimerkiksi käsky ketjun keskivaiheella olevat henkilöt voivat sanoa vain että he välittävät käskyjä. Samoin käskyn toteuttaja voi sanoa että hän vain tottelee esimiehen käskyjä, koska pelkää vääpelien sekä kenraalien ammuttavan hänet jos hän ei tottele. Tuolloin alainen ikään kuin siirtää moraalisen vastuun teoistaan esimerkiksi omalle esimiehelleen tai jollekin mystiselle esikunnalle. Holokaustista puhuttaessa pitää huomioida se, että Rudolf Höss, Heinrich Himmler ja Adolf Hitler eivät olleet ainoita jotka olivat syyllisiä Holokaustiin. 

Käskyjen tottelemiseen vetosi ainkin Auschwiz-Birkenaun leirin komendantti Rudolf Höss, joka sanoi että hänellä ei ollut mahdollisuutta sanoa sanaa “ei”. Keskitysleirien kohdalla vaikein kysymys on se, että ketä rangaistaan tai kenen on vastuu mistäkin teosta. Siis pitäisikö esimerkiksi vain niitä jotka olivat käskyketjussa ylinnä rangaista? Tai pitäisikö kersantti, joka on koko sodan ajan ampunut vankeja konekivääreillä vapauttaa, koska hän on totellut vain esimerkiksi Rudolf Hössin käskyjä? Tai miten esimerkiksi on niiden henkilöiden vastuu, jotka yllyttivät vihaan, tai onko esimerkiksi Saksalainen sotapoliisi vastuussa siitä, että hänen pidättämänsä henkilöt lähetettiin Auschwitziin? 

Tuollainen henkilö saattaa väittää että hän ei ollut kuullut siitä, miten vankeja kohdeltiin keskitysleireillä, mutta olisiko siis sotapoliisin pitänyt tietää että noilla leireillä kuten Auschwitz-Birkenaun leirillä eivät asiat olleet kunnossa? Mutta oliko noiden pidättäjien pakko aina käydä kysymässä papereita, jos joku sattui osoittamaan jonkun henkilön  suuntaan sormella? 

Kuva: https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Eingangstor_des_KZ_Auschwitz,_Arbeit_macht_frei_(2007).jpg

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara