![]() |
. |
Etänä tapahtuva rekrytointi on yksi modernin työelämän siunauksista sekä vitsauksista
Etänä tapahtuva työhaastattelu on modernissa työelämässä käytössä, ja siihen kannattaa valmistautua vielä paremmin kuin normaaliin työhaastatteluun. Eli kun ihminen käyttää haastattelussa etäyhteyttä sekä WEB-kameraa, niin tuossa kuvassa näkyvät monet asiat eri tavalla kuin kasvokkain tapahtuvassa haastattelussa. Jos kasvot ovat kalpeat, niissä on jotain rupia tai ketsuppitahra suupielessä, niin sitä ei ehkä luonnonvalossa huomaa, mutta WEB-kameran kuva korostaa tuota tahraa tai muuta piirrettä erittäin tehokkaasti, koska ensinnäkin valo tulee suoraan edestä.
Ja jos näytön tausta on vaalea, niin silloin valo on melko kirkas, ja koska kuvassa näkyy vain kasvot, niin silloin saattaa omaan ruutuun aukeava kuva omasta itsestä olla sellainen, että se tuo mieleen herra tai rouva Draculan, ja oikeastaan siitä että itse ei pidä omasta kuvasta ei ole mitään väliä. Mutta jos siitä kuvasta ei myöskään haastattelija pidä, niin silloin jää työpaikka saamatta. Ja kuten tiedämme, niin ennen haastattelua kannattaa kamera avata siksi, että sen avulla näemme miltä näytämme tuossa kameran välittämässä kuvassa, ja siitä näkee myös ne mikroskooppiset tahrat, joita voi jäädä suupieliin.
Sitten sitä mitä muuta kamera näyttää ei ehkä aina muisteta. Eli joskus taustalla saattaa näkyä joku bikinityttöä esittävä juliste, joka ei aina ehkä anna sitä parasta kuvaa haastateltavasta. Käytös kameran edessä on tietenkin tärkeää, ja vaikka haastateltava sattuisi istumaan kotonaan, niin silloin kannattaa ne paperit, mitä on haastattelijalle lähettänyt ottaa pöydälle, niin että niistä voi vilkuilla sitä, mitä niihin on merkitty. Ja muistakaa että vilkuilu näkyy myös linjan toisessa päässä oleville henkilöille, joten sitä kannattaa vähän miettiä.
Mutta sitten tietenkin jos joku istuu kotona, niin silloin voi käydä niin, että ikään kuin unohtaa tuon työhaastattelutilanteen, eli haastateltava lähtee esimerkiksi vessaan tai jääkaapille kesken haastattelun. Kun haastattelu on saatu tehtyä, niin haastattelija saattaa katsoa tuon taltioinnin jonkun muun asiantuntijan kanssa, joka tietenkin huomaa kaikki nenän hipaisut sekä takeltelut vastauksissa. Tai sitten tuo haastattelu heijastetaan jonkun suuremman joukon katsottavaksi, jotta he voivat todeta haastateltavan ammattitaidon sekä rehellisyyden.
Olen jostain lukenut että joissakin WEB-kamera-haastatteluissa käytetään tekoälyn luomaa interaktiivista virtuaalihahmoa, jota ohjaa tietenkin oikea ihminen. Tuo interaktiivinen tekoälyyn perustuva hahmo reagoi kuin oikea ihminen, jos haastattelija vain katsoo omaan WEB-kameraansa. Tuolloin virtuaalinen hahmo jäljittelee haastattelijan eleitä ja ilmeitä, jotka välittyvät sille WEB-kameran avulla, ja samalla tietenkin tuon virtuaalisen haastattelijan ääni sekä ehkä myös puhetapa muutetaan vastaamaan tuon hahmon ulkomuotoa.
Eli tietokone muuttaa äänen sekä ääntämyksen vastaamaan esimerkiksi intialaisen miehen puhetapaa, vaikka haastattelija olisi ehkä Suomalainen nainen. Ja tietenkin myös haastattelu ympäristö eli toimisto voidaan luoda virtuaalisesti niin että sitä edes ole luonnossa olemassa. Tuolla varmistetaan se, että haastattelijan identiteetti pysyy piilossa siinä tilanteessa että haastateltava saa päähänsä ryhtyä uhkailemaan tuota haastattelijaa.
Tuolloin henkilö saattaa olla avotoimistossa, mutta tuo haastateltava näkee hänet jossain muussa paikassa. Tekoäly voi myös etsiä automaattisesti varmenteet haastattelussa esitetyistä dokumenteista, ja samalla suorittaa vertailun siitä, kuinka moneen paikkaan on lähetetty saman sisältöisiä hakemuksia, ja jos noissa hakemuksissa on eri nimet hakijan kohdalla, niin se saattaa merkitä sitä että niissä on käytetty samaa pohjaa tai että ne on teetetty jollain kolmannella osapuolella.
Tekoäly saattaa seurata myös haastattelua sekä tehdä huomioita esimerkiksi hermostuneelta vaikuttavasta käytöksestä, kuten ongelmista kohdistaa katsetta ruutuun, tai jatkuvasta nenän koskettelusta, joka kertoo siitä että henkilö saattaa valehdella. Samoin tekoäly huomaa myös muutokset äänen käytössä, eli desibelien kohoaminen ja sanojen välin pidentyminen sekä tekonauru ovat asioita, joista voidaan päätellä henkilön ehkä olevan jotenkin hermostunut tai jopa valehtelevan.
Kuva: https://unsplash.com/s/photos/desktop-computer
https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2020/12/28/etana-tapahtuva-rekrytointi-on-yksi-modernin-tyoelaman-siunauksista-seka-vitsauksista/
Kommentit
Lähetä kommentti