Siirry pääsisältöön

Etänä tapahtuva rekrytointi on yksi modernin työelämän siunauksista sekä vitsauksista

.

Etänä tapahtuva rekrytointi on yksi modernin työelämän siunauksista sekä vitsauksista

Etänä tapahtuva työhaastattelu on modernissa työelämässä käytössä, ja siihen kannattaa valmistautua vielä paremmin kuin normaaliin työhaastatteluun. Eli kun ihminen käyttää haastattelussa etäyhteyttä sekä WEB-kameraa, niin tuossa kuvassa näkyvät monet asiat eri tavalla kuin kasvokkain tapahtuvassa haastattelussa. Jos kasvot ovat kalpeat, niissä on jotain rupia tai ketsuppitahra suupielessä, niin sitä ei ehkä luonnonvalossa huomaa, mutta WEB-kameran kuva korostaa tuota tahraa tai muuta piirrettä erittäin tehokkaasti, koska ensinnäkin valo tulee suoraan edestä. 

Ja jos näytön tausta on vaalea, niin silloin valo on melko kirkas, ja koska kuvassa näkyy vain kasvot, niin silloin saattaa omaan ruutuun aukeava kuva omasta itsestä olla sellainen, että se tuo mieleen herra tai rouva Draculan, ja oikeastaan siitä että itse ei pidä omasta kuvasta ei ole mitään väliä. Mutta jos siitä kuvasta ei myöskään haastattelija pidä, niin silloin jää työpaikka saamatta. Ja kuten tiedämme, niin ennen haastattelua kannattaa kamera avata siksi, että sen avulla näemme miltä näytämme tuossa kameran välittämässä kuvassa, ja siitä näkee myös ne mikroskooppiset tahrat, joita voi jäädä suupieliin.

Sitten sitä mitä muuta kamera näyttää ei ehkä aina muisteta. Eli joskus taustalla saattaa näkyä joku bikinityttöä esittävä juliste, joka ei aina ehkä anna sitä parasta kuvaa haastateltavasta. Käytös kameran edessä on tietenkin tärkeää, ja vaikka haastateltava sattuisi istumaan kotonaan, niin silloin kannattaa ne paperit, mitä on haastattelijalle lähettänyt ottaa pöydälle, niin että niistä voi vilkuilla sitä, mitä niihin on merkitty. Ja muistakaa että vilkuilu näkyy myös linjan toisessa päässä oleville henkilöille, joten sitä kannattaa vähän miettiä. 

Mutta sitten tietenkin jos joku  istuu kotona, niin silloin voi käydä niin, että ikään kuin unohtaa tuon työhaastattelutilanteen, eli haastateltava lähtee esimerkiksi vessaan tai jääkaapille kesken haastattelun. Kun haastattelu on saatu tehtyä, niin haastattelija saattaa katsoa tuon taltioinnin jonkun muun asiantuntijan kanssa, joka tietenkin huomaa kaikki nenän hipaisut sekä takeltelut vastauksissa. Tai sitten tuo haastattelu heijastetaan jonkun suuremman joukon katsottavaksi, jotta he voivat todeta haastateltavan ammattitaidon sekä rehellisyyden.

 Olen jostain lukenut että joissakin WEB-kamera-haastatteluissa käytetään tekoälyn luomaa interaktiivista virtuaalihahmoa, jota ohjaa tietenkin oikea ihminen. Tuo interaktiivinen tekoälyyn perustuva hahmo reagoi kuin oikea ihminen, jos haastattelija vain katsoo omaan WEB-kameraansa. Tuolloin virtuaalinen hahmo jäljittelee haastattelijan eleitä ja ilmeitä, jotka välittyvät sille WEB-kameran avulla, ja samalla tietenkin tuon virtuaalisen haastattelijan ääni sekä ehkä myös puhetapa muutetaan vastaamaan tuon hahmon ulkomuotoa. 

Eli tietokone muuttaa äänen sekä ääntämyksen vastaamaan esimerkiksi intialaisen miehen puhetapaa, vaikka haastattelija olisi ehkä Suomalainen nainen. Ja tietenkin myös haastattelu ympäristö eli toimisto voidaan luoda virtuaalisesti niin että sitä edes ole luonnossa olemassa. Tuolla varmistetaan se, että haastattelijan identiteetti pysyy piilossa siinä tilanteessa että haastateltava saa päähänsä ryhtyä uhkailemaan tuota haastattelijaa. 

Tuolloin henkilö saattaa olla avotoimistossa, mutta tuo haastateltava näkee hänet jossain muussa paikassa. Tekoäly voi myös etsiä automaattisesti varmenteet haastattelussa esitetyistä dokumenteista, ja samalla suorittaa vertailun siitä, kuinka moneen paikkaan on lähetetty saman sisältöisiä hakemuksia, ja jos noissa hakemuksissa on eri nimet hakijan kohdalla, niin se saattaa merkitä sitä että niissä on käytetty samaa pohjaa tai että ne on teetetty jollain kolmannella osapuolella. 

Tekoäly saattaa seurata myös haastattelua sekä tehdä huomioita esimerkiksi hermostuneelta vaikuttavasta käytöksestä, kuten ongelmista kohdistaa katsetta ruutuun, tai jatkuvasta nenän koskettelusta, joka kertoo siitä että henkilö saattaa valehdella. Samoin tekoäly huomaa myös muutokset äänen käytössä, eli desibelien kohoaminen ja sanojen välin pidentyminen sekä tekonauru ovat asioita, joista voidaan päätellä henkilön ehkä olevan jotenkin hermostunut tai jopa valehtelevan. 

Kuva: https://unsplash.com/s/photos/desktop-computer

 https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2020/12/28/etana-tapahtuva-rekrytointi-on-yksi-modernin-tyoelaman-siunauksista-seka-vitsauksista/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...