"Georg Wilhelm Richmann kuolee pallosalaman iskuun" (Wikipedia)
Pallosalamasta vielä hiukan
Se mikä pallosalamasta tekee omituisen, on se, että monet ovat sen nähneet tai kuulleet siitä. Ja esimerkiksi pallosalaman ilmeisesti tiedetään todistettavasti tappaneen ihmisiä. Tai onko kyseessä ehkä jokin koe, missä veteen johdetaan sähköä niin että vesi on eristävän pinnan päällä.
Tuolloin veteen voi varastoitua erittäin voimakas sähkövaraus. On olemassa kokeita, joissa suolaisia vesipisaroita ammutaan erittäin voimakkaan sähkökentän läpi. Tuolloin vesipisaraan voi varastoitua hyvin voimakas sähköinen lataus. Ja jos korkeajännitteinen vesipisara osuu ihmiseen, niin sähköisku voi olla tappava.
Joten aivan pelkkää mielikuvitusta kyseinen ilmiö ei ole, vaikka esimerkiksi yhteenaikaan puhuttiin paljon siitä, että joku pallosalaman kaltainen ilmiö olisi puhtaasti hallusinaatio. Tiedetään että vesipisara voi varastoida hyvin kovan sähköjännitteen, koska ukkonen on tuollainen sähköinen ilmiö.
Salama syntyy kun pilvessä oleva sähkövaraus purkautuu maahan läpilyönnin nimellä kutsutussa ilmiössä. Pilvi toimii kuin kondensaattori, eli se voi varastoida sähköä kunnes syntyy läpilyönti. Sähkö kulkee ilmassa lyhintä mahdollista reittiä, ja siksi salama iskee aina maaston korkeimpaan kohtaan.
Aikoinaan ennen generaattorin keksimistä tiedemiehet käyttivät salaman keräintä, eli korkeaa mastoa, joka oli korkein kohta alueella. Tuohon keräimeen osuneista salamista vapautunut sähkö johdettiin kondensaattoriin eli Leidenin pulloon.
Ja sitä voitiin käyttää erilaisissa kokeissa. Leidenin pulloa voitiin käyttää myös sotilaallisiin tarkoituksiin. Tuolloin esimerkiksi juomapulloksi naamioitu Leidenin pullo voitiin jättää pöydälle, ja sitten jos joku otti siitä hörpyt, niin seurauksena oli voimakas sähköisku.
Mitä korkeammalla pilvi on, niin sitä voimakkaampi sähkövaraus, minkä pilvi voi varastoida on. Ja jos vesipisara kulkee salaman läpi, niin silloin siihen voi varastoitua hyvin voimakas sähkövaraus, joka purkautuu kun se tulee tarpeeksi lähelle maata.
Leidenin pullo: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Leidenin_pullo
Kuva: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pallosalama
Kommentit
Lähetä kommentti