Siirry pääsisältöön

Kun ketsuppi roiskuu seinille eli rapatessa roiskuu

  


Kun ketsuppi roiskuu seinille eli rapatessa roiskuu


Rapatessa roiskuu, ja roiskeita jää aina silloin tällöin myös omiin vaatteisiini. Onko elämän laatu sama asia kuin esimerkiksi elämän pituus?Tässä muistelen erästä artikkelia siitä, kuinka psyykenlääke nimeltään klotsapiini eli Leponex pidetää skitsofreniapotilaiden elinaikaa. Se mitä tässä sitten tietenkin mainittiin, on se, että kyseine lääke vähentää harhaisuutta tai mitä se nyt sitten taas olikaan, mitä tuo ihana lääke sillä kertaan vähensi. Yleensä kun lääkkeitä puhutaan, niin silloin muistetaan niiden positiiviset ominaisuudet kuten se, että potilaat elävät noiden lääkkeiden kanssa pidempään. 

Tuo sitten merkitsee sitä, että potilas istuu tuolissa, tuijottaa eteensä, ja odottaa seuraavaa annosta, eli siinä sitten on sitä niin sanottua sisältöä elämään tullut aika tavalla, kun harhoista sekä muista ikävistä asioista pääsee eroon sillä että otetaan kasa pillereitä, ja elämä täyttyy mukavasti sillä, että ihminen suljetaan laitokseen pois mielestä sekä silmistä. Se mitä sitten tämä asia palvelee on jäänyt hiukan vähemmälle huomiolle.

Yleensä mielisairaalaan lähettäminen tapahtuu siksi, että henkilön todetaan olevan esimerkiksi epäsosiaalinen. Ja mielisairaalassa ilmeisesti oppii olemaan sosiaalinen ja mukautumaan ympäristön asettamiin vaatimuksiin. Eli se tekee ihmisestä tavallisen sekä sosiaalisen, kun hänet siirretään pois silmistä häiritsemästä. Ja mitä varten hänet pitää päästää pois? Kaikkihan me ymmärrämme suuren yleisön olevan huolissaan siitä, jos joku skitso sitten kävelee kadulla. Joten tietenkin kaikkein parasta olisi että noista vapauttamisesta tehdään sitten esimerkiksi kansanäänestys. 

Tuolloin voidaan kysyä että haluaako kansa, että täällä kävelee entinen psykiatrisen sairaalan asukki, ja samalla voidaan näyttää aiheeseen liittyviä elokuvia joissa koko kaupunki saa kokea sen, mitä kaikkea kivaa voi puutarhurin tai metsurin työvälineillä tehdä. Nimeltään tuo elokuva voi olla vetävästi “Ketsuppi lentää”. Tietenkään kukaan päihdeongelmainen ei voi olla väkivaltainen, eikä ole myöskään järkevää tehdä elokuvaa aiheesta, jossa joku narkomaani tekee samoja asioita kuin joku hullu elokuvassa “Psyko 1000”, koska narkomaanin asianajajat saattavat älähtää tuollaisesta asenteen muokkaamisesta. Mutta meille syötetään sellaista käsitystä, että psykiatriset potilaat ovat täydessä holhouksessa, ja se tietenkin estää heitä olemasta vaaraksi ympäristölleen. 

Joten siitä sitten tietenkin voidaan vetää sellainen johtopäätös, että sellaiset elokuvat missä “Ketsuppi lentää” eivät mitenkään leimaa psykiatrisia potilaita, kun he eivät saa palkata asianajajia. Joten siksi heistä saa tehdä suoraan kannibaaleja, joiden paikka on poissa silmistä ja poissa mielestä. Kun sitten on tarpeeksi trollattu jotain potilasta, niin silloin trollaajan hartain toive olisi varmasti se, että psykiatrinen hoito kestäisi mahdollisimman kauan, ja että ihmisten asenteet tuohon potilasryhmään olisi mahdollisimman negatiivinen. 

Jos ihminen on häiritsevä, tai hänen mielipiteensä eroavat esimerkiksi siitä mitä suuri yleisö haluaa, niin hänet saatetaan lähettää mielisairaalaan. Mutta tuolloin meidän pitää huomioida se, että kaupungit ovat täynnä puliukkoja sekä muita rantojen miehiä, jotka saattavat käyttäytyä myös hiukan häiritsevästi, joten pitäisikö heidät sitten myös lähettää mielisairaalaan?

Yleensä kun meille esitellään tutkimuksia jostain Isaac Newtonin kaltaisesta ihmisestä, niin silloin ensimmäisenä joku laittaa pääasialliseksi lähtökohdaksi sen, että noilla ihmisillä on ollut mielenterveydellisiä ongelmia. No ehkä se että he ovat erilaisia on se syy, miksi noita mielenterveyden ongelmia halutaan käsitellä aina jostain syystä päällimmäisenä asiana. Ihmisen koko elämä tietenkin voi käsittää mitä hyvänsä fysiikoita tai muita vastaavia asioita, mutta pääasia sitten on se, että he ovat yksinäisiä, sisäänpäin suuntautuvia sekä heillä on kontaktin ottamista koskevia vaikeuksia, mikä viittaa tietenkin autismiin. No oliko Newton autisti tai ei on aivan saman tekevää hänen työnsä kannalta. Kuitenkin hänen mielenterveytensä on se asia, mikä varmasti tulee aina ensin eteen. 

Eli hän ei mennyt koskaan naimisiin, mutta oli kuitenkin kihloissa erään naisen kanssa, joten oliko hän sitten neitsyt ihan sanan äärimmäisessä merkityksessä ei ole ehkä aivan selvää. Mutta ketä se kiinnostaa onko Newton neitsyt tai ehkä homo? Tuohon aikaan ihminen joutui hirteen, jos hänet todettiin homoksi, joten tätä neitsyyttä voidaan katsoa myös tältä kannalta. Eli oliko sitten joku todiste tai todistaja, joka todisti että Newton ei ollut homo? Siitä voidaan aina kiistellä. Jos ajatellaan että Newtonin kaltaisilla ihmisillä on mielenterveyden ongelmia, niin silloin meidän pitää muistaa että he eivät ole vaarallisia ennen kuin he saavat valtaa. Se mikä sitten vaikuttaa Newtonin ajattelutapaan on se, että tuohon aikaan kaikkien teorioiden piti olla sopusoinnussa Raamatun kanssa. Jos ihminen ei tätä ymmärtänyt saattoivat seuraukset olla vakavat. 

Eli kaikkien piti tuolloin vastata myös teologien esittämiin väitteisiin, joista yksi oli se että miten Jumala suhtautuu esimerkiksi painovoimaan tai johonkin muuhun luonnon lakiin? “Voiko Jumala estää omenan putoamisen puusta? Newton vastasi tähän kysymykseen niin, että “Maailmankaikkeus on kuin kello, ja Jumala ei siihen pysty ulkoapäin vaikuttamaan” tai että “Jumala ei ehdi jokaisen ihmisen perässä kulkea, eikä poimia putoilevia omenoita ilmasta”. 

Siis mitä Newton vastasi on jäänyt osittain arvoitukseksi, mutta jos hän ei sitten osannut noihin kysymyksiin vastata, niin silloin seurauksena olisi ollut hirttotuomio. Joten jos tätä tapaa käsitellä asioita katsotaan nykypäivän näkökulmasta, niin silloin ihmettelen, että miksi silloin ei ollut enempää sellaisia hieman tärähtäneitä ihmisiä. Eli tuollainen kuulustelu, missä seurauksena voisi olla esimerkiksi hirttäminen saattoi aiheuttaa hiukan stressiä jokaisessa, joka niihin osallistui. 

Olen monesti sanonut, että hullut eivät ole vaarallisia. Hitlerin sekä Stalinin teot johtuvat siitä, että heillä oli mahdollisuus tehdä noita tekojaan. Tai ehkä jos heitä ei olisi valittu valtion päämieheksi, niin he voisivat olla aivan yhtä vaarallisia kuin esimerkiksi puutarhuri tai taidemaalari, jotka omistavat aseen, jos heitä olisi tuolloin miellyttänyt ajatus päästä historiaan saman tyyppisillä teoilla, mitä he tekivät.

Asema valtionpäämiehenä nosti heidät asemaan, missä heillä oli seuraajia, ja joka takasi sen, että kukaan ei voinut heidän työhönsä puuttua. Kuinka monta tuomaria on maailmassa esimerkiksi kärsinyt mielenterveyden ongelmista? Jos ajatellaan että joku mielenterveysongelmainen tuomari lukee tuomioita, niin se ei välttämättä siltikään tee näistä tuomioista vääriä. Kuitenkin jos ajatellaan jotain 1600-luvun tuomareita, niin silloin myös yleinen ilmapiiri sekä tiukan uskonnollinen ympäristö takaavat sen, että ihmisiä saatettiin hirttää pelkästään siksi, että heitä epäiltiin noidiksi. 

Jos ihmistä kohdellaan jatkuvasti alentuvasti, niin silloin se varmasti muuttaa hänen käsityksiään erilaisista asioista. Ja koska tuohon aikaan ihmisten asenne oli hyvin ahdasmielinen, niin silloin voidaan kyllä aiheesta sanoa, että on ihme jos jokun mielenterveys ei olisi sitten alkanut pettää, kun oli pakko mennä naimisiin, ja jostain asiasta jolle ihminen ei voi mitään tehtiin sellainen, että siitä sai mennä hirteen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara