Siirry pääsisältöön

Korona, QR-koodit ja ihmisten turvallisuus

.

 

Korona, QR-koodit ja ihmisten turvallisuus 


Terveystietojen tallentaminen QR-koodeihin voidaan tehdä kahdella tavalla, eli toisessa QR-koodiin itseensä laitetaan tieto siitä, että onko henkilöllä ollut korona. Tuolloin QR-koodeja voi olla kaksi sarjaa, toinen sarja on testeissä negatiivisen ja toinen positiivisen tuloksen antaneille. Mutta kuten tiedämme, niin QR-koodi on hyvin mutkikas kuvio, ja sen takia siinä voi olla myös muuta tietoa, kuten Kiinan tapauksessa tieto siitä, että onko henkilö sitten esimerkiksi jossain turvallisuuspoliisin mustalla listalla. 

Mutta sitten toinen mahdollisuus on se, että QR-koodi tai biometrinen tunniste avaavat tietokoneelle pääsyn suoraan henkilön omiin terveystietoihin, joita hänestä on tallennettu tietokantoihin. Se mikä sitten tekee tällaisesta mallista hyvin ikävän on se, että tuolla tavoin voidaan tutkia hyvin tehokkaasti myös niitä tietoja, mitä henkilö ei halua jakaa. 

Eli siitä on kysymys, että millä tavalla tuo koodien käyttö toteutetaan. Koronatesti perustuu siihen, että limakalvoilta otetaan muutamia soluja, ja sitten noita soluja analysoimalla selvitetään onko niissä viruksia. Samalla kuitenkin voidaan tallentaa ihmisen DNA-tietoja, ja näiden tietojen avulla voidaan esimerkiksi tutkia sitä, että onko hän tehnyt vaikkapa seksuaalirikoksia, tai tuota DNA-näytettä voidaan myös verrata huumeneuloissa olevaan DNA:han. 

Se mikä sitten muodostuu ongelmaksi on se, että DNA:ta voidaan ottaa myös esimerkiksi USB-tikuista tai muista välineistä, mitä on käytetty esimerkiksi opposition tiedotteiden toimittamiseen länsimaisiin tiedotusvälineisiin. Ja tuota DNA:ta voidaan verrata joko lentokentiltä kerättyyn DNA:han, mutta samalla pitää huomioida se että tuota samaa DNA:ta voidaan kerätä myös esimerkiksi oppilaitosten tietokoneiden näppäimistöiltä. 

Jos nuo näytteet puretaan suurlähetystössä, ja tiedot lähetetään satelliitin avulla tuonne kauas maailman ääriin, niin silloin ihminen voidaan paikallistaa myös ulkomailla. Ja ainakin KGB:llä oli “Osasto V:n” nimellä kulkeva rankaisuryhmä, jonka tehtävänä  oli etsiä sekä eliminoida Neuvostoliitolle epämieluista tietoa levittäviä henkilöitä. 

Eli noiden DNA-tietojen perusteella ihminen voidaan jäljittää hyvin tehokkaasti myös silloin kun hän on ulkomaalainen tai ulkomailla asuva. Ja samoin jos esimerkiksi jonkun muun maan viranomaiset pääsevät tiettyjen henkilöiden osoitetietoihin, niin siitä saattaa tulla vaikeuksia myös ulkomailla, kuten olemme varmaan tietyistä uutisista huomanneet. 


https://yle.fi/uutiset/3-11661223

Kuva: https://www.greelane.com/fi/science-tech-matematiikka/tiede/dna-373454/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara