John Snow: Epidemiologian isä
Lontoossa on katu nimeltään Broadwick Street. Tuon kadun varrella on kaivo jonka pumpussa ei ole kahvaa. Kaivon pumpun kahva poistettiin vuonna 1853 Sohon kolera-epidemiana tunnetun epidemian aikana ja siitä lähtien se on ollut muistomerkkinä. Kyseinen kaivo on muisto erään miehen nimeltään John Snow (1813-1858) elämäntyölle sekä sille, kuinka hän loi uraauurtavan metodin jolla kulkutautien alkuperä voitiin selvittää. Oletteko muuten koskaan edes kuulleet tuosta miehestä? Häntä pidetään yleisesti epidemiologian isänä.
Eli tämä on kirjoitelma siitä kuinka Lontoon kolera vuonna 1853 avasi tietä moderneille epidemiologiassa käytettäville metodeille, sekä auttoi myös kehittämään sosiologisia metodeja esimerkiksi sosiaalisten ongelmien lähteiden löytämiseksi? Ja kuinka tuo epidemia opetti ihmisille sen, että hygienia ei ole asia, minkä kanssa leikitään? Tuo kuuluisa “Sohon epidemiana” tunnettu epidemia johti siihen että kehitettiin menetelmiä, joilla kulkutautien alkulähde saatiin paljastettua. Ja samaa metodia voidaan käyttää myös sosiaalisten ongelmien alkulähteen etsimisessä.
Tässä uraauurtavassa tutkimuksessa koleran lähde kartoitettiin yksinkertaisten kyselylomakkeiden avulla, ja noista kysymyksistä jotka koskivat esimerkiksi sitä mistä nuo ihmiset olivat hakeneet ruokansa sekä vetensä etsittiin pienintä yhteistä nimittäjää, joksi paljastui eräs yleinen kaivo. Tuo kaivo oli Broad Streetin yleinen kaivo, josta sitten poistettiin kahva, jotta ihmiset eivät käyttäisi sen vettä. Tuolloin Sohon epidemiana tunnettu kolera saatiin laantumaan nopeammin, vaikka se olikin tuolloin jo muutenkin laantumassa. Broad Streetin varrella on vieläkin kahvaton kaivo sen miehen elämäntyön muistoksi, joka kehitti modernin epidemiologian perusteet.
Lontoo oli tuolloin hyvin likainen, ja löyhkä vaivasi yleisesti koko kaupungissa. Haju oli niin sanoinkuvaamaton, että ihmisten piti peittää kasvonsa parfymoiduilla liinoilla, jotta he voivat hengittää. Huono hygienia aiheutti siis koleran, ja kolerasta päästiin eroon vasta kun yleinen hygieniataso saatiin kohoamaan. Snown tutkimus paljasti sen, että huono hygienia ei ollut pelkästään irvailun aihe, vaan että se aiheutti erittäin vakavia sairastumisia. Ja tämän jälkeen koleran syyksi paljastui bakteeri, joka siirtyy ihmisestä toiseen huonon hygienian takia.
Kun kaivon varsi poistettiin, niin kolera hävisi.Tällaista metodia missä henkilöiden sosiaalisia suhteita sekä heidän käyttämiään palveluita kartoittamalla pyritään selvittämään kulkutautien alkuperä käytetään edelleen kulkutautien lähteiden kartoittamiseen, eli silloin selvitetään se, millaisissa yhteisissä tilanteissa ihmiset ovat mahdollisesti altistuneet, ja milloin noita tartuntoja on alkanut ilmetä. Tuolloin tietenkin myös tartuntojen aikoja verrataan tiettyihin tapahtumiin kuten yleisiin festivaaleihin, jotta saadaan selvitettyä se, missä tuo tauti leviää mahdollisimman tehokkaasti.
John Snown metodia voidaan soveltaa myös esimerkiksi sosiaalisten ongelmien lähteen selvittämiseen.
Tuota John Snown kehittämää metodia voidaan käyttää myös esimerkiksi sosiaalisten ongelmien alkulähteen paljastamisessa. Tuolloin ihmisistä kerätään tietoa siitä, missä he ovat esimerkiksi käyttäneet rahaa tai mistä he ovat ehkä ostaneet alkoholia. Jos esimerkiksi ratsioiden yhteydessä löytyneistä kassakuiteista alkaa löytyä yllättäen samoja liikkeitä, niin silloin se tarkoittaa että kyseiset henkilöt liikkuvat paljon tiettyjen liikkeiden kuten kauppojen lähellä. Samoin jos esimerkiksi joku tietty ravintola on mainittu jonkun ryhmän laskutustiedoissa, niin silloin kyseinen paikka saattaa olla tuon ryhmän kokoontumispaikka.
Tai jos alkoholipullojen viivakoodeista löytyy paljon yhteisiä eriä, jotka on toimitettu tiettyihin liikkeisiin, niin silloin tuo ryhmä liikkuu noiden liikkeiden lähellä. Eli jos esimerkiksi alaikäisiltä takavarikoiduista olut-ja muista pulloista löytyy toistuvasti tiettyihin liikkeisiin liittyviä tietoja, niin se kertoo että saattaa olla mahdollista, että tuo liike liittyy alkoholin välittämiseen. Tai jos esimerkiksi jossain tietyssä liikkeessä tietty henkilö käyttää käteistä, mutta muualla korttia, niin silloin se kertoo että jostain syystä tuohon liikkeeseen liittyy tarve ostaa tuotteita käteisellä.
John Snow: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Snow
https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2020/11/27/john-snow-epidemiologian-isa/
Kommentit
Lähetä kommentti