Siirry pääsisältöön

David Attenburough vs. Greta Thurnberg

 

.



David Attenburough vs. Greta Thurnberg


David Attenborough on 94-vuotias suuren maailman mies, joka teki aikoinaan uskomattomia dokumentteja, ja britit sanovat häntä kansalliseksi aarteeksi. Greta Thurnberg on taas teinityttö, joka tekee samaa työtä kuin Attenborough, mutta kuten tiedämme, niin häntä on helppoa vähätellä. Greta Thurnbergissa on paljon samaa kuin Maustetytöissä, eli suomen uudessa naispuolisten muusikoiden melankolia-bändissä. Heitä ei ehkä olisi päästetty esiintymään jos sosiaalista mediaa ei olisi.

Maustetyttöjen ankeat esitykset jotka käsittelevät kansamme pyhiä asioita eli päihdeongelmia sekä avohakkuita eivät ehkä olisi musiikin tuottajien mielestä uponneet yleisöön tarpeeksi hyvin. Maustetytöt jatkavat Eppu Normaalin sekä Juice Leskisen viitoittamalla tiellä, ja ehkä Greta Tuhrnbergista tulee uusi naispuolinen David Attenburough. 

Teini-ikäisten halveksiminen on todella yleistä, ja vaikka he sitten olisivat kuinka hyvin perillä asioista tahansa, sekä käyttävät tieteellisiä lähteitä, kuten National Geographicia ja yliopistojen kotisivuja, niin silti heitä ei ilmeisesti joidenkin mielestä “tarvitse kuunnella”, kun he ovat alaikäisiä, ja siksi heidän asioitaan kuulemma hoitavat noiden ihmisten vanhemmat. Se mikä tässä oikeastaan on hupaisaa, on se että vastakkain ovat kaksi sukupolvea, jotka ovat tottuneet hiukan erilaisiin tapoihin toimia. 

Se mikä on kaikille yhteistä on se, että me kaikki ilmeisesti asumme tällä planeetalla, eikä se että me sanomme että talous on kaikki kaikessa, eikä meidän tarvitse mitään itse esimerkiksi sen takia tehdä, että voisimme vähän vähentää hiilidioksidipäästöjä, ja muuten älkää sitten myöskään unohtako että meidän eli 70-luvulla syntyneiden vika tämä ilmastonmuutos ei ole ainakaan täysin. Siis tietenkin me voimme samalla siirtyä puhumaan vihervasemmistosta sekä myös siitä kuinka epämiehekästä on esimerkiksi lähteä siitä, että tekee työnsä kotoa käsin, jolloin sitä voi tehdä vaikka kalsareissa, mutta mistä sitten naapuri tietää että käyn töissä? Tai ehkä jotkut kirjoitukset mitä minä ja kaltaiseni teemme eivät ole niitä “omistan 454 SS Chevyn eli Chevroletin, mutta meidän pitää jotenkin voida perustella mielipiteemme. 

Ja tietenkin ilmastosta johtuvaa hysteriaa saattaa lietsoa esimerkiksi se kun tässä satun katsomaan ulos ikkunasta, asunnosta, johon olen linnoittautunut koronan takia. Ulkona on mukava keli, mutta hiukan pimeää kun ei ole lunta maassa. Eikä sitä kai enää muutenkaan tule, paitsi keväällä sitten saadaan viideksi päiväksi viisi metriä lunta, ja tämän jälkeen kahlata päivät loskassa sekä yöllä pari tuntia liukastella pitkin jalkakäytävää, joka on kuin luistinrata. Tai tuota liukastelua saa kyllä iltaisin kohta harrastaa muutenkin, kun lämpötila on päivällä plussan puolella ja yöllä sitten on taas pakkasta.  

Eli meitä ennen syntyneet ovat myös osallistuneet tähän suureen ratkaisuun, missä fossiilisten polttoaineiden käytöllä on nostettu planeetan lämpötilaa, mutta kuka siitä välittää, kun meidän pitää vain sitten muistaa se, että olemme olemassa vain markkinavoimia sekä isänmaatamme varten, eli kun isänmaan asettamat velvoitteet on täytetty, niin me voimme siirtyä suoraan esimerkiksi suurkuluttajiksi, jotta markettien myyntitavoitteet saadaan täytettyä. 

Ehkä joku saattaa tuntea sen, että olemme vähän epämiehekkäitä kun emme omista citymaasturia tai käy pari kertaa vuodessa jossain etelässä, mutta se että auto saastuttaa ja vanha auto saastuttaa kuin uudet vielä enemmän varmaan on kaikilla tiedossa. Sähköauto on ympäristöystävällinen jos sen liikuttamiseen käytettävä sähkö tuotetaan ekologisesti, mutta jos tuota sähköä tuotetaan ruskohiiltä käyttävässä voimalassa Venäjällä, niin se ei varmasti silloin ole mikään ekoteko.

Siis saastuttamisen siirtäminen toiseen maahan ei valitettavasti ole mikään oikea ratkaisu ilmastonmuutosta ajatellen, vaikka tietenkin sitä toivoisimme hartaasti. Samoin se että lähetämme muoveja poltettavaksi kehitysmaihin, missä ne poltetaan nuotiolla ihmisten grillatessa makkaraa sen ympärillä ei ehkä aivan ole sellaista luonnonsuojelua mitä sen pitäisi olla. 

Jos siis siirtyisimme etätyöhön mikäli voisimme näin tehdä niin silloin voisimme vähentää hiilidioksidipäästöjä, mutta jostain syystä etätyö ei sitten tunnukaan kivalta. Ennen etätyötä pidettiin suurten pomojen oikeutena, ja he saattoivat sanoa, että tekevät loppuviikon etätyötä. Mutta mistä johtuu että kun sen oikeuden tai velvollisuuden saavat kaikki, niin silloin ei enää etätyö maistukaan?

Se että meistä on mukavaa kun ei tarvitse luoda lunta pihasta saattaa tuntua vähän naiivilta, ja tietenkin me voimme aina matkustaa Sveitsin laadukkaisiin hiihtokeskuksiin, joissa voimme harjoitella alppihiihtoa. Mutta se mikä tässä itseäni nyt sitten huolettaa on se, että ilmastonmuutos saa aikaan sen, että pintavettä pääsee pohjaveteen sekä saastuttaa sen, ja samalla tavalla esimerkiksi tiettyjen hyönteisten toukat eivät kuole lämpimänä talvena. 


https://yle.fi/uutiset/3-11662889


https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2020/11/27/david-attenburough-vs-greta-thurnberg/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara