Rikollisen kohtaamisesta sekä kohtelusta Internetissä
Poliisin valitsemien linjojen kuuluttaminen saattaa olla väärin, mutta saisiko virkavalta kuitenkaan mitään aikaan sellaisissa tapauksissa, missä rikollinen kuten toisille vahingollisen tiedon levittäjä toimii esimerkiksi ulkomailta käsin? Joskus rikolliseen kohdistetaan sellaista toimintaa, missä häntä painostetaan paljastamalla ehkä jotain tietoja tuosta henkilöstä, ja tarkoitus on saada etsitty hermostumaan. Samoin kannattaa muistaa se että hyssyttely on asia, mitä ei kannata tehdä.
Jos kiristyksen uhri vaikenee, niin silloin juttu voi muuttua oikeudessa sellaiseksi herkkänahkaisen ihmisen vainoharhaksi, joka ei vain kestä kritiikkiä. Tai niin kiristäjä on joka kerran sanonut, jos hän sitten on vaikka vahingossa jäänyt kiinni. Eli kuten varmaan arvaatte, niin muut ovat aina itse syyllisiä siihen, mitä kiristäjät ja muut mukavat koulukiusaajat tekevät.
Mutta ehkä tuo rikokseen käytetty viestintä olisi mukavaa muidenkin nähdä, kun ei tuohon syytteeseen aina ole kuulemma mitään syytä. Ja ehkä meistä jokainen sitten miettii että onko kyseessä oikeasti pikkumaisen ihmisen teko, vai oliko kanteeseen tai syytteeseen sittenkin aihetta? Tai mitä sitten vaikka yksi niistä tiedon levittämistä harrastavista henkilöistä jäisi kiinni, kun hän on voinut itse kopioida tiedot jostain muusta lähteestä, eli julkaisijan sekä varsinaisen hakkerin välillä saattaa olla pitkä ketju ihmisiä, ja tietenkin myös hakkeri on voinut vahingossa joutua esimerkiksi toisen hakkerin uhriksi, ja sitä kautta noita tietoja on vuotanut Internetiin.
Internetiin vuodettuja tietoja ei varmasti saa kovin helposti pois. Joten sen takia ei koskaan kannata lähteä makselemaan mitään lunnaita. On kaksi tapaa lähestyä netissä kohdattua kiristäjää. Ensimmäinen on se, että ilmoittaa asiasta poliisille, mutta toinen on sitten se, että myös uhri itse itse julistaa olevansa tällaisen teon kohde. Mikäli ajatellaan että joku nakukuva on se, millä kiristäjä lähtee toimimaan, niin silloin pitää muistaa se, että alaikäistä esittävän pornografisen materiaalin levittäminen tai hallussapito on kielletty laissa, jonka tehtävä on suojella heikompaa.
Joten jos todistettavasti alaikäisen kuvia tai omia psykoterapiaa koskevia tietoja laitetaan nettiin, niin niistä sitten voi myös tehdä oikeasti ilmoituksen poliisille, jonka tehtävä on etsiä tuota rikollista. Eikä koskaan pidä lähteä makselemaan mitään lunnaita. Laittomasti hankittu tieto ei muutu lailliseksi, vaikka se olisi julkaistu Internetissä. Samoin laiton nettimateriaali ei ole laillista, vaikka sen olisi nähnyt miljoona ihmistä. Tuollaisen henkilökohtaisen tai lailla suojatun tiedon levittämisen ainakin pitäisi johtaa tuon sosiaalisen median tilin sulkemiseen.
Ja sitten ehkä tuo tili voidaan jäljittää esimerkiksi sinne syötettyjen palautus tai muiden tietojen kuten puhelinnumeron avulla. Eli rikollinen voi vahingossa vaikka syöttää oman kännykkänumeron johonkin tunnistus tietoihin, tai hän voi käyttää omaa kännykkäänsä tuon sosiaalisen median palauttamiseen käytetyn tilin kautta, jonne lähetetään tunniste, jos oma salasana sattuu unohtumaan. Tuota tietoa voidaan käyttää henkilön etsintään.
Siis mitä merkitsee tietovuoto? Tietovuoto on asia, missä toisen haltuun on päättynyt sellaista materiaalia mikä ei sinne kuulu, joten tietenkin kaikkein tärkeintä on muistaa se, että kiristäjä voi käyttää saamaansa materiaalia vain kerran, ja sitä kautta sitten voidaan tätä materiaalia käsitellä kuin jotain pistoolia, missä on vain yksi luoti. Kun luoti on ammuttu, niin sitä ei enää takaisin saa.
Joten sen takia esimerkiksi arkaluonteisten tietojen kohdalla kyseessä on kaksiteräinen miekka. Jos oma esimies saa tiedon esimerkiksi psykoterapiasta jonkun Tor-verkon kautta, niin silloin tietenkin asiaa voidaan lähteä käsittelemään siten, että oma esimies on saanut haltuunsa tietoa, mikä on hankittu laittomasti. Eli onko esimerkiksi oikeasti oikeus antaa potkuja sellaiselle henkilölle, joka ei ole kertonut vaikkapa omalle esimiehelleen siitä, että syö psyykenlääkkeitä tai käy jossain terapiassa?
Tässä Vastaamon jutussa kaikkein upeinta on se, että asiaa ei sitten enää peitelty, ja ihmiset uskalsivat tulla esiin omilla nimillään kertomaan siitä, että heidän tietojaan oli laittomasti ladattu nettiin. Se varmasti sitten sai aikaan sen, että ainakin toivottavasti tämän operaation tulos on ollut hyvin laiha, eikä tällainen tapaus sen takia ainakaan houkuttele muita tekemään vastaavia tekoja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tietokannoissa.
YLE:n jutut aiheesta
https://yle.fi/uutiset/3-11616210
https://yle.fi/uutiset/3-11612399
Kommentit
Lähetä kommentti