Siirry pääsisältöön

Rikollisen kohtaamisesta sekä kohtelusta Internetissä

 Rikollisen kohtaamisesta sekä kohtelusta Internetissä


Poliisin valitsemien linjojen kuuluttaminen saattaa olla väärin, mutta saisiko virkavalta kuitenkaan mitään aikaan sellaisissa tapauksissa, missä rikollinen kuten toisille vahingollisen tiedon levittäjä toimii esimerkiksi ulkomailta käsin? Joskus rikolliseen kohdistetaan sellaista toimintaa, missä häntä painostetaan paljastamalla ehkä jotain tietoja tuosta henkilöstä, ja tarkoitus on saada etsitty hermostumaan. Samoin kannattaa muistaa se että hyssyttely on asia, mitä ei kannata tehdä. 

Jos kiristyksen uhri vaikenee, niin silloin juttu voi muuttua oikeudessa sellaiseksi herkkänahkaisen ihmisen vainoharhaksi, joka ei vain kestä kritiikkiä. Tai niin kiristäjä on joka kerran sanonut, jos hän sitten on vaikka vahingossa jäänyt kiinni. Eli kuten varmaan arvaatte, niin muut ovat aina itse syyllisiä siihen, mitä kiristäjät ja muut mukavat koulukiusaajat tekevät. 

Mutta ehkä tuo rikokseen käytetty viestintä olisi mukavaa muidenkin nähdä, kun ei tuohon syytteeseen aina ole kuulemma mitään syytä. Ja ehkä meistä jokainen sitten miettii että onko kyseessä oikeasti pikkumaisen ihmisen teko, vai oliko kanteeseen tai syytteeseen sittenkin aihetta? Tai mitä sitten vaikka yksi niistä tiedon levittämistä harrastavista henkilöistä jäisi kiinni, kun hän on voinut itse kopioida tiedot jostain muusta lähteestä, eli julkaisijan sekä varsinaisen hakkerin välillä saattaa olla pitkä ketju ihmisiä, ja tietenkin myös hakkeri on voinut vahingossa joutua esimerkiksi toisen hakkerin uhriksi, ja sitä kautta noita tietoja on vuotanut Internetiin. 

Internetiin vuodettuja tietoja ei varmasti saa kovin helposti pois. Joten sen takia ei koskaan kannata lähteä makselemaan mitään lunnaita. On kaksi tapaa lähestyä netissä kohdattua kiristäjää. Ensimmäinen on se, että ilmoittaa asiasta poliisille, mutta toinen on sitten se, että myös uhri itse itse julistaa olevansa tällaisen teon kohde. Mikäli ajatellaan että joku nakukuva on se, millä kiristäjä lähtee toimimaan, niin silloin pitää muistaa se, että alaikäistä esittävän pornografisen materiaalin levittäminen tai hallussapito on kielletty laissa, jonka tehtävä on suojella heikompaa. 

Joten jos todistettavasti alaikäisen kuvia tai omia psykoterapiaa koskevia tietoja laitetaan nettiin, niin niistä sitten voi myös tehdä oikeasti ilmoituksen poliisille, jonka tehtävä on etsiä tuota rikollista. Eikä koskaan pidä lähteä makselemaan mitään lunnaita. Laittomasti hankittu tieto ei muutu lailliseksi, vaikka se olisi julkaistu Internetissä. Samoin laiton nettimateriaali ei ole laillista, vaikka sen olisi nähnyt miljoona ihmistä. Tuollaisen henkilökohtaisen tai lailla suojatun tiedon levittämisen ainakin pitäisi johtaa tuon sosiaalisen median tilin sulkemiseen. 

Ja sitten ehkä tuo tili voidaan jäljittää esimerkiksi sinne syötettyjen palautus tai muiden tietojen kuten puhelinnumeron avulla. Eli rikollinen voi vahingossa vaikka syöttää oman kännykkänumeron johonkin tunnistus tietoihin, tai hän voi käyttää omaa kännykkäänsä tuon sosiaalisen median palauttamiseen käytetyn tilin kautta, jonne lähetetään tunniste, jos oma salasana sattuu unohtumaan. Tuota tietoa voidaan käyttää henkilön etsintään. 

Siis mitä merkitsee tietovuoto? Tietovuoto on asia, missä toisen haltuun on päättynyt sellaista materiaalia mikä ei sinne kuulu, joten tietenkin kaikkein tärkeintä on muistaa se, että kiristäjä voi käyttää saamaansa materiaalia vain kerran, ja sitä kautta sitten voidaan tätä materiaalia käsitellä kuin jotain pistoolia, missä on vain yksi luoti. Kun luoti on ammuttu, niin sitä ei enää takaisin saa. 

Joten sen takia esimerkiksi arkaluonteisten tietojen kohdalla kyseessä on kaksiteräinen miekka. Jos oma esimies saa tiedon esimerkiksi psykoterapiasta jonkun Tor-verkon kautta, niin silloin tietenkin asiaa voidaan lähteä käsittelemään siten, että oma esimies on saanut haltuunsa tietoa, mikä on hankittu laittomasti. Eli onko esimerkiksi oikeasti oikeus antaa potkuja sellaiselle henkilölle, joka ei ole kertonut vaikkapa omalle esimiehelleen siitä, että syö psyykenlääkkeitä tai käy jossain terapiassa? 

Tässä Vastaamon jutussa kaikkein upeinta on se, että asiaa ei sitten enää peitelty, ja ihmiset uskalsivat tulla esiin omilla nimillään kertomaan siitä, että heidän tietojaan oli laittomasti ladattu nettiin. Se varmasti sitten sai aikaan sen, että ainakin toivottavasti tämän operaation tulos on ollut hyvin laiha, eikä tällainen tapaus sen takia ainakaan houkuttele muita tekemään vastaavia tekoja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tietokannoissa. 


YLE:n jutut aiheesta

https://yle.fi/uutiset/3-11616210


https://yle.fi/uutiset/3-11612399


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara