Siirry pääsisältöön

Linnunradassa on 300 miljoonaa Maan kaltaista planeettaa, mutta onko niissä teknisesti edistyneitä sivilisaatioita?

   


.


 

Linnunradassa on 300 miljoonaa Maan kaltaista planeettaa, mutta onko niissä teknisesti edistyneitä sivilisaatioita?


Se kuinka monta maan kaltaista planeettaa Linnunradassa on tietenkin on asia, mikä kiehtoo mutta samalla pelottaa kaikkia, jotka tekevät työtä SETI-ohjelman parissa. Ensinnäkin se että olemme ehkä aivan muuta kuin yksin universumissa on varmasti helpottavaa, mutta samalla kauhistuttavaa. Mutta kuten olen monesti ennenkin kirjoittanut, niin se että planeetalla on loistavat olosuhteet elämän kehittymiselle ei ole sama asia kuin se että planeetalla kehittyy älyllistä elämää. 

Jos planeetan pinnalla olosuhteet ovat liian stabiilit ja hyvät, niin silloin evoluution kannalta paras mahdollisuus olla se, että lajit tuottavat paljon jälkeläisiä. Eli pitää tapahtua sysäys siihen, että evoluutio alkaa suosia älykkyyttä, ja tietenkin älykkään lajin kehittymisen pitää tapahtua niin, että se myös kykenee välittämään tietoa seuraavalle sukupolvelle, ja vaikka lajille kehittyisi tehokkaat aivot, niin sen pitää tietenkin kehittää tekniikkaa, jotta tuo laji voisi sitten kommunikoida ihmisten tai ylipäätään muiden lajien kanssa, ja se että voimme kehittää radioteleskoopin kaltaisia laitteita on vienyt ihmiskunnalta useiden sukupolvien verran aikaa. 

Tekniikan kehitys alkoi siitä kun joku ihmisen esi-isistä alkoi rakentaa majoja tai tehdä tulta hankaamalla kahta keppiä vastakkain, mutta sitten tuo kehitys on alkanut kiihtyä, koska vanha tekniikka luo pohjan uudelle tekniikalle, joka perustuu vanhaan tai sitten joku asia saa lajin näkemään sen, että uusi tekniikka tuo sille etua. Miten perustellaan esimerkiksi uusien avaruusalusten kehittäminen tai joku muu tekninen edistysaskel? Sillä tietenkin että uudella tekniikalla luodaan ratkaisu, mikä tuo etua tälle lajille. 


Voidaanko tulevaisuudessa tekniikan kehitystä ohjata esimerkiksi manipuloimalla joidenkin lupaavien henkilöiden hakutuloksia Internetissä? Tuolloin tietenkin vaaditaan profiili jostain tunnetusta tiedemiehestä, jotta voidaan verrata hänen kiinnostuksen kohteitaan sekä taiteellista makuaan muihin ihmisiin. 


Se miksi tekniikan sekä tietämyksen kehitys on nopeampaa kuin koskaan ennen johtuu Internetistä, joka tuo ihmiselle paljon enemmän tietoa kuin koskaan ennen. Ja tieto on tärkeää silloin, kun lähdetään tekemään tuotetta. Itse olen joskus pohtinut sitä, että voisiko joskus käydä niin, että esimerkiksi Internetin avulla aletaan ohjata teknistä kehitystä haluttuun suuntaan. 

Eli tuolloin esimerkiksi hakutuloksia voidaan manipuloida siten että ne vievät kotisivuille, joissa kerrotaan asioista tiettyyn sävyyn, ja tietenkin esimerkiksi intenetin käyttäjiä profiloimalla voidaan tiettyjä henkilöitä ohjata kiinnostumaan tietyistä asioista kuten geenimanipulaatiosta tai insinöörityöstä. Itse olen sitä mieltä että tästä asiasta puhutaan hyvin harvoin. Ihmisistä voidaan luoda profiili, joka sitten paljastaa esimerkiksi millaisesta musiikista joku alan huippu pitää. 

Sitten tuota asiaa verrataan muihin käyttäjiin, eli tuolloin käydään läpi yhteisiä tekijöitä esimerkiksi siinä, millainen on vaikkapa nobel-voittajien musiikkimaku, ja jos noita asioita löytyy jostain muista henkilöistä, niin heitä voidaan ryhtyä ohjaamaan siten, että noiden henkilöiden parhaat puolet pääsevät esiin. Ennen tuollaiset asiat olivat utopiaa, mutta uusien tietokoneiden myötä tiedon keruu sekä prosessointi on paljon nopeampaa sekä tehokkaampaa kuin koskaan ennen. Ja kuten tiedämme, niin internetin mahdollisuudet ovat rajattomia. 


Kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_telescope

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara