Linnunradassa on 300 miljoonaa Maan kaltaista planeettaa, mutta onko niissä teknisesti edistyneitä sivilisaatioita?
. |
Linnunradassa on 300 miljoonaa Maan kaltaista planeettaa, mutta onko niissä teknisesti edistyneitä sivilisaatioita?
Se kuinka monta maan kaltaista planeettaa Linnunradassa on tietenkin on asia, mikä kiehtoo mutta samalla pelottaa kaikkia, jotka tekevät työtä SETI-ohjelman parissa. Ensinnäkin se että olemme ehkä aivan muuta kuin yksin universumissa on varmasti helpottavaa, mutta samalla kauhistuttavaa. Mutta kuten olen monesti ennenkin kirjoittanut, niin se että planeetalla on loistavat olosuhteet elämän kehittymiselle ei ole sama asia kuin se että planeetalla kehittyy älyllistä elämää.
Jos planeetan pinnalla olosuhteet ovat liian stabiilit ja hyvät, niin silloin evoluution kannalta paras mahdollisuus olla se, että lajit tuottavat paljon jälkeläisiä. Eli pitää tapahtua sysäys siihen, että evoluutio alkaa suosia älykkyyttä, ja tietenkin älykkään lajin kehittymisen pitää tapahtua niin, että se myös kykenee välittämään tietoa seuraavalle sukupolvelle, ja vaikka lajille kehittyisi tehokkaat aivot, niin sen pitää tietenkin kehittää tekniikkaa, jotta tuo laji voisi sitten kommunikoida ihmisten tai ylipäätään muiden lajien kanssa, ja se että voimme kehittää radioteleskoopin kaltaisia laitteita on vienyt ihmiskunnalta useiden sukupolvien verran aikaa.
Tekniikan kehitys alkoi siitä kun joku ihmisen esi-isistä alkoi rakentaa majoja tai tehdä tulta hankaamalla kahta keppiä vastakkain, mutta sitten tuo kehitys on alkanut kiihtyä, koska vanha tekniikka luo pohjan uudelle tekniikalle, joka perustuu vanhaan tai sitten joku asia saa lajin näkemään sen, että uusi tekniikka tuo sille etua. Miten perustellaan esimerkiksi uusien avaruusalusten kehittäminen tai joku muu tekninen edistysaskel? Sillä tietenkin että uudella tekniikalla luodaan ratkaisu, mikä tuo etua tälle lajille.
Voidaanko tulevaisuudessa tekniikan kehitystä ohjata esimerkiksi manipuloimalla joidenkin lupaavien henkilöiden hakutuloksia Internetissä? Tuolloin tietenkin vaaditaan profiili jostain tunnetusta tiedemiehestä, jotta voidaan verrata hänen kiinnostuksen kohteitaan sekä taiteellista makuaan muihin ihmisiin.
Se miksi tekniikan sekä tietämyksen kehitys on nopeampaa kuin koskaan ennen johtuu Internetistä, joka tuo ihmiselle paljon enemmän tietoa kuin koskaan ennen. Ja tieto on tärkeää silloin, kun lähdetään tekemään tuotetta. Itse olen joskus pohtinut sitä, että voisiko joskus käydä niin, että esimerkiksi Internetin avulla aletaan ohjata teknistä kehitystä haluttuun suuntaan.
Eli tuolloin esimerkiksi hakutuloksia voidaan manipuloida siten että ne vievät kotisivuille, joissa kerrotaan asioista tiettyyn sävyyn, ja tietenkin esimerkiksi intenetin käyttäjiä profiloimalla voidaan tiettyjä henkilöitä ohjata kiinnostumaan tietyistä asioista kuten geenimanipulaatiosta tai insinöörityöstä. Itse olen sitä mieltä että tästä asiasta puhutaan hyvin harvoin. Ihmisistä voidaan luoda profiili, joka sitten paljastaa esimerkiksi millaisesta musiikista joku alan huippu pitää.
Sitten tuota asiaa verrataan muihin käyttäjiin, eli tuolloin käydään läpi yhteisiä tekijöitä esimerkiksi siinä, millainen on vaikkapa nobel-voittajien musiikkimaku, ja jos noita asioita löytyy jostain muista henkilöistä, niin heitä voidaan ryhtyä ohjaamaan siten, että noiden henkilöiden parhaat puolet pääsevät esiin. Ennen tuollaiset asiat olivat utopiaa, mutta uusien tietokoneiden myötä tiedon keruu sekä prosessointi on paljon nopeampaa sekä tehokkaampaa kuin koskaan ennen. Ja kuten tiedämme, niin internetin mahdollisuudet ovat rajattomia.
Kommentit
Lähetä kommentti